用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 14 啟基學校(港島)
go

net 14 啟基學校(港島) [複製鏈接]

吖仔今年k2 ,開始睇小學,由於得一個,無乜經驗所以想問下Jm 們,請問詳係1,1,1吖?同埋net 14 內係咪間間都好架,(除咗啟基)因為我無乜準備所以對於考私校同直資都無乜寄望,只有希望大抽獎,請問大抽獎係咪一定可以抽返原區架?

1    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:吖仔今年k2+,開始睇小學,由於得一個,無

原帖由 kinsleyho 於 15-05-13 發表
吖仔今年k2 ,開始睇小學,由於得一個,無乜經驗所以想問下Jm 們,請問詳係1,1,1吖?同埋net 14 內係咪間 ...
111即自行,統一甲乙都揀同一間。14網有大熱小熱唔熱,建議家長了解多d,人地唔鐘意又唔代表自己唔適合。一定會抽返原區因為計過有位,除非統一派位時收到學校list已經知有借位,就有機會派到借返黎果d(有好有唔好)

回覆:net 14 啟基學校(港島)

我都好想了解多d北角啟基學校嘅情況。有小朋友讀緊嘅家長可講下嗎?我知道過去幾年收生情況都好差。

上次去佢地個開放日感覺都幾好喎
好多唔同既野玩
聽d朋友仔媽咪講話好差, 但入到去又覺得ok
d老師好nice 又有笑容
環境都幾企理
bb 都好鍾意間學校同老師
bb幼稚園有去北角啟基參加體驗課
佢都幾活動教學, bb玩得好開心
經過d班房, 見d小朋友上堂都上得好開心

剛入啟基校網, 發現13-14學校報告小六得29個學生, 而升中派位有17%係band 1.  即約有4-5人可入band 1. 但並無說明甚麼band 1學校.  所以有家長認為間學校冇咁好, 就因為升中派位既結果都會影響選小學既意欲.  睇個網頁, 其實都有意提升間學校, 但真係要時間去進步.  反觀其他同區熱門小學例如北循、丹循…等, 係會清楚說明升中派位結果, 幾多學生入咩中學, 校評報告亦非常清晰, 所以唔難理解為何咁多人會選某些熱門小學.

不喜勿插, 無意看扁任何學校, 只想客觀討論.  

利申: 本人並不是今年升小一既家長.

回覆 kinsleyho 的帖子

我同你一樣仔仔今年k2,我都想揀啟基(港島),但我對呢間學校認識唔深,只知道係happy school , 想問你認識呢間學校嗎?

呢間學校找到相關資料確實是很小, 我諗要大膽D趁放學, 返學時間問下D家長意見, 同學仔返成點係最真實同清楚....觀察下D老師, 學生表現

回覆 jcaling 的帖子

我都好難找到資料, 有無媽媽可以Share 吓? thanks

Cheuk2012 發表於 16-4-13 11:31
回覆 jcaling 的帖子

我都好難找到資料, 有無媽媽可以Share 吓? thanks
親身去了解下, 感受下吧, 是最真實及公平

aleung922 發表於 15-6-10 12:29
剛入啟基校網, 發現13-14學校報告小六得29個學生, 而升中派位有17%係band 1.  即約有4-5人可入band 1. 但並 ...
有%都算係咁啦...有D得間校名...幾多人入又唔講...全校幾多學生又唔知
要靠D EK家長係網上力撐...話不少考入某某B1英中

aleung922  不過, 方間標籤呢D係弱校, 而佢都肯post個result, 都算係咁!  發表於 16-4-14 10:51

引用:Quote:aleung922+發表於+15-6-10+12:29+剛

原帖由 mcl203 於 16-04-13 發表
有%都算係咁啦...有D得間校名...幾多人入又唔講...全校幾多學生又唔知
要靠D EK家長係網上力撐...話不少考 ...
我都係咁諗,因為我剛check 到呢兩年係收生不足,所以真係有D驚。

上次去開放日,感覺小朋友都好乖,老師也很有耐心。喜出望外。

回覆 sunsunboy 的帖子

請問你幾時去過open day?,tks

Cheuk2012 發表於 16-4-12 22:21
回覆 kinsleyho 的帖子

我同你一樣仔仔今年k2,我都想揀啟基(港島),但我對呢間學校認識唔深,只知道係happ ...
坦白講, 要讀happy school就一定要有心理準備要付出代價.

啟基上年升中全級第3個位學生頭幾志願既B1中學全部入唔到要派去B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:Cheuk2012 的帖子

忘了確實時間,好似大概二月吧。

回覆:sunsunboy 的帖子

tks

http://www.ccshki.edu.hk/index.htm
都算OK
:lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:  :lol:   衍沂(咩咩)係5月4日出世,only5磅8! 6個月大時是一隻18磅1的臭小豬BB! 11個月出咗十隻牙仔啦!21~2磅左右啦

這間學校比較多Sen ,之前朋友教過也頂唔順走了!

那麼相信留下來繼續教的老師應該是很有愛心和耐性的一群了,真心教學,對學生來說絕對是好事,有孔子精神 ,有教無類,欣賞!其實sen也是平凡人,也是要返學,沒特別要label

引用:+本帖最後由+jcaling+於+16-6-22+21:46+編

原帖由 jcaling 於 16-06-22 發表

那麼相信留下來繼續教的老師應該是很有愛心和耐性的一群了, ...
看情況吧!因為有些學生控制不到自己情緒,直接影響到其他學生及老師,想好好上課也難些

‹ 上一主題|下一主題