用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 大家覺得學游水邊度好
go

大家覺得學游水邊度好

地方乾淨衞生,教練好,收費合理

回覆:大家覺得學游水邊度好

南華會

勁智康體, 教練有耐性溫柔, 唔會狂鬧小朋友, 因為有d鬧到連大人都怕, 簡直係地獄教練...不過有d家長好like呢套!

STANFORD 因為租用D 中/小學一定好過公共池, 但要報長D先會有優惠.

王家爸爸  基本上唔錯,但每間差異頗大   發表於 15-5-20 17:59

泳天同海天都good

回覆:angelafung100 的帖子

史丹福要一次過比,冇得中途停或退,擔心吾啱學就麻煩

引用:泳天同海天都good +

原帖由 loveDD 於 15-05-19 發表
泳天同海天都good
請問佢地係吾係在公眾泳池游?
自從九龍灣冇左大力,真係好煩!!!

引用:Quote:原帖由+loveDD+於+15-05-19+發表泳天

原帖由 konggood 於 15-05-19 發表
我囡喺九龍灣德藝會泳天操水,室內50米暖水長池,水乾淨,家長可坐池邊睇,不過夏天坐就焗同熱囉,沖凉换衫要上幾層樓梯。但我鐘意呢度D教練,所从唔會轉埸

konggood 發表於 15-5-19 18:26

大, 天... 等等 ... 如果在市政池既班, 大部份班包括操水, 都係無租線的.  
熱天市政池除比賽等. 唔覺有泳線租出黎教水. (要錢的, 俾租都唔一定會租)
撞啱有 比賽, 活動租其中一個池. 咁訓練池就會迫爆, 插針都唔入.
落大雨, 雷暴警告, 室外池d人入番室內, 又係迫爆.
** 市政池想要有租線泳班, 只可以報 12:00- 1:00 呢個時段.

阿福, 好似一定要用信用卡過數, 一交好似4個月. 比起其他泳班算係貴.

有自己池體育會,  如果就腳可能係較佳選擇.

暑假先出現既, 可免則免啦. ..

** 市政池熱天係好多活動的, 分分一個月4個星期日, 3 個租左俾 , 水球, 獨木, 各式團體比賽 ...

引用:+本帖最後由+無知人+於+15-5-20+09:26+編輯

原帖由 無知人 於 15-05-20 發表
有冇邊幾個会有自己池?

去池度, 睇下有乜會.  
我唔係廣告, 唔會猛推邊間好.
自己池, 南華,  九龍灣果間... 都係C兄們提果d, 選擇唔太多.
天, 福 租學校池.  
其實去想報泳會睇下資料, 有租池, 實會大隻字講的.

都係睇方唔方便, 再好都唔會用成個鐘搭車去. 泳水有幾緊要? 係咪.
升大學好似係唔會考水的.  

每一間泳會都有好教練,但適唔適合你小朋友先最重要,以我小朋友為例,好動、貪玩、無自控能力,但吸收力强,在啱啱開始時可以俾時間佢玩下,培養興趣,4個月後見佢仲玩緊唔認真,教練太有愛心,就轉個嚴厲D既教練,跟著上堂認真,2個月就學識游水

記得報之前問吓d教練會唔會好惡同鬧人啦!

泳天有租學校池,又有公眾泳池
史丹福租學校池
其實真係好睇教練夾唔夾,好多人話史丹福d教練hea,但我都遇到有heart既教練。岩岩轉左細泳會,雖然喺公眾泳池學,又冇專線,但執到我女d姿勢,佢又好鐘意

王家爸爸  睇教練   發表於 15-5-20 18:00

引用:Quote:原帖由+無知人+於+15-05-20+發表本帖

原帖由 konggood 於 15-05-20 發表
有冇邊幾個会有自己池?
我地未夠4歲就在尖沙咀YMCA學游水,泳池更衣室唔錯,話曬都係酒店設施,教練很穩定,所以幾有經驗,不過有人說課程教得慢,但我覺得慢都有好處,姿勢會執得很嚴格,我女由零開始游左3年學曬4式,第四年入junior team.

有時係快唔黎的.
我見不同泳會初學班, 自由式手都係拍落水, 高肘入水係比較遲先教. 先學唔正確姿勢, 再執正? 最初咁多要求, 真係教極都唔識. 根本開始唔到學習.
呼吸方面, 有d會有少少抬頭黎抖氣, 有d轉多d, 向天黎抖氣. 呢d都係要較遲先要求執正.
背泳, 強體力可以游快d. KT見過某隊, 教練要佢地頂住隻表係額頭黎游, 平衡, 身體位置唔夠好, 真係執表都執到暈. (唔同泳會既操水隊, 真係好唔同, 唔少係純操體力)

泳會質素, 真係要自己觀察下細微處, 先可以知個大概.

* 以上係我幾年來帶個仔去游水時, 周圍望既所見, 唔一定正確, 有錯請C兄們指正.

雙妹媽 發表於 15-5-21 06:45
我地未夠4歲就在尖沙咀YMCA學游水,泳池更衣室唔錯,話曬都係酒店設施,教練很穩定,所以幾有經驗,不過有 ...
尖沙咀YMCA更衣室環境是不錯,但我小朋友細個時有very bad 嘅experience,唔係話家長們緊張,但包括我小朋友在內,最少我見到有3次小朋友在bb池浸親而教練係唔知,要家長池邊大哎先發覺。