用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗中學排名
go

元朗中學排名 [複製鏈接]

昨天小兒给我看全港中學排名,我留意天水圍,元朗區,因在元朗區住,小兒己升讀中—,覺得有些傳统明校己換位置,排名位置如下,25信義,31鄉中,45崇德,76盧中,79商中,81趙中,124白記,131天官中,136基元,138十八鄉,146元公立,147裘錦秋,157基朗,263元公立鄧兆棠,382元朗天主教,405元朗明愛陳震夏,真是排名有D升降,希望给有用的人參考

王家爸爸  盧中同白記係後起之秀  發表於 15-5-17 10:19
王家爸爸  但係次序年年唔同,上落頗大。   發表於 15-5-17 10:16
王家爸爸  信義、鄉中、崇德應該係頭三 :go   發表於 15-5-17 10:16
   0    0    0    0

2012 info.....

引用:2012+info.....

原帖由 hktraffic 於 15-05-16 發表
2012 info.....
應該是最新,不像2012,因祟德,鄕中都在信義之前,個纲全港400間學校都有排名,我只排烈元朗,天水圍

回覆:eytben 的帖子

From Facebook, right?  看看第一頁

http://forum2.alivehkone.com/viewthread.php?tid=12719

引用:+本帖最後由+hktraffic+於+15-5-16+13:52+

原帖由 hktraffic 於 15-05-16 發表

From Facebook, right?  看看第一頁
你岩呀,我仲以為最新

回覆:元朗中學排名

得啖笑

701003 發表於 15-5-16 22:19
得啖笑
吾好笑住,一路覺得鄉中、崇德是元朗、天水圍區最前頭1、2名,但看見信義在鄉中、崇德之前,所以吾會是最新全港排名,如有攪錯多謝提點。

王家爸爸  2010年開始轉為英中   發表於 15-5-17 11:26
王家爸爸  信義搬家後進步了不少  發表於 15-5-17 11:25

引用:Quote:701003+發表於+15-5-16+22:19+得啖笑

原帖由 eytben 於 15-05-16 發表
吾好笑住,一路覺得鄉中、崇德是元朗、天水圍區最前頭1、2名,但看見信義在鄉中、崇德之前,所以吾會是最新 ...
坊間所謂的排名不如EK排名中肯!

701003 發表於 15-5-17 10:44
坊間所謂的排名不如EK排名中肯!

元朗頭三學校2014DSE成績:

排名

學校

人均優良(5)率

平均優良(5)

平均4

鄉中

88%

2.05

33%

68%

崇德

N/A

1.70

N/A

63%

信義

73%

N/A

19%

57%

引用:昨天小兒给我看全港中學排名,我留意天水圍

原帖由 eytben 於 15-05-16 發表
昨天小兒给我看全港中學排名,我留意天水圍,元朗區,因在元朗區住,小兒己升讀中—,覺得有些傳统明校己換 ...
算了吧,這是2010年根據會考成績的排位,信義的數據主要是來自報紙、雜誌,不同鄉中、崇德係由周年報告中公佈,排位次序不能照單全收,要睇埋資料來源。

王家爸爸  2010年係信義既高峰期   發表於 15-5-17 15:34

eytben 發表於 15-5-16 13:12
昨天小兒给我看全港中學排名,我留意天水圍,元朗區,因在元朗區住,小兒己升讀中—,覺得有些傳统明校己換 ...

其實呢D 排名又唔知個來源係邊,

講真, 求其一個人作個排名出黎放上網有幾難

呢D排名參考價值唔高

3322%     U %   Level 4%  Eng L4 %    Chi L4 %   Math L4 %   LS L4 %
1        鄉議局元朗區中學        88                    65        69        58        80        65
2        崇德英文書院               81        52        63        65        58        64        65
3        趙聿修紀念中學                       49                     59        55        55        67
4        元朗信義中學                          53         57        35        57        55        65

elbar  趙聿修Level 4% 58.3   發表於 15-5-18 19:46
elbar  趙聿修 Level 4% 58.3  :excited   發表於 15-5-18 19:20

引用:+本帖最後由+zhuzhu+於+15-5-18+18:14+編輯

原帖由 zhuzhu 於 15-05-18 發表

3322%     U %   L ...
信義真係咁前架?

王家爸爸  我讀書年代唔係,家下係   發表於 15-5-23 15:21

我老公都係信義校友, 佢同埋佢班舊同學都唔係好信而家信義咁勁, 仲講笑話係佢地呢批瘀血走咗先升呢

vickilau 發表於 15-5-24 00:28
我老公都係信義校友, 佢同埋佢班舊同學都唔係好信而家信義咁勁, 仲講笑話係佢地呢批瘀血走咗先升呢 ...
我讀書年代,信義仲係元朗廣場隔離,當時只係中游學校,收左我不我唔敢讀。可能近市中心,比較雜。搬左之後開始好,加上上任校長直昇機式管理,學生慢慢進步,先至有今日既成就。

zhuzhu 發表於 15-5-18 18:11
3322%     U %   Level 4%  Eng L4 %    Chi L4 %   Math L4 %   ...
崇德升讀學士學位課程達58%(簡介會介布),以上所説U% 52%,請問6%相差是否不是大學所辦的學士學位課程嗎?52% U%從那裏可見?

引用:Quote:vickilau+發表於+15-5-24+00:28+我老

原帖由 王家爸爸 於 15-05-24 發表
我讀書年代,信義仲係元朗廣場隔離,當時只係中游學校,收左我不我唔敢讀。可能近市中心,比較雜。搬左之後 ...
王家爸爸,
信義公布本地大學via Jupas 達53%, 想請教via Jupas是否全是學士學位課程? 為何不同學校公布數字或比率用不同字眼, 有何分别?

王家爸爸 發表於 15-5-24 08:26
我讀書年代,信義仲係元朗廣場隔離,當時只係中游學校,收左我不我唔敢讀。可能近市中心,比較雜。搬左之後 ...
我老公講過佢大約讀中四到就搬咗去而家校舍,不過信義而家咁勁,我都唔敢叫大仔揀,佢呢啲中游位置,大抽獎碌到入去都睇怕讀唔掂

vickilau 發表於 15-5-26 14:23
我老公講過佢大約讀中四到就搬咗去而家校舍,不過信義而家咁勁,我都唔敢叫大仔揀,佢呢啲中游位置,大抽獎 ...
聽講學校幾嚴下,家長式管理,如果小朋友受教,應該幾好。

王家爸爸 發表於 15-5-26 14:43
聽講學校幾嚴下,家長式管理,如果小朋友受教,應該幾好。
我大仔9月升五年班,學校而家已經叫佢地諗定目標中學,崇德,信義,鄉議局呢幾間我唔敢揀,所以入嚟八下有邊啲校風好又無咁谷得辛苦嘅中學
‹ 上一主題|下一主題