用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 甘唔甘心唔等大抽獎就接受直資Offer?
go

甘唔甘心唔等大抽獎就接受直資Offer?

甘唔甘心唔等大抽獎就接受直資Offer? 大家一齊交流下﹗

王家爸爸  孔聖堂、惠僑應該唔甘心   發表於 15-5-14 16:09
王家爸爸  SPCC、DBS/DGS一定甘心  發表於 15-5-14 16:02

要看是那間直資和估計自行入的機率

好睇小朋友係咩成績同埋邊間直資收喎....

minmin  AGREE  發表於 15-5-15 10:15

hktraffic 發表於 15-5-14 15:06
要看是那間直資和估計自行入的機率
其實自行入的機率估計到嗎?

Sindy 發表於 15-5-14 15:07
好睇小朋友係咩成績同埋邊間直資收喎....
如果小朋友 band 1中 呢?值博率高嗎?

王家爸爸  唔夠資料估計值博率  發表於 15-5-14 17:25
王家爸爸  Band 1 頭中尾,無分別  發表於 15-5-14 17:21

引用:甘唔甘心唔等大抽獎就接受直資Offer?+大家

原帖由 kin818kin 於 15-05-14 發表
甘唔甘心唔等大抽獎就接受直資Offer? 大家一齊交流下﹗

絕對的甘心,開心,衷心地感恩!!!

當年收到信後,開心到喊了出來,太感恩了!!!

要學會知足、感恩和分享,所以叫孩子立刻寫信主動通知自行階段的官津學校,好讓學位可以留給其他小朋友,分享這份找到心儀學校的喜悅。

ydoris  yes...留返個位俾人..  發表於 15-5-15 08:37
Mrsleaf  你做得很好  發表於 15-5-14 21:02
王家爸爸  DGS   發表於 15-5-14 17:20
like_travel  你DG梗係開心啦!恭喜   發表於 15-5-14 16:37

kin818kin 發表於 15-5-14 16:17
其實自行入的機率估計到嗎?
自行入的機率可以用舊年既數據估計,當然會唔準,但係差異唔會太大。

www 發表於 15-5-14 16:20
絕對的甘心,開心,衷心地感恩!!!
當年收到信後,開心到喊了出來,太感恩了!!!
你小朋友當年成績好好?面試時都已經好有信心可以考到嗎?可否分享下?

入去讀各方面都適應成點?是自己預期 (師資/教學/朋輩) 的好嗎?

回覆:甘唔甘心唔等大抽獎就接受直資Offer

理論上應該你選既直資係你banding內略高既學校。只是你想唔想比錢讀書。反方向睇,考入直資都係同banding內屬靠前的同學。因競爭揪好大下。

引用:理論上應該你選既直資係你banding內略高既

原帖由 tttw1 於 15-05-14 發表
理論上應該你選既直資係你banding內略高既學校。只是你想唔想比錢讀書。反方向睇,考入直資都係同banding內 ...
比Banding 略高的學校,意思是否指比心儀學校考DSE 的成績好來決定?

因為大抽獎有太多未知素,最起碼同學連自己編號的先後都是未知,所以才令家長心大心細,究竟博不博好?

回覆:kin818kin 的帖子

假設你係b1生,在選直資時,你會試協恩,st paul conv這些,對嗎?如果中左,你會唔會唔讀?如果唔收,自行重可以試英華,小白菜。係咁情況下那些直資係好有條件收盡b1生,所以普遍成績會係banding內略高。當然這說法未必受那些不喜歡直資的家長認同。

kin818kin 發表於 15-5-14 22:02
比Banding 略高的學校,意思是否指比心儀學校考DSE 的成績好來決定?

因為大抽獎有太多未知素,最起碼同學 ...
你是今年升中嗎?而家仲有得决定入直資定大抽獎?

香港個制度好難唔先接受直資先,不過我最心儀果間係津貼女校,
唔通真係無緣⋯

18號 發表於 15-5-14 22:58
香港個制度好難唔先接受直資先,不過我最心儀果間係津貼女校,
唔通真係無緣⋯ ...
若教局肯考慮家長的難處,提早發放自行收生的結果,家長便不用面對這種苦惱,亦不用擔心到7月。

有冇人DGS. DBS. SPCC.收左但放棄,有後悔嗎?

醒目開學勳章

引用:有冇人DGS.+DBS.+SPCC.收左但放棄,有後悔

原帖由 水小姐 於 15-05-14 發表
有冇人DGS. DBS. SPCC.收左但放棄,有後悔嗎?
囡囡有同學放棄DGS入讀,有冇後悔就唔知,
不過佢經常係FB貼校園照,感覺係開心既

通常你接受得的直資都是 跟你小朋友 BANDING 相符 , 小朋友去過 又喜歡 , 跟自行那 2 間 相比 差不多 OR 更勝一籌..收了 ..去讀 也沒甚麼遺憾 , 小朋友讀得開心..你又安心..

同意樓上的說法,你去考果間學校即表示你都對該校有興趣啦!

引用:Quote:18號+發表於+15-5-14+22:58+香港個制

原帖由 www 於 15-05-14 發表
若教局肯考慮家長的難處,提早發放自行收生的結果,家長便不用面對這種苦惱,亦不用擔心到7月。
超級讚同你

引用:假設你係b1生,在選直資時,你會試協恩,st

原帖由 tttw1 於 15-05-14 發表
假設你係b1生,在選直資時,你會試協恩,st paul conv這些,對嗎?如果中左,你會唔會唔讀?如果唔收,自行 ...
明白。

謝謝分析。