用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 想請教~單非小朋友申請報讀N班
go

想請教~單非小朋友申請報讀N班

你地好呀~
小朋友爸爸係香港人, 媽媽係國內人(二人在香港註冊結婚), 小朋友在國內出世但已申請來香港定居証件(未拎到証件), 現想幫小朋友報讀學校(n班及黎緊k1), 已問過好多間幼稚園, 但佢哋一定要有証件先可申請~
我朋友好擔心, 唔知點樣幫小朋友申請報讀......thankssss

回覆:moon-siumui 的帖子

等有證件先申請n班lor ,這是香港法例,冇得例外,也急不來的
未有證件在大陸讀住先或者讀下playgroup

醒目開學勳章 貢獻勳章

任何人要有合法居留身份 (身份証)先可以响香港讀書架!
成件事同係咪單非無關
當初點解唔响香港生呀?!
恐龍家

可能因為媽媽唔係香港人, 唔可以喺香港生~

其實結婚嗰一刻,應要知單非的一方係未必可以享有社會福利, 因此先唔可以來港生仔,小朋友亦未必可以係香港讀書, 因你個"朋友"係無為香港作出貢獻, 即無交稅,比你申請只係人道理由, 你朋友幾心急都要按程序處理, 亦有權唔批,同叫你朋友搵定國內幼稚園,唔好搶香港的資源

回覆:2pmshow 的帖子

引用:你地好呀~+小朋友爸爸係香港人,+媽媽係國內

原帖由 moon-siumui 於 15-05-18 發表
你地好呀~
小朋友爸爸係香港人, 媽媽係國內人(二人在香港註冊結婚), 小朋友在國內出世但已申請來香港定居 ...
大陸都有好教育,何不回袓國讀

回覆:想請教~單非小朋友申請報讀N班

有證件先申請啦。掉轉你係學校,都唔知收咗佢係咪真係可以過嚟返學,又點會浪費時間去process吖

你去啲其他國內網站, 大把同你朋友找相同希望來港定居, 教小朋友點快的來香港讀書攞資源既姐妹教路, 呢度係唔會搵到答案,我地香港媽媽確實真係唔多鍾意你地呢種中港真愛故事及家庭

引用:你地好呀~+小朋友爸爸係香港人,+媽媽係國內

原帖由 moon-siumui 於 15-05-18 發表
你地好呀~
小朋友爸爸係香港人, 媽媽係國內人(二人在香港註冊結婚), 小朋友在國內出世但已申請來香港定居 ...
其實內地都有好幼稚園吖,我有朋友係香港人,小朋友係香港出世,因工作關係都安排左小朋友係廣州讀書,但就係讀廣州既國際學校

引用:你去啲其他國內網站,+大把同你朋友找相同希

原帖由 2pmshow 於 15-05-18 發表
你去啲其他國內網站, 大把同你朋友找相同希望來港定居, 教小朋友點快的來香港讀書攞資源既姐妹教路, 呢度係 ...

單非都可0係香港生小朋友, 私家醫院生便可。
我仔仔都係。 佢有香港身份證架!

回覆:vincefong 的帖子

都話單非來香港生仔係人道立場, 唔係逢指, 私家醫院的資源都有政府補貼, 例如塊地, 請唔好講到有錢响私家生好有道理咁, 我問過我婦產醫生, 依家應仲係零單雙非政策, 你點解可以例外, 大家心照啦, 你快啲去番大陸啲網教你啲好姊妹點樣一條龍strategy

前兩日見到懷仔case, 就火都來

我上年龍B PN就係多得你地啲好姊妹, 係一個offer 都無, 要返工都要四圍搵,都話無位, 點可能有身份證父母都無書讀, 最後只可返playgroup
一停咗單雙非, 今年即有空位, 咁證明度有無作貢獻嘅人搶資源law

引用:我上年龍B+PN就係多得你地啲好姊妹,+係一個

引用:都話單非來香港生仔係人道立場,+唔係逢指,+

原帖由 2pmshow 於 15-05-27 發表
都話單非來香港生仔係人道立場, 唔係逢指, 私家醫院的資源都有政府補貼, 例如塊地, 請唔好講到有錢响私家生 ...
唔......據我所知,而家好多單非拎住香港結婚証書同老公身份証,已可排期係香港生仔,仲係同香港人一樣價錢。

引用:我上年龍B+PN就係多得你地啲好姊妹,+係一個

原帖由 2pmshow 於 15-05-27 發表
我上年龍B PN就係多得你地啲好姊妹, 係一個offer 都無, 要返工都要四圍搵,都話無位, 點可能有身份證父母都 ...
同意and support u

回覆 konew720 的帖子

唔係嘛....好似要check孕婦身份證格....

回覆:konew720 的帖子

一講起火都