用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小一女,串字好困難
go

小一女,串字好困難 [複製鏈接]

小一,串英文字女吃力,中文就要多d 時間才記到。例子,進步個步,佢就讀左進,要講多幾次才記到,但好快又唔記得。
學校老師上學期家長日都有講佢認讀字弱,同學校社工講過下,但又未有咩做到,請問我點可以同學會反映?

2    0    0    0

可以睇下學校有冇心理學家check讀寫障礙 不過通常p2到check會準d

引用:可以睇下學校有冇心理學家check讀寫障礙+不

原帖由 tszkinmama 於 15-05-18 發表
可以睇下學校有冇心理學家check讀寫障礙 不過通常p2到check會準d
學校又話小一上學期做過下screen check 係懷疑,宜家話考完試,睇下成績點先

唔洗緊張住 讀寫障礙p2會check得準d 因為開始多字要用 我言語治療師同我講的

引用:可以睇下學校有冇心理學家check讀寫障礙+不

原帖由 tszkinmama 於 15-05-18 發表
點要求學校的心理學家check ,我問左學校話要觀察多陣

其實都係老師決定 一係就出去做評估 真係有問題就拎返報告返學校!

想請問早期SCREENING 邊度可以做? 我仔5歲, 想做定D野幫下

引用:想請問早期SCREENING+邊度可以做?+我仔5歲,

原帖由 kiki1016 於 15-05-19 發表
想請問早期SCREENING 邊度可以做? 我仔5歲, 想做定D野幫下
上小一,學校

根據經驗, 一般教小朋友用拼音串字會比較有效, 但特別情況可以嘗試下記憶法, 可以幫到好多, 但唔係個個小朋友都適用
我曾經教過個小朋友, 中文數學成績都好好, 唯獨英文認字好差
後來發現佢其實係聯想力方面比較弱

pay attention to what your kid eat, no juck food!!!! Think about intake some Omego 3 that may help. Sometimes, problem can be solved in easy way. \

引用:pay+attention+to+what+your+kid+eat,+no+j

原帖由 babytomhui 於 15-06-04 發表
pay attention to what your kid eat, no juck food!!!! Think about intake some Omego 3 that may help.  ...
Omego 3 ? I don't have any ideas . Pls explain more with thanks

引用:根據經驗,+一般教小朋友用拼音串字會比較有

原帖由 anitalps 於 15-05-23 發表
根據經驗, 一般教小朋友用拼音串字會比較有效, 但特別情況可以嘗試下記憶法, 可以幫到好多, 但唔係個個小朋 ...
邊d 記憶法,請指教

引用:根據經驗,+一般教小朋友用拼音串字會比較有

原帖由 anitalps 於 15-05-23 發表
根據經驗, 一般教小朋友用拼音串字會比較有效, 但特別情況可以嘗試下記憶法, 可以幫到好多, 但唔係個個小朋 ...
想請問記憶法可改善串字情況?因有親戚的女就是這樣,中數好好,但英文串字唔得
亦想請問記憶法是什麼?可在哪裡找到相關資料?謝謝!

Omego 3 is a supplement that help brain power but most important is pay attention to the food.

引用:Omego+3+is+a+supplement+that+help+brain+

原帖由 babytomhui 於 15-06-06 發表
Omego 3 is a supplement that help brain power but most important is pay attention to the food.
I see, thanks

回覆 anitalps 的帖子

我囡囡K3,都有這個問題,可以點。

回覆 tinaleung 的帖子

我仔仔小一時, 又係串字極差, 我用左不同的方法和他溫習, 默書前一星期開始溫書, 每次溫2-3個字.

1.
abc , 用玩的方法叫佢砌, 砌多幾次, 等佢入腦.

2.
用作故事的形式, :- egg à
蛋後面有兩個女仔.

3.
phonics

4.
用白板默書, 提高興趣, 又可以擦

5.
千其唔好用抄寫方法, 10次都唔會入到腦., 又浪費時間

6.
第二天, 就重溫第一天所溫, 第三天就重溫第1,2日的, 如此類推, 默書前一日就應該識哂所有的字.

我仔仔小一至小三英默成績都唔錯啦. 小三花在溫習默書的時間少左一半啦, 不用再作故事啦, 可以靠PHONICS去溫習.

curly  very good.  發表於 15-7-16 17:19
囝囝mama    發表於 15-6-15 23:42

引用:回覆+tinaleung+的帖子 我仔仔小一時,+又

原帖由 cecilau 於 15-06-10 發表

我仔仔小一時, 又係串字極差, 我用左不同的方法和他溫習, 默書前一星期開始溫書,  ...
感謝呀,我個人就係唔buy 抄寫,寫兩寫又話攰,我會試下你的方法,謝謝。btw 學邊套phonics?

你可以上呢個website 學:-http://www.starfall.com/

你學識再教小朋友.

搵小學嘅社工/班主任,學校本身有教育心理學家做支援。
‹ 上一主題|下一主題