用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。 ...
go

聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。   [複製鏈接]

考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。
聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。

唔係比較,只希望個仔比之前有進步,大個之後,識揾食,唔要煩到兩老就可以了。

7    0    0    0

回覆:聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。

人哋呀媽口講唔洗補唔洗點温嘅,你聽吓就算啦!人講你又信?人哋係背後落好多苦功唔同你講啫。我女正正就你口中"測驗考試唔洗點温,平時又唔補習"嘅學生,其佢每日做完功課要温書,日日多做10條數學我又唔會唱通街嘅!

sonyerica  Me too..ha ha  發表於 15-6-25 16:34
Yanamami  迷思  發表於 15-5-18 08:14

回覆:chingcging 的帖子

我了解那個小朋友,識左很多年,真係唔用點溫書

引用:我了解那個小朋友,識左很多年,真係唔用點

原帖由 wyzhao 於 15-05-18 發表
我了解那個小朋友,識左很多年,真係唔用點溫書
人地小朋友上堂專心已唔使點溫,上堂態度都好影響小朋友吸收到幾多,上堂已識哂同上堂發緊夢返去要阿媽再教都已唔同效果

rayeu160  agree...  發表於 15-6-16 09:22
MASAYA  同意  發表於 15-5-18 01:14

補習有可能令小朋友依賴,反正放學去補習都會教返,上堂駛乜聽?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

醒目開學勳章

連溫習都唔使就成績好好,唔係無,極少數.

好多猛補習又唔認,我仔都有同學仔係咁,成績中等,每星期一至六去補習都唔認,比其他家長知道問起就話自己個仔只不過去補習班玩下.

上堂好專心,係好緊要。平日得閒睇吓書,吾需要補習,成績亦可以好好,我小朋友都算係呢種。

補習吾係萬靈藥,家長覺得盡咗力安排咗,但實際吾一定咁有效。識朋友迷信權威,K3已經英普數專補,但忽略小朋友需要,根本無用。

睇下呢个帖,內有答案:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... 3D1&ordertype=1

引用:人哋呀媽口講唔洗補唔洗點温嘅,你聽吓就算

引用:考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。 聰

我在公園日日都見到有一個女孩,係讀九龍區出名谷的名女校,佢日日都係公園玩半個多鐘,我見佢同校同學全部立即回家,其實真係有小朋友唔多温書或温好短時間已考到好成績。

我有親戚個仔天資高,中學時尤其明顯,考試期間人地個個在家溫書,佢可以日日去打兩個鐘波先。而家已入了 ivy league,一樣係玩住咁讀。呢個學生本身聰明,又好記性,上堂專心,看書快,最殺食係又幾靚仔。

Yanamami  流口水~~  發表於 15-5-18 09:12

引用:Quote:原帖由+chingcging+於+15-05-18+發表

原帖由 IloveJJ 於 15-05-18 發表
的確有啲人係溫咗話無溫,補習話去玩,識又話唔識。不過亦不能抹煞有人真係天資聰敏唔駛溫。我細路小學時期 ...
唔洗温只係佔少數嘛。想話俾樓主知"一分耕耘,一分收穫", 唔好理人哋把口講乜,做好本份就得啦!唔係自己嘅小朋友特別蠢呀!

nintendo 發表於 15-5-18 09:11
我有親戚個仔天資高,中學時尤其明顯,考試期間人地個個在家溫書,佢可以日日去打兩個鐘波先。而家已入了 i ...
吓, 咁佢玩晒啦。

醒目開學勳章 貢獻勳章

我家老爺會強迫兒子坐定定溫習考試,雖然知道佢唔溫都得,但溫習係讀書人應有嘅良好習慣,小學就有個打天才波,到高小/中學,就無咁多天才波打架喇!

但迫一個天才波高手坐低溫習,都好痛苦...

MrBeast  痛苦個是天才定老爺?  發表於 15-5-18 09:44
恐龍家

醒目開學勳章

chingcging 發表於 15-5-18 09:11
唔洗温只係佔少數嘛。想話俾樓主知"一分耕耘,一分收穫", 唔好理人哋把口講乜,做好本份就得啦!唔係自己嘅 ...
agree

我仔讀書由細到小一都成績中上, 佢係溫書唔多,但少少當然有啦. 只不過比其他人少炸, . 我平時都有比ETRA 既習作佢做GA, 完全唔洗溫書同冇額外培訓都有好成績我又不太相信. 除非佢係愛看書既小朋友.  不過最重要係佢上堂有冇專心記唔記到老師所教.

有冇書緣都好緊要!

wyzhao 發表於 15-5-18 00:58
考試月到,阿仔資質一般,溫得好辛苦。
聰明的學生,唔用點溫+平時唔用補習,就能拿學業獎。
有好少數人係好勁架,勁到講都唔信。上堂hehehah,搞一大堆課外活動,略略溫下書,會考都可以全A,仲要係靚仔靚女,好有風範。人地唔係懶唔溫書,係好快已經可以溫習完了。有D人不單轉數快,還可以過目不忘。呢D奇才,間唔中都會有一兩個。怎能比?

引用:我家老爺會強迫兒子坐定定溫習考試,雖然知

‹ 上一主題|下一主題