用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 以過來人身份,分享升小一選校要訣:教師要盡責 ...
go

以過來人身份,分享升小一選校要訣:教師要盡責 [複製鏈接]

小女升小一時被派往第10志願以外的石圍角小學,叩門轉不到校,唯有留低讀,感覺一般,小女較文靜,沒有老師留意,但英文成績一直稍差,老師亦知道佢情況,但沒有任何跟進或提升成績的方法,小女成績一直沒有顯著進步,到升上5年級後,跟班的老師又經常請假,雖然有老師代課,但也令小朋友不停重新適應,使其他科的成績更差,小5開始要報分,想轉校也太遲了!所以,選學校要慎重考慮學教師是否負責任,得過且過的老師只是人之患,如家長讀讀下發現學校唔妥要盡快轉校,否則升上小5就好難轉了,我也後悔了不在4年級轉校,升中將派什麼學校我也不敢想像了

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:小女升小一時被派往第10志願以外的石圍角小

原帖由 wongkelvinwong 於 15-05-16 發表
小女升小一時被派往第10志願以外的石圍角小學,叩門轉不到校,唯有留低讀,感覺一般,小女較文靜,沒有老師 ...
小一派10志願後,一般情況是填表欠策略,無留意以往派位數字太進取。派得差,如果一直有試叩門插班都唔成功,唯有接受現實了,成績欠佳,家長努力幫,或搵補習吧!一間學校總有人考第一有人考第尾,個個都係咁教點解有差別呢?家長亦要反思的

引用:小女升小一時被派往第10志願以外的石圍角小

回覆:以過來人身份,分享升小一選校要訣:教師要盡責

相信石圍角小學也有成積好的學生,多年來做家長的,是否有找出小朋友成積未如理想的原因?不能只歸究學校!小一英文跟不上,是否本身底子問題,小一英文不深!有些課程還應該在幼稚園已學過!
其實現在快些搵出原因和改善辦法吧,不要介意入那些中學,讀書條路還很長,現在未追到,上中學再追,不要再因入了所未是理想的學校,又再重複小學的情形!

其實小孩子打從小一已經英文差,又注意到老師好像沒有處理過,那父母又做了什麼幫助小朋友呢?
例如:多與老師溝通小朋友的困難,相討可行方案、為小朋友增加接觸英文機會...等等!
不是想冒犯樓主,但見樓主是以過來人身份作升小一分享,我也希望家長明白,升小一選校固然重要,但無論入了那間小學,都只是個開始,家長仍然是要多注意、多幫忙時!

6/6 快到,相信好多家長心急到不得了!但希望家長明白,無論升了那間小學,都只是另一個起步點,要一起努力走人生大道的!

回覆:noellechu 的帖子

入了排10名以外成績跟不上,如入了排頭既小學, 想信挫敗更大。

同意能遇到良師當然可以令孩子學習事半功倍,但若小朋友本身已力有不逮,家長本身亦責無旁貸,樓主小朋友小一已發現問題,家長自己有否想出辦法去幫孩子?
其實每間學校都會有叻學生,有差學生,通常只係你睇人好,孩子科科成績優異,但人家背後付出有幾多你又知唔知?若發現自己小朋友跟不上,應及早轉校或採取補救方法,不能將責任全歸究老師。

樓主,坦白啲講,你想老師點幫你?英文差,是那方面差?串字?gramma?  理解?家長有冇放多點時間係小朋友身上去瞭解原因?

孩子學習不好,家長要想辦法是必然;但系咪就代表學校完全無責任呢?香港地D學校,很多老師系無料又無責任心,我自己讀書時都遇過好多。
當然有好老師,但大部分小學老師是什麽料子呢?我中學畢業時,有個同班同學,會考失敗,全班考尾二(定最尾?我唔記得啦!),就走佐去讀教育學院,做佐小學老師,直至而家。

老師唔掂,再加上香港學校教法錯誤(中英文),學生點會學得好?所以而家學生成績兩極化,你地睇,成績好的學生好多都系父母有錢或有學識的,難爲個D無錢又唔識教的父母。

回覆 simonwan 的帖子

無父母天生識教...

回覆 佈太 的帖子

有好多所謂老師唔識教。

醒目開學勳章

一間學校唔會全部老師都好或者全部都唔好,

唔好既老師我小朋友都遇過,

讀書好唔好同小朋友資質(主要因素),老師,家長都有關.

‹ 上一主題|下一主題