用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 亞女數測剛合格,但在成績表只有D,點扣門? ...
樓主: celiaroyfamily
go

亞女數測剛合格,但在成績表只有D,點扣門? [複製鏈接]

机構造,老師乜都吾做,相对其他学校,老師好多野都吾理,其他家長都有此观感,所以頗失望

可能有名气的学校都是比晒家長做,想到當年小一有另外幾間選擇,睇到人地学校做嘅野,有感而发

celiaroyfamily 發表於 15-5-19 06:31
要計二成,考試佔八成,不過final無印ass个grade,点解我話学校無為学生諗,五年級期中試雖然吾係呈分,亞女 ...
收錢?唔係嘛?阿女学校係放榜日,如派得未如理想既同学,派位證已夾住两封叩門信俾同学(所以放榜當日情願見唔到信)。虽然叩门信作用不大,都係要靠实力考卷,但学校此举好窩心。

abhead  欣賞為學生既學校!  發表於 15-5-19 09:26

扣門信现在要寫定,每封五十

celiaroyfamily 發表於 15-5-19 06:31
要計二成,考試佔八成,不過final無印ass个grade,点解我話学校無為学生諗,五年級期中試雖然吾係呈分,亞女嚴重腸胃炎不停痾呕考吾到二科,我話即日学生放学前番去考或另找時間補考,佢話吾係呈分冇補考,另外,现在替学生寫扣門信要收五十元一封,升中面試只比出面 ...

「替學生寫叩門信要收五十元一封」有無攪錯!!!

派得不理想,學生和家長才要厚著面皮到中學叩門,學校竟然要每封信收$50 !

問問校長,為人師表,所為何事?

回覆 www 的帖子

我相信可能係每位家長都要求要幾封或以上既叩門信, 所以學校特別收取行政費?

回覆:亞女數測剛合格,但在成績表只有D,點扣門?

朋友孩子喇叭生,_樣肥數,升不上原校,但成功叩門附近中學

一封都要收

醒目開學勳章

回覆:亞女數測剛合格,但在成績表只有D,點扣門?

叩門信真係有用?我上年叩都只係收成績表,獎狀咩都唔要,更冇話俾d咩叩門信喎

引用:Quote:原帖由+celiaroyfamily+於+15-05-18+

原帖由 chanmaymay 於 15-05-18 發表
點解人地攞A,自己攞D,檢討吓先啦
你估人哋想嘅咩 !

小木偶媽咪 發表於 15-5-19 12:28
叩門信真係有用?我上年叩都只係收成績表,獎狀咩都唔要,更冇話俾d咩叩門信喎

...

請問, 收幾年班開始既成績表?

回覆 celiaroyfamily 的帖子

其實是最後一次考試,小朋友都沒有心機考了。凡正現在很多學校都沒有扣門位了。

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-5-19+12:28+叩

原帖由 October. 於 15-05-19 發表
請問, 收幾年班開始既成績表?
五,六年級全年成績表

October.  Thx!  發表於 15-5-19 18:58

我第一次聽小學要收錢才寫叩門信. 家長 OR 家長教師會沒有"反應"嗎?

雖然真是好多中學都說不用叩門信,但自己有就好似安心少少, 其實都是自我安慰, 無咩用. 成績好才是王道!

celiaroyfamily 發表於 15-5-18 06:08
測驗佔考試成績二成,今次全英卷,但只有答案沒有列式分佔左24,女失分嚴重,佢上次呈分數學衰左拉低晒名次 ...
樓主, 講返數學. 我睇完你講, 理解為3次呈分試都已過了, 最後一次呈分, 數學亦不是太好, 拉抵了分. <= 不知GRADING 如何?

而今次是所謂的畢業試前的"測驗", 得D GRADE. 不過好彩不計入成績表, 對嗎?

因為好多學校的畢業試, 都是用PRE-S1 的形式. 有些只填答案, 有SHORT QUESTION. 數量多, 而時間短. 對於數學底子差的小朋友是不利的. 我校畢業試, 全部都是以PRE-S1 的形式. 所以試前, 老師都會"操" PRE-S1 的.  買本PRE-S1 佢做下, 但一定要計時, 要佢習慣下啦.

另數是要明的, 明了之後, 就會做得快好多架啦!  

celiaroyfamily 發表於 15-5-19 10:57
扣門信现在要寫定,每封五十

我女学校除叩门信,仲“送”埋每人两封ref. Letters(—封To whom may concern, 另—封係專為你想apply既学校而寫), 無用都好,都叫為学生出力。而家我地每人(P5)要交portfolio俾老師,遲d会根據portfolio為每个学生“tailor made”信,唔係人人—样既ref.letter添~

little_yolky  但真係超nice  發表於 15-6-1 17:13
王家爸爸  其實無嘜用  發表於 15-5-19 17:56

引用:回覆+www+的帖子 我相信可能係每位家長都

原帖由 dummie 於 15-05-19 發表
回覆 www 的帖子

我相信可能係每位家長都要求要幾封或以上既叩門信, 所以學校特別收取行政費?
其實講明只出兩封/三封,咁都可以唔洗收錢掛!臨尾都要揾返畢?!真係接受唔到囉!

Yanamami 發表於 15-5-19 17:16
我女学校除叩门信,仲“送”埋每人两封ref. Letters(—封To whom may concern, 另—封係專為你想apply既学 ...
同一辦學團體既可能有啲用。

Yanamami  知係無用但都appreciate  發表於 15-5-19 18:10

王國會長

引用:叩門信真係有用?我上年叩都只係收成績表,

原帖由 小木偶媽咪 於 15-05-19 發表

...
咁睇下係邊個寫了,如果李+×寫比阿Paul又唔同講法

‹ 上一主題|下一主題