用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 馬鞍山陳震夏vs胡忠
go

馬鞍山陳震夏vs胡忠 [複製鏈接]

馬鞍山陳震夏vs胡忠

請賜教

校風,教學質素,老師投入程度......等等

Re: 馬鞍山陳震夏vs胡忠

Of course. 胡忠 is better.  胡忠係"中中"嘅band1。

陳震夏應該未到 band 1 水平
而整個馬鞍山也應該以 胡忠 為最優中學
胡忠近年會考成績也很理想
甚至入大學比例也很大

你應該可以到網頁找到資料

[馬鞍山區沒有英中]
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

馬鞍山區只有一直資英中男校,德信中學。

kaka0814 寫道:

[馬鞍山區沒有英中]

hkfireice 寫道:
馬鞍山區只有一直資英中男校,德信中學。

謝謝資料更正... 我也忘記了這一家學校。
Music is the art of thinking with sounds. –Jules Combarieu

dear andrewbaba, kaka0814, hkfireice,

多謝您們的回覆

其實本來我心目中係沙田啲英中,但我個女考完第三次呈分似乎不太理想,自己又住馬鞍山,就想選擇近啲嘅中學,唔知邊間校風好啲,band 1 尾band 2頭唔知有冇機會入到胡忠 (同埋最近有啲家長話胡忠啲學生打交 同埋form 1亦要出外食lunch,所以易學懷!!)

今個星期四見家長要填好一份copy比班主任,所以想bk問吓各位意見,請多多幫忙
mccmom

band 1 尾band 2頭 如果放第一志願應該有機入到胡忠。但如果是 band 2 的, 或者放在後一點, 機會就很細了。

校風好啲 - 胡忠的訓導都好嚴下, 聽人講崇真同聖約瑟都不錯, 但似乎這兩家學校成績都沒有胡忠那樣好。

學生打交 - 我諗唔係好多學校真係完全冇人打交的。尤其是馬鞍山區, 好學校不多。雖然唔知胡忠的情況嚴重定唔嚴重, 但我估已經比另一邊那些校服都不整齊的學生好。

外出食飯 - 我覺得未必真的會學壞。而且, 真的要學壞, 就不是外出定在學校吃飯就可以解決的。

你住沙田定馬鞍山區, 還有沒有其他心儀學校哦?

kaka0814,

多謝您的分析 其實馬鞍山好學校真係少,崇真同聖約瑟我都聽講話校風唔錯,不過正如您所講成績就一般 :-| 我自己都比較偏愛胡忠.老實講,我個女英文都幾好,所以就算入唔到band 1英中都想搵間好啲嘅中中囉

我住馬鞍山架,不過如果沙田有好嘅中中都唔介意(依家間小學都喺沙田),有冇其他suggestions?
mccmom

沙田區中中梁文燕中學很好啊

familychan 寫道:
沙田區中中梁文燕中學很好啊

dear familychan,

可不可以介紹一下梁文燕嘅長處,因為之前一兩年啲家長都好少提呢間中學 不過我都好想知呀 thank you
mccmom

mccmom,

正如familychan所講, 沙田區中中 - 梁文燕中學都是不錯的選擇。不過, 如果我是你, 我想我會選擇胡忠, 因為梁文燕的地點很遠, 交通很不方便。

kaka0814

如果我咁樣排您覺得點呀:-

1. 胡忠
2. 馬崇
3. 梁文燕
4. 陳震夏
5. 聖約瑟

mccmom

For me I will choose:

1. 胡忠
2. 馬崇
3. 梁文燕
4. 聖約瑟
5. 陳震夏

但理論上, 如果 band 1 尾 band 2 頭, 頭兩個志願都應該入左

kaka0814 寫道:

但理論上, 如果 band 1 尾 band 2 頭, 頭兩個志願都應該入左

我當然希望頭兩個志願入到啦,不過要等28/4班主任話我知究竟我個女係band 1尾定band 2頭,差好遠架 到時話您知.不過真係好多謝您幫我解決左好多疑問 thank you
mccmom

我是住在沙田,仔仔是band2頭,現在很煩惱,我想知胡忠好定梁文燕好?我怕馬鞍山的學生無沙田的乖。另外可否提供多一兩間沙田區好的中中。

我建議你將梁文燕放在馬崇前.
梁文燕比馬崇好.

KF 寫道:
我是住在沙田,仔仔是band2頭,現在很煩惱,我想知胡忠好定梁文燕好?我怕馬鞍山的學生無沙田的乖。另外可否提供多一兩間沙田區好的中中。

胡忠 should be better than 梁文燕
others in shatin: 陳楷 & 楊葛小琳

kaka0814

首先很多謝你的意見,我參考過你的資料,但那兩間沙田中中都好像是在大圍處,距離我屋企很遠。我住濱景附近,請問邱金元屬何組別?另林漢光會否收band2?星期二要文表,現在非常煩惱。

KF 寫道:

hi, KF

我個女都係band 2頭,真係幾煩!昨天我聽了馬鞍山聖約瑟嘅講座,係關於高中教育,佢地提供了2004年沙田區"會考第一階段*收生後中六學位空缺",因為第一階段只收十四分以上的原校學生,即如果該校的空缺越少,初中的質素越高.表中差不多所有英中都沒有剩餘中六學位(有兩間例外:鄭榮之-14個文科位;林漢光-9個文科位).

而中中方面節錄部分作參考:
台山商會 (30文/30理)
粱文燕  (30文/30理)
曾壁山  (30文/30理)
馬松森  (26文/30理)
育才  (28文/27理)
祟lan  (28文/26理)
劉百樂 (16文/23理)
基督  (21文/10理)
樂道  (20文/16理)
馮堯敬  (14文/24理)
體藝  (13文/23理)

mccmom

很高興認識你,我現在非常煩,但最慘是個仔無mug反應,好似唔需要參與,這只是我個人的事。我已經涯了六年,真是想放棄,有苦自己知。如根據你的資料,胡忠比梁文燕,林漢光或鄭榮之好,是嗎? 但成績不是一切,最重要是校風,我個仔好受人影響,如校風唔好實會學壞,所以我才這麼煩。我上次中午在一城聽到林漢光的男生身穿校服在講粗口,我當堂打個突。我本想在屋企附近揀一間,最近是一城,但不知邱金元好唔好?不想去太遠。但個仔是可以讀書的,只是太懶。上兩次報分都是band1,但今次總計是band2,非常失望。你們小學有否為每間學校排banding?你最終決定是如何排?馬鞍山陳震夏其實好唔好,我鍾意佢個Y2K校舍。
‹ 上一主題|下一主題