用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 天主教佑華小學
樓主: 茶走
go

天主教佑華小學 [複製鏈接]

我諗如心儀九聖,到抽獎佢唔借俾48,你1-1已顯到誠意。
學校會明你做盡去追棒佢。

回覆:zanezane 的帖子

之前叩門條件要自行㨂佢或乙一揀佢

回覆 karen55407 的帖子

係有借位俾48,或住46,乙1先可選到佢。我指如一個位都無借,48人填呢間1-1,都做盡了,顯盡誠意。
但要靠扣門先入到,應該要具實力,唔係易事。
係咪值1-1呢間,就要自己諗諗。
會否有其他跨區的更值1-1? 要研究下。

回覆:zanezane 的帖子

原來今年借咗5個位,乙一填佢機會大

回覆 karen55407 的帖子

我都想知今年有無5個48人放乙1

回覆 zanezane 的帖子

如果我係48網,會揀兩間兆強或聖馬太。兩年前選校,兩間46網大熱都借位比48網,肉都赤埋。
舊年兩個同事48網分別派第三、四志願柏德,結果都無讀,46網好多人想入都入唔到呢!

zanezane  Ha? 乙3,4?  發表於 15-5-20 22:21

引用:+本帖最後由+karen55407+於+15-5-20+22:09+

原帖由 karen55407 於 15-05-20 發表

柏德都好谷?

回覆:茶走 的帖子

傳統地區名校,課程適中,之前功課頗多,但近年有否轉變我就唔知,只知最近九天較多捧場客

zanezane 發表於 15-5-20 19:45
以升中成績比,九聖好過聖安當,但秀官就應該唔好得過聖安當。
九聖好D?

係佢唯一公開既升中資料中, 我睇唔出囉!

http://www.kbsjb.edu.hk/m050102.php

本校學生獲派之部分中學名單

拔萃男書院

聖保祿中學(銅鑼灣)

華英中學

賽馬會體藝中學

高主教書院

聖言中學

觀塘瑪利諾書院

藍田聖保祿中學

聖傑靈女子中學

順利天主教中學

天主教郭得勝中學

梁式芝書院

中華基督教會蒙民偉書院

保良局何蔭棠中學

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

聖若瑟英文中學

聖母院書院

即係有幾多人入到一線學校?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

karen55407 發表於 15-5-20 22:08

如果我係48網,會揀兩間兆強或聖馬太。兩年前選校,兩間46網大熱都借位比48 ...
13-14年度柏德借10個位俾48網
14-15年度柏德借18個位俾48網
15-16年度柏德借12個位俾48網

13-14年度九聖無借位俾48網
14-15年度九聖借17個位俾48網
15-16年度九聖借5個位俾48網

大多數住48網既人, 都唔放46網既學校係眼內, 乙二可能寧揀秀明/陳呂都唔諗46網既學校, 咁乙三乙四中柏德都唔出奇
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:hkpapa852 的帖子

九聖派位只一般,同48一線學校無得比,不過如果48網乙二也㨂得過

karen55407 發表於 15-5-21 09:35
九聖派位只一般,同48一線學校無得比,不過如果48網乙二也㨂得過
個人覺得九聖派位可能連聖安當, 甚至秀官都不如, 所以佢竟然受歡迎過柏德

可能我比較枯淺, 只會著眼升中派位表現

回覆 hkpapa852 的帖子

Yi? 我mix up左。。。。太多約翰
咁我想知點解九聖咁紅?
如果聖安當勁過九聖,而選乙1又機會不俗,咁點解唔選聖安當?
(當然可選48更勁的。。。。 )

聖安當有好多人話唔好,我問下去佢地就講比以前差左。
實質唔好在哪我真係唔清楚。
單憑學校文件我見到間學校計劃也周詳

zanezane 發表於 15-5-21 09:40

原來聖安當以前好似聖心咁, 上下午校係分為私校同津校, 到2008年先變成全津校.

辦學團體有感於政府對教育的承擔,又為配合教育改革的要求,在二零零三年九月逐步停辦私立的上午校;而政府資助的下午校在二零零五年九月由小一和小二開始,逐步推行全日制,在二零零七年九月成為一所全日制的政府資助學校。聖安當小學上午校則在二零零八年八月完成其私立學校的歷史使命,全面停辦。從二零零八年九月開始,聖安當小學只屬一種學制,即政府資助的全日制小學,繼續辦學團體的教育使命,以基督福音的精神,培育莘莘學子成材。

唔知係咪咁所以少人揀?

近年開始研究小學升中派位表現, 係46同48網有公開資料既小學中, 其實除咗四大(兩間兆兩, 藍循, 聖馬太)同柏德, 跟住就到佢. 至於個幾間基X, 升中表現都係得過講字囉! 無實質數據見過.

派位未必弱,有d學校只在派俾k3生的宣傳單張,或簡介會powerpoint先有實數。
呢間學校紅實在有待研究原因。。。。

我在宣傳單張見過油基法實數,印象近無人跨區升名校。

zanezane 發表於 15-5-21 09:40

如果要我放秀明, 陳呂, 聖愛德華做乙一或者乙二, 咁我寧願放佢.

即使佢真係差過以前, 我諗都比現在大多數同區小學好.

就好似即使藍循差過以前, 唔通大家會去揀楊仲明唔揀藍循?

zanezane 發表於 15-5-21 09:55
我在宣傳單張見過油基法實數,印象近無人跨區升名校。
仲係唔係到? 揀到既話分享出嚟睇下, 還佢一個清白都好

Wakaka..... 我都好唔明大家點解話唔好。有同學家長自行穩入聖安當,跟住而家準備扣油基法

我今日長在街。。。。返去搵下。上年9月收到的
‹ 上一主題|下一主題