用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嶺南大學香港同學會小學 英文幼稚園升嶺小
go

英文幼稚園升嶺小 [複製鏈接]

請問有無由全英幼稚園升嶺小嘅用家家長?

因知道嶺小係中文小學,中文程度我唔太擔心。但我小朋友係全英幼稚園就讀,佢亦比較喜愛用英文溝通(識講廣東話及有學中文,但英文程度相對較好)。想知嶺小的英文程度如何?

有無小朋友同樣喺英幼升嶺小後,中英文都可以變成同樣強勢(此正為本人對嶺小期望)?

我知有Net教師,但每星期堂數及接觸機會多嗎?我很喜歡嶺小嘅愉快學習理念,希望各位多多指教。

3    0    0    0

我女三年級, 有同學係英幼上嚟, 佢英文當然 KEEP 到幾好啦, 分組都係強的一組. 但中文就弱, 連帶數學都唔好, 因為經常都唔明問題, 但佢又唔鍾意睇中文書, 所以中作都唔好.

英文反而唔需要擔心, 我地的英文用星加坡書, 書本上的生字比其他出版社的書為深, 程度都高少少.  我姨甥女用 LONGMAN, 三年級才教過去式, 我地二年級最後嗰兩課已經教緊了, 考試都要考.

今年的小三, 兩班的副班主任都係 NET, 想唔講都唔得啦.  平時上堂有一半堂數都有 NET 的.

回覆:chanwendy 的帖子

三年班好似係科主任教英文

KrustyKrab 發表於 15-5-19 23:10
三年班好似係科主任教英文
紅組係科主任教.

回覆:英文幼稚園升嶺小

我仔都係唔鍾意中文,嶺小會點解引誘小朋友多睇多練習中文呢?方法算有趣或是傳統方式?

回覆:shertam 的帖子

一年级除了常規中文教材,還多加一本"高效識字〃課本,老師會將文字组成透過原意,圖案,部首组合去幫助小朋友認字和識字,會學得快D同有趣味,老師都會按能力做延伸課堂,加強佢哋中文能力,我個仔小一時都係話中文難,唔鍾意學,但而家小二己經可以做到3-4百字嘅阅讀理解啦!哈哈!不過5题錯兩题啦

chanwendy  我以為你係高年級家長添   發表於 15-5-22 17:55

阿仔係中文學券幼稚園上來,現在小一,他英文堂其實咩都聽唔明,因為全英文,初時他根本老師說for example他都未學過咩叫for example,咩講解都係英文,現在明少少啦,不過都係靠媽咪課後教他功課和High frequency word。
調換位置來看,英文強的如果中文弱,也是要家長多點替他看功課、親子閱讀才能追上。
自問阿仔已經很專注,覺得嶺小的程度不低,有些功課有很大發揮空間。

回覆 shertam 的帖子

中文有啲自學工作紙,很多小朋友會自發去拿回家做,多做有獎的。放長假又會要小朋友看書。又有小母牛開券助人計劃,平時的教材都很有趣的。

我個仔也是由全英幼稚園升讀嶺小, 英文完全冇問題, 反而中文有啲吃力, 因英幼相對中文冇咁強, 再加上我平時都唔多迫佢學中文字, 到升上嶺小後, 發覺中文特別差, 尤其是考完上學期期終試後, 決定要同佢惡補, 而家叫做好番啲......
仔仔讀得好開心, 我絶對冇後悔為佢揀左呢間學校, 老師又有愛心....

happystone 發表於 15-6-1 18:11
我個仔也是由全英幼稚園升讀嶺小, 英文完全冇問題, 反而中文有啲吃力, 因英幼相對中文冇咁強, 再加上我平時 ...
你小朋友幾年班? 嶺小中文比我感覺係, 級與級之間的距離好遠, 連老師都咁講, 話每跳一級的差別都好大, 即二升三差距比一升二大.

咁大件事嘞, 佢而家先小一都搞唔掂, 去到小二點算? 嗚嗚.....

happystone 發表於 15-6-4 15:00
咁大件事嘞, 佢而家先小一都搞唔掂, 去到小二點算? 嗚嗚.....
咁我比定心理準備你啦.  二年級時我地成班家長第一次派卷都好驚恐, 尤其是聆聽呀, 小一明明好高分, 去到小二竟然大半班唔合格, 小三才叫好返啲, 但都好難拎高分喇.

snoopy0520  咁驚人?!?!   發表於 15-6-5 15:09

引用:Quote:happystone+發表於+15-6-4+15:00+咁

原帖由 chanwendy 於 15-06-05 發表
咁我比定心理準備你啦.  二年級時我地成班家長第一次派卷都好驚恐, 尤其是聆聽呀, 小一明明好高分, 去到小 ...
我仔小二,今年中文聆聽都好低分

a_for_apple 發表於 15-6-6 09:04
我仔小二,今年中文聆聽都好低分
但係校長年年都話 tsa 中英數全部都高於全港水平喎, 但係校內聆聽又真係幾低分喎, 唯一可能係校內出得比 tsa 還要深囉.

引用:Quote:a_for_apple+發表於+15-6-6+09:04+我

原帖由 chanwendy 於 15-06-06 發表
但係校長年年都話 tsa 中英數全部都高於全港水平喎, 但係校內聆聽又真係幾低分喎, 唯一可能係校內出得比 ts ...
真係唔知喇…………

chanwendy 發表於 15-6-2 10:24
你小朋友幾年班? 嶺小中文比我感覺係, 級與級之間的距離好遠, 連老師都咁講, 話每跳一級的差別都好大, 即二 ...
升了小二有半個月,我都覺得真係難度高了好多!以我小朋友的情況來說,一定要家長伴做功課,好多嘢要自己教、解釋、引導,先至做到。尤其是作句、journal類,其實冇我教的話真係作唔到。另一方面也欣賞學校製造這些發揮空間大的功課,咁學生在做的過程中就必須學到好多額外的知識。相信我以後要找時間和孩子多點加料學習,練吓寫作呀、說話呀、學吓課外生字呀,總之就是不能只做完功課就沒有再學習,但是又不能變成操練又不能影響孩子運動和休息,我又要煮飯做家務,真係好高難度呀!

回覆 wwsugar 的帖子

咁我又想請教下,學校所提到的"愉快學習"其實具體同一般小學有什麼不同呢?是不是功課量已相對較少?還是教學方法是有不同呢?

回覆 shekma 的帖子

我希望答到你啦,因為愉快學習,係指學生愉快,不是校方愉快,我個仔現在番學真係好愉快!(他以前在津小好慘)1. 功課量合理,應該係比大部份津小快完成
2. 功課內容比較有意思,有趣味,做得愉快一點。當然抄書抄生字點都要有,當溫默書。
3. 重點來了,就是很多老師好好(我未識晒全部), 恩威並重,尊重孩子,多鼓勵多支持,很多老師都深得小朋友愛戴,就算係好嚴的老師都很受同學歡迎。我阿仔俾老師訓話訓到喊咗但是一點都不會有怨氣,知道老師是錫他。看到這些,就知道老師們是拿了個心出來,能夠嚴而有愛,老師必定要很有方法,你認為是不是呢?
天天對住喜歡的老師,算得上是愉快了。
4. 校長很好,無得頂的為學生著想,所以整個學校的氣氛都很溫馨有人情味。同學仔又乖,家長之間互助有愛,我都好愉快。
5. 唯一就係,無得妄想hea和懶,阿仔都係要趕住瞓嗰隻,好忙。不過都可以睇兩集多啦A夢,仲有童年咁囉,呢個時勢咁樣已係好好喇。大玩就要等到weekend喇。
6. 仲有,學校好主張自學自主,家長最好不倚賴學校栽培,因為不夠的,學校始終是集體授課,有很多技巧和能力,需要家長觀察出來去個別指導,依小朋友的興趣和能力去拔尖補底,額外栽培,才能把孩子小宇宙發揮,令他們有自己的亮點。

bbkingdombb  well said.   發表於 15-9-24 22:28
bbkingdombb  well said.   發表於 15-9-24 22:28

回覆:wwsugar 的帖子

明白了,謝謝

回覆 wwsugar 的帖子

請問考試,測驗多嗎
‹ 上一主題|下一主題