用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 禮賢小學把我的兒子教得很乖
樓主: ericliang
go

禮賢小學把我的兒子教得很乖 [複製鏈接]

回覆:禮賢小學把我的兒子教得很乖

請問禮幼升禮小比例高唔高?如果升唔到,佢地考到其他小學嗎

回覆:belgiumchoco 的帖子

每次测驗後,會派巻回家给家長看嗎?

belgiumchoco : 太肯定
Man04 : 每次测驗後,都會派巻回家给家長看的

哈哈! 我很開心, 去年暑假,我帶小兒子從官立小學考去禮小。 經過半年後, 小兒子開始有明顯進步 。很多謝老師們對小兒的鼓勵。

回覆:ericliang 的帖子

謝謝!

ericliang 發表於 16-2-23 13:29
哈哈! 我很開心, 去年暑假,我帶小兒子從官立小學考去禮小。 經過半年後, 小兒子開始有明顯進步 。很多謝老 ...
真心替你感恩!
有些家長覺得近年禮小較以前忙,
與哥哥比較,你有冇發現在小兒子身上呢?

没有这感觉

ericliang 發表於 16-5-28 13:55
没有这感觉
Thx :)

回覆:tungloryching 的帖子

Ericliang
你大仔考中學時,有没有跟住址轉網?

有, 我住黃埔

回覆 ericliang 的帖子

我也是禮賢家長,中學也是九龍城網,請問老師有沒有建議怎樣成績才可選你大仔那間,我也有興趣,謝謝

ericliang 發表於 15-6-3 14:24
day_bo, 希望你兒子能入讀禮小啦...
我大仔讀禮小,細仔讀一間官立名校...
比細仔讀官立, 因為近屋企...
請問可以分享下讀禮小跟讀官立學校有什麼差別嗎?

amparents: 若經濟許可, 不要讀官校....我不便在此說明官校的問題

ivylwyIp: 不清楚, last year, 4 students from Rhenish school went to Carmel

引用:amparents:+若經濟許可,+不要讀官校....我

原帖由 ericliang 於 16-06-29 發表
amparents: 若經濟許可, 不要讀官校....我不便在此說明官校的問題
官校只指官立,還是也指教會辦的津校?

回覆 ericliang 的帖子

Thank you. 五六年級老師會否講全級名次? 會否suggest 哪些學校啱?

回覆 ivylwyip 的帖子

會有全級名次, 會俾選校提議

回覆 amparents 的帖子

大囝讀禮賢, 細囝讀官津. 最大分別的同學質素,  禮賢學生水平差不多,  考包尾, 平均分也會有七八十.  但津少差的是不及格.
另外, 津小要行"融合教育", 總有一兩個過度活躍/專注力失調之類學生.
未必間間學校有師資和資源去處理這類學生, 對其他學生是有一定影響的.
我細囝小一時就俾一個有情緒問題的同學抓傷手臂, 出晒血那種. 學校只是處理該學生, 都無理我個囝.
點知小三又同班, 仲安排我個囝坐佢隔離, 叫我個囝幫佢跟跟功課.
好在佢今年情緒穩定左啲, 除了有時要我囝囝氹佢食飯和做功課, 都無咩暴力行為, 佢地現在都幾好朋友添.
禮賢就比較溫室,  津小就多啲不同類型的同學, 是好是壞, 見仁見智啦.

引用:回覆+amparents+的帖子 大囝讀禮賢,+細囝

原帖由 la5711 於 16-06-30 發表
回覆 amparents 的帖子

大囝讀禮賢, 細囝讀官津. 最大分別的同學質素,  禮賢學生水平差不多,  考包尾, 平 ...
如果細囝本身性格接受到,有個SEN同學要幫手照顧,對你細囝成長黎講係一件好事!!

I have more or less the same experience as La5711, 官小和津小有同樣問題

引用La5711 "大囝讀禮賢, 細囝讀官津. 最大分別的同學質素,  禮賢學生水平差不多,  考包尾, 平均分也會有七八十.  但津少差的是不及格.
另外, 津小要行"融合教育", 總有一兩個過度活躍/專注力失調之類學生.
未必間間學校有師資和資源去處理這類學生, 對其他學生是有一定影響的.
我細囝小一時就俾一個有情緒問題的同學抓傷手臂, 出晒血那種. 學校只是處理該學生, 都無理我個囝.
點知小三又同班, 仲安排我個囝坐佢隔離, 叫我個囝幫佢跟跟功課.
好在佢今年情緒穩定左啲, 除了有時要我囝囝氹佢食飯和做功課, 都無咩暴力行為, 佢地現在都幾好朋友添.
禮賢就比較溫室,  津小就多啲不同類型的同學, 是好是壞, 見仁見智啦. "
‹ 上一主題|下一主題