用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 早D操簡體字會有優勢?
go

早D操簡體字會有優勢? [複製鏈接]

如题
聽說剛考完DSE的姐姐說,她早於初中就開始用簡體字在學校的中文,中史和通識科答题,所以在DSE公開試會比人答题快,這是否熟實?

王家爸爸  快啲,有少少著數。  發表於 15-5-17 19:31
   0    0    0    0

我幾十年前会考已経半繁简,上堂抄筆記抄到手軟,自然發展出黎~

ANChan59  簡寫定簡體?  發表於 15-5-24 23:21
王家爸爸  我比你老很多   發表於 15-5-17 19:34
王家爸爸  我讀書年代用簡體字會扣分。   發表於 15-5-17 19:32

引用:我幾十年前会考已経半繁简,上堂抄筆記抄到

原帖由 Yanamami 於 15-05-17 發表
我幾十年前会考已経半繁简,上堂抄筆記抄到手軟,自然發展出黎~
亞女現在中一,這是否不用刻意安排她提早刻意學简体字,自自然然地在高中也可以訓練出來?

Yanamami  我从没刻意,適者生存吧~   發表於 15-5-17 13:12

寫字快慢及字體端正程度絕對影響考試

我囡文中學時一路都繁简夾雜用,考DSE也然,佢話慳到時間係快咗既。

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+15-05-17+發表我

原帖由 mingming1010 於 15-05-17 發表
亞女現在中一,這是否不用刻意安排她提早刻意學简体字,自自然然地在高中也可以訓練出來?

...
我女由細看簡體字書看大,繁簡一齊看,好自然識簡體字,初中中史係有用,但佢依家無讀中史,通識又用英文,所以不覺得有用,我反而會覺得,學識一樣字體無壞,我公司同中國大陸公司有聯系,他們周不時寫簡體字,連上司寫野都會用簡體(香港人). 我有個同事就是不識,周不時黎問我係乜字

回覆:mingming1010 的帖子

學簡體字、寫簡體字,甚易,使唔使「操」呀?

熙媽媽  完全同意  發表於 15-5-24 19:15
Yanamami  係~~  發表於 15-5-18 08:56

引用:學簡體字、寫簡體字,甚易,使唔使「操」呀

原帖由 torunpoland 於 15-05-18 發表
學簡體字、寫簡體字,甚易,使唔使「操」呀?
可能因為我和亞女寫字都比較快和端正,所以都冇諗住學间体字,但聽講很多學校都接受考試繁簡答卷,她的學校又沒有鼓勵學生可以這樣,所以才有這樣的疑問?

mingming1010 發表於 15-5-18 10:59
可能因為我和亞女寫字都比較快和端正,所以都冇諗住學间体字,但聽講很多學校都接受考試繁簡答卷,她的學校又 ...
哎吔~~既然你女手字又快又靚,就唔洗理人地点寫啦!

亞女中學時都係用簡體字答中文卷, 佢亦係話會寫得快啲. 佢一向有睇簡體字書既習慣, 冇操亦可以應付自如!

回覆:早D操簡體字會有優勢?

繁體字始終是正宗,一定要學,等於先學棍波再學自動波!

好多人認為㝍英文用草書快些,阿仔用楷書,因為夠快,又整齊,都ok!

但是大部份考試分數在表達,內容及分析,繁簡只是快慢有少少差距,對成績影響有限。與其學殘體字,不如讀好書!

ABC-DAD  學左棍波,邊使去學自動波,掉轉就會有  發表於 15-6-15 20:20
vincher  agree,最多看简体字書  發表於 15-5-29 07:37
annie40  父母總是想多了。  發表於 15-5-20 22:05
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

大仔學校中文唔准寫簡體,其餘科可以,阿仔剩是通識用得,所以佢沒寫簡體了

我都係寫寫下筆記從老師度學到,之後睇下書就識,無特別去學。
返而當時中學老師提我地2點:
1. 千祈唔好寫D唔常用、比較偏嘅簡化字,費事MARKER唔識,當錯字。
2. 千祈唔好寫錯嘅簡化字,自己以為快左,其實仲衰。(事實上,有好多人以為自己識寫簡體字,有D都係自創嘅字,唔係規範左嘅字。)

事實上,簡化字其實快得幾多?
如果個腦轉得快,可以寫快少少。
個腦轉速同書寫速度一樣,完全快唔到。

言簡意賅係叻仔叻女,有人長篇累牘都可以無咩重點。

vincher  agree,寧願言簡意賅  發表於 15-5-29 07:39
ANChan59  Well said  發表於 15-5-24 23:23

醒目開學勳章 王國長老

當年考AL,上午三小時下午三小時,全部non stop寫中文(基本上除左睇題目果幾分鐘,其他時間都無停過)。真係手都斷。簡體字有無快?緊係有啦,你問識打倉頡速成嘅人用電腦會唔會手寫丫?!睇開簡體書自然會識,分心廢神去操就無謂lor

引用:當年考AL,上午三小時下午三小時,全部non+

原帖由 Charlotte_mom 於 15-05-26 發表
當年考AL,上午三小時下午三小時,全部non stop寫中文(基本上除左睇題目果幾分鐘,其他時間都無停過)。真 ...
我反而贊成學寫草書,加深真正中華文化!

當自己寫得快,部份是草,部分是殘體,一半左右是繁體!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 Charlotte_mom 的帖子

agree. I wrote some "famous" simple chinese when I took chinese history in HKCEE and AL.  My hand was non-stop writing except reading the question papers. The brain showed the answer so the hands speed up to write as quick as I can so sometimes felt tired. Simple chinese help shorten and speed up the overall writing time.

一樣十幾億人都用的文字都唔識,蝕底的只是自己,好多鬼佬都去學
何況香港的環境,對香港人學簡體字/普通話根本好有利,唔學對唔住自己
除非稔住將來做宅男宅女,否則愈早學愈好

引用:當年考AL,上午三小時下午三小時,全部non+

阿女話作文寫簡體會比較快,而且平時多看新聞,報紙基本上就能學會,不用特意練習。
‹ 上一主題|下一主題