用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 阿女的學習態度
go

阿女的學習態度 [複製鏈接]

而家中一,唔識唔會搵答案,人地教又唔接受,錯咗改完正,但下次再做都係錯,對自己要求唔高,永遠有自己嘅一套,人地教唔聽,固執,仲要包拗頸,唉!點算好!

囡囡媽  講出我同感。  發表於 15-5-24 19:33
   2    0    0    0
Minniemouse:-P

這辺也一様!!You are not alone.
Mighty
love you for you
自分に負けるな!!

回覆:阿女的學習態度

救命

請問人地是誰?? 補習班老師/ 學校老師/父母??

引用:請問人地是誰??+補習班老師/+學校老師/父母

原帖由 黃巴士 於 15-05-14 發表
請問人地是誰?? 補習班老師/ 學校老師/父母??
父母,家姐同老師。

minniemouse 發表於 15-5-14 18:08
父母,家姐同老師。

可能屋企人太親近, 太難為情, 又或者自己自尊心太強, 太要面子而聽唔入耳.
問她原因??  是否家姐/父母沒耐性教導??  她不明白的地方, 教導者未給予到予她心服.  有時, 教導者曾否說過晦氣話 :如, 你自己睇清楚至問啦??  講到咁, 你都唔明??  老師無教咩?。。。。。。

佢同家姐講過,覺得俾人話嘅時候,自己好無面。

佢幼稚園時學過畫畫,上完一堂,就唔鍾意,因為老師要佢學溝色,佢唔想跟。琴老師教琴要佢跟住指法彈,佢好多時都唔跟,仲問點解一定要跟,話唔跟都彈到。佢計數嘅方法跟家姐,我,爸爸都唔同,佢係用一種諗法,有時佢會响學校同數學老師講,問點解唔可以用另一個方法。

minniemouse 發表於 15-5-14 21:10
佢同家姐講過,覺得俾人話嘅時候,自己好無面。

不明的課題, 應積壓到她很抗拒而頂咀及讀不入腦!! 會是數學科嗎??  
不妨在今個暑假升中二期間, 找好的補習老師清吓個根底, 否則, 會愈來愈放軟手腳.

minniemouse 發表於 15-5-14 21:19
有時佢會响學校同數學老師講,問點解唔可以用另一個方法。

老師點解釋唔可以用她的方法??  她不認同??
她眼界淺, 自以為是??  但肯定的說, 是她仍未遇上一個令她信服及崇拜的長輩.

引用:Quote:minniemouse+發表於+15-5-14+21:10+

不明的課題, 應積壓到她很抗拒而頂咀及讀不入腦!! 會是數學科嗎??  
不妨在今個暑假升中二期間, 找好的補 ...
不,她數學科最好。

引用:+本帖最後由+黃巴士+於+15-5-14+21:39+編輯

老師沒有說她的方法不可,反而是她覺得老師的方法容易計錯,而且重複,佢仲响成班同學面前講。好多時佢會跳 step,所以無咗一啲步驟分,我叫佢寫埋,佢話好哂時間,同點解一定要寫,佢好固執,好似仲未知道求學就是求分數。

minniemouse 發表於 15-5-14 22:35
老師沒有說她的方法不可,反而是她覺得老師的方法容易計錯,而且重複,佢仲响成班同學面前講。好多時佢會跳 ...

由得佢!到時同学比佢高分,咪会学識要生存就要按本子辦事,唔可以自己鈡意点就点囉~~果d叫“步驟分”,唔做無分好正常吖~呢度好多網友囝囝初初係諗数(mental)吖,—跳就跳去答案,到最後咪又係要向現实低头囉。

引用:這辺也一様!!You+are+not+alone.

原帖由 Mighty 於 15-05-14 發表
這辺也一様!!You are not alone.
TL

引用:Quote:原帖由+Mighty+於+15-05-14+發表這辺

原帖由 smrtkt 於 15-05-15 發表
TL
What's the meaning of tl

minniemouse 發表於 15-5-14 22:35
老師沒有說她的方法不可,反而是她覺得老師的方法容易計錯,而且重複,佢仲响成班同學面前講。好多時佢會跳 ...

我囝上年S.2班的男同學, 大多數都跳STEP做數, 老師講極佢地唔聽, 話要佢地趺過才知.  仲要跌到分數唔合格仲好.  你俾佢細過跌, 總好過高中才知死活.  
個人覺得, STEP不單是求分數,  還要是穩陣及鑑証.  當有意料之外的事情發生,  每樣事都是求穩陣, 求基礎, 求根底, 數學有時要反復驗算, 以防萬中之中的錯誤.  這是態度的謹慎, 意義背後是很多事都不會令她白做, 是有意思的.

minniemouse 發表於 15-5-14 21:19
佢幼稚園時學過畫畫,上完一堂,就唔鍾意,因為老師要佢學溝色,佢唔想跟。琴老師教琴要佢跟住指法彈,佢好 ...
果然有自己一套喎!! 如果佢做到就真係由佢吧!  佢可以諗到自己一套方法出來, 而又做到的, 確實聰明, 所以唔服, 成日問: 點解要跟你個套??

要比出面教架!
‹ 上一主題|下一主題