用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 去英國讀中学应在中一過去还是中三?
樓主: sasayung_mimiko
go

去英國讀中学应在中一過去还是中三? [複製鏈接]

hjma 發表於 15-5-19 14:47
咁係咪西班牙文較易掌握?我仔year 9去到係咪要在這幾種外語中選一種,讀year9,10,11就考gcse?若果要考中 ...
你報學校之前可以寫信問。我發覺agency其實都唔清楚咁多細節。我兩年前決定送個女出去讀書時,我逐間學校冩信去問清楚。我唔想有太多surprise。

引用:Quote:hjma+發表於+15-5-19+14:47+咁係咪西

原帖由 wloi 於 15-05-19 發表
你報學校之前可以寫信問。我發覺agency其實都唔清楚咁多細節。我兩年前決定送個女出去讀書時,我逐間學校冩 ...
我冇考慮到外語科呢個問題㖭,只關注主要科有邊D科,可能我係用對待hk普通話科嘅心態,覺得呢科吾太重要,不過而家米已成炊,睇吓阿仔讀成點再算

hjma 發表於 15-5-19 18:27
我冇考慮到外語科呢個問題㖭,只關注主要科有邊D科,可能我係用對待hk普通話科嘅心態,覺得呢科吾太重要, ...
我跟你既心態差唔多,普通話唔重要,我知呢一句會有好多家長反對,但我覺得冇錯,道理好簡單,我都冇正式學過,當年就膽粗粗和朋友去中國旅行(80年代,仲係用緊外匯券),咪又講下、笑下,咁就學到好多,一樣溝通到,冇問題。當依家阿細返學,中文科用普通話,默書用普通話時,我同佢試默,佢話我講廣東話就唔識默,我就知大鑊喇!於是,我就重新教佢廣東話讀音,亦教佢廣東話既重要及多元化。

引用:Quote:hjma+發表於+15-5-19+18:27+我冇考慮

原帖由 亮燈 於 15-05-19 發表
我跟你既心態差唔多,普通話唔重要,我知呢一句會有好多家長反對,但我覺得冇錯,道理好簡單,我都冇正式學 ...
唔緊要啦,待你阿細去埋uk升學,外國人識普通話多過廣東話

亮燈    發表於 15-5-19 21:40

回覆 brother4 的帖子

FRENCH normally starts from Y7.  If you join Y9, you can't take this subject.
For GCSE subject selection, normally you need to select according to the following:

Core subject: English; English literature;  maths; phy; chem; bio (6 subjects)

Choose at least one from the following:

humanity:  Geog, history.
practical subject: D&T; arts; music, drama, PE
language: spanish; german; Russian; chinese

Hope helpful to you.

回覆:CarrieTse 的帖子

thx

回覆 hjma 的帖子

In my son's school, the school arrange GCSE Chinese exam in school - use cantonese for oral part.  My nephew's school is the same - cantonese too.
So far, no one from HK can't get A* in Chinese subject, so it's not very presentable.

I heard a real case that a HK boy joined a day boy school, very small one.  He is the only one to sit in the Chinese subject exam and the school has no Chinese teacher to do the exam.  The school arrange him to go to a nearby school to do the exam.

回覆 wloi 的帖子

Normally Y9 starts spanish, german or russian. Can't say which one is easy or difficult.   

Y9 has many subjects but Y10 will cut to 9-10 only. So, if you can't do well in these subject, you can drop them.  The school won't let you sit in the exam.

CarrieTse 發表於 15-5-19 22:07
回覆 hjma 的帖子

In my son's school, the school arrange GCSE Chinese exam in school - use cantonese ...
如果大家有睇過中文(廣東話) 的 past paper ...只要無錯別字,一定 A* 到。個格式係有 d匪夷所思,但知個 format 就 OK .  GCE A level 中文就深少少啦,但如果過去讀 F 6 的,亦無可能 A* 唔到。
中文 (普通話) 要用筒體字作答,普通話考 oral ...如果香港普通話 OK 就無問題,因為亦係好淺,小3程度咁上下。

我女香港讀普通話 9年,又有私人補習,考試都係合格多d d。所以我搵學校一定問佢可以考邊種中文卷...我去 school visit 時,校長 confirm 左考中文 (廣東話)...同埋,有需要時,考試之前,可以叫教 IB 的中文老師補補習。 不過就唔可以用中文當外語囉。

學校未 confirm 我女 GCSE 科目,所以最後係讀法文定西班牙文都未知。

hjma 發表於 15-5-19 12:50
請問year 9仍要讀法文西班牙文等外語嗎?會吾會好似hk普通話科係不太重要嘅科呢?如果想gcse考中文係咪要報 ...
有朋友個仔gcse考中文,但學校冇呢科,主要問題是冇oral的考官,佢搵我幫手做主考,其他部份學校按程序做就得,後來佢學校又有人gcse考中文,於是學校又搵我做主考,所以通常學校都可以幫學生報中文,另外"大約"記得,即使冇oral的考官,唔考oral呢部份一樣可以。

回覆 skIII 的帖子

Some schools will ask high form students to help as examiner.

回覆 hjma 的帖子

1.依家好多外國人去中國發展,我見他們的普通話總好過我地

2.英國近幾年多咗好多國語人

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+wing530+於+15-05-19+發表我

原帖由 hjma 於 15-05-19 發表
請問year 9仍要讀法文西班牙文等外語嗎?會吾會好似hk普通話科係不太重要嘅科呢?如果想gcse考中文係咪要報 ...
我仔學校 Year 9 仲要繼續讀外語架,話要考 iGCSE 嘅,不過,我未知學校點安排阿仔呀,我見人話西班牙文較易上手,不過阿仔係興趣而想讀嘅,我考慮緊暑期好唔好讀返個 summer course 黎打底呀,唔知有冇用咋

我想法同你一様,阿仔都係今年 Year 9,讀完中二先過去,而且比一年時間去適應下先

醒目開學勳章

引用:Quote:wing530+發表於+15-5-19+02:04+我仔

原帖由 hinhinmami 於 15-05-19 發表
我囝也要面對選法文or西班牙文的抉擇.請問這兩種外語邊樣易學同實用D?你們的小朋友選什麼外語?如果想佢keep ...
有得揀嘅,我仔想學西班牙文,佢小學時已想學,我見貴就冇報咋 假期回港,我有考慮比阿仔學中文同數學架,不過未決定,唔知各位家長又會點安排呢?

回覆 wing530 的帖子

你仔香港定係英國學校考IGCSE? 請問讀GCSE or IGCSE 係學校决定或自己選擇呢?謝謝!

醒目開學勳章

引用:回覆+wing530+的帖子 你仔香港定係英國學

原帖由 Sheep006 於 15-05-19 發表

你仔香港定係英國學校考IGCSE? 請問讀GCSE or IGCSE 係學校决定或自己選擇呢?:quest ...
我仔今年9月先 Year 9,未考 iGCSE 呀,應該係學校決定咩科考 GCSE 或 iGCSE 喇。題外話,我仔中二,班上有同學今月考 iGCSE 的中英數三科,唔知 hk 考左有咩用呢? 好想8 呀

Sheep006 發表於 15-5-19 23:09

你仔香港定係英國學校考IGCSE? 請問讀GCSE or IGCSE 係學校决定或自己選擇呢?:quest ...
我覺得一定係學校決定,因為iGCSE 同 GCSE 個 syllabus 唔同,當然係學校揀。我女大部份係 iGCSE ,好似有少量科目係GCSE。

引用:回覆+skIII+的帖子 Some+schools+will+ask

原帖由 CarrieTse 於 15-05-19 發表
回覆 skIII 的帖子

Some schools will ask high form students to help as examiner.
咁都得,好似好吾認真喎

引用:Quote:原帖由+hjma+於+15-05-19+發表請問ye

原帖由 wing530 於 15-05-19 發表
我仔學校 Year 9 仲要繼續讀外語架,話要考 iGCSE 嘅,不過,我未知學校點安排阿仔呀,我見人話西班牙文較 ...
我仔想選比較易掌握嘅,因佢語言能力吾係咁好

醒目開學勳章

引用:Quote:Sheep006+發表於+15-5-19+23:09+回覆

原帖由 wloi 於 15-05-19 發表
我覺得一定係學校決定,因為iGCSE 同 GCSE 個 syllabus 唔同,當然係學校揀。我女大部份係 iGCSE ,好似有少 ...
我仔學校都係咁,多數考 igcse 多。另外我想請教下,外語呢科,通常係學費包左,定係要另外比錢學架?謝謝。

‹ 上一主題|下一主題