用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教佑華小學
樓主: 茶走
go

天主教佑華小學 [複製鏈接]

回覆:hkpapa852 的帖子

之前我見過油基有post升中數據,都唔差!

回覆:天主教佑華小學

當年小一到小四讀佑華,在雞寮地下學校,貪佢在屋企樓下!

hkpapa852  原來你都係觀塘之友呀?   發表於 15-5-21 13:14
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章

引用:呢間好唔好? 另外如果你地係一湊三,會揀

原帖由 茶走 於 15-05-18 發表
呢間好唔好?

另外如果你地係一湊三,會揀一間近自己但唔係甘好既小學定遠啲但好既小學
如果係我,我會選油基法,因為你要一湊三,如要送返學,放學比較方便。九聖若翰唔係唔好,一定要坐校車,仲有搭校車要好早上車,小朋友搭耐車會比較攰。

基法(油)

本校歷屆畢業生派位成績理想, 其中包括英華,庇記,張祝珊,伊中。。。。

我搵唔返顯示實數的,可能在簡介會powerpoint.

但收得咁埋,有可疑。"歷屆"字眼取巧。
佢唔會太差,不過似係唔穩定。
佢AB班係精英班,當全級有5班。咁。。。。俾盡4成。
但未必全班精英都band 1.....保守d預35%也正常
。。

識人讀佑華, 佢地數學教深半年, 用下學期書, 中就一般, 英可以說淺.  但聽家長說感覺數深英淺都不是很跟到,  感覺同秀明差不多.  

九聖約翰家長說幾好, 同油塘基顯基法一樣是地區熱門,  感覺就冇2間 "少"強 同 聖馬太谷, 升中不錯.

引用:Quote:karen55407+發表於+15-5-20+22:08+回

原帖由 hkpapa852 於 15-05-21 發表
13-14年度柏德借10個位俾48網
14-15年度柏德借18個位俾48網
15-16年度柏德借12個位俾48網
秀明即係秀明小學?

引用:+本帖最後由+zanezane+於+15-5-21+09:50+編

原帖由 zanezane 於 15-05-21 發表

回覆 hkpapa852 的帖子
你講既係未即係九龍灣聖若翰天主教小學?係九龍灣球場個到?

引用:識人讀佑華,+佢地數學教深半年,+用下學期書

原帖由 HaYi 於 15-05-21 發表
識人讀佑華, 佢地數學教深半年, 用下學期書, 中就一般, 英可以說淺.  但聽家長說感覺數深英淺都不是很跟到, ...
甘油基顯同油基法兩間分別??
顯會唔會活動教學啲?

回覆 茶走 的帖子

我睇左私校。。。。傻左。有興趣你自己搵下各校數據比較下。

有確實數字的學校比校穩陣,起碼學校自己有信心公開

回覆:zanezane 的帖子

私家係聖若瑟英文小學

回覆 karen55407 的帖子

我懶,只打kln bay 和聖字去查, 攪錯哂。

九聖在2010-2012年度升中派位概況有出實數.....陳年往績.

http://www.kbsjb.edu.hk/m05010210.php

油基法的升中結果出得含糊, 無法查考.

回覆:天主教佑華小學

我喺觀塘區長大,我細個時,柏德、基顯同聖安當都係名校。隨著聖安當中學跌banding,小學也不被追捧。

如果睇升中成績,聖安當唔會太弱。

雖然中學差了,但如touchwood 6年後小朋友唔係讀書料子,谷不成band 1, 咁都有中學做保障。
乙2可考慮

zanezane 發表於 15-5-21 17:33
如果睇升中成績,聖安當唔會太弱。

雖然中學差了,但如touchwood 6年後小朋友唔係讀書料子,谷不成band 1, ...
聖安當小學同中學除咗同一辦學團體, 完全無任何聯繫/直屬關係, 所以唔可以話有保障
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我見佢升中reult 劈頭就報有幾多人升聖安當中學, 唔通又係語言偽術?

油基顯P.27 有實數, 唔係全部, 但好過無

http://www.skhykh.edu.hk/it-scho ... 1314_1416291940.pdf

回覆 lauwingtai 的帖子

月華街基法唔多好的,校風麻麻!!!
學生非常差!!!

fifiwong1986 發表於 15-5-21 21:12
回覆 lauwingtai 的帖子

月華街基法唔多好的,校風麻麻!!!
何出此言?請舉例說明之。

回覆:zanezane 的帖子

所以我欣賞肯詳列升中數的學校,好好醜醜都肯講,但48網無幾多間肯詳列。

‹ 上一主題|下一主題