用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!
樓主: karenpsleung
go

真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 15-9-22 17:47
我都想知邊度買到?
little_yolky  請問大字版射鵰邊度買? 我係呢個帖有講過: http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2955653&extra=&page=6: 係太子始創間大眾書局, 竟然俾我見到"大字版"嘅金庸小說, 我開心到笑唔停...... 但係, 我最想買射雕竟然係無貨(因為阿女射雕第一本只睇咗一半就要還書), (之後幾日打電話俾明河社問, 職員話射雕"大字版"絕版, 唔會再印刷),

明河社: http://www.jinyong.com/cgi-bin/shop/book_list.cgi (P.S. 明河社職員話"大字版"唔係好賣得, 賣晒都未必再印刷)

little_yolky  係,話絕咗版!有無搞錯,咁都唔好賣。  發表於 15-9-23 08:53

引用:Quote:karenpsleung+發表於+15-5-13+15:16+

原帖由 MNIF 於 15-09-22 發表
其實一切學習離不開記憶力。醫生,律師們的記憶力肯定不差。加強訓練小朋友記憶力才是正道。沒有良好的記憶 ...
我最近睇緊本書“提升孩子記憶力50法”,啱啱教仔用咗其中一招記詩。

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-9-22+17:47+我都

S-Kwok 發表於 15-9-22 22:23
我最近睇緊本書“提升孩子記憶力50法”,啱啱教仔用咗其中一招記詩。

...
通常記憶法都係教短期記憶, 瞬間就有效果見到, 家長大愛, 但長期記憶以理解去記憶效果較大, 其中一樣就係之前講中默識解識讀就識寫, phonics就專幫助記英文字, 都係識讀就識串
你小朋友有學圍棋, 圍棋要覆盤, 點將一盤棋由頭擺返一次, 自己捉既時候每下一子都經過思考, 自然就記得到成盤棋係點捉出黎

醫生律師當然要好記性, 但如果唔係以理解而記得, 應該唔可以將知識運用到得心應手
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-9-22+22:23+我最近

原帖由 MASAYA 於 15-09-22 發表
通常記憶法都係教短期記憶, 瞬間就有效果見到, 家長大愛, 但長期記憶以理解去記憶效果較大, 其中一樣就係之 ...
咁有長期記憶前,要先有短期記憶先嘛!
我自己都覺得要先理解,先較容易轉為長期記憶。

噚日學校要背“九月九日憶山東兄弟”,雖然解釋咗首詩講咩,但可能係因為要用普通話背,讀咗幾次都所未能順利背到,然後我教仔用圖/景象去記,好快就記到喇。

little_yolky  老師評我女女,長期記憶又無,短期記憶又無  發表於 15-9-23 08:53

MNIF 發表於 15-9-22 20:27
其實一切學習離不開記憶力。醫生,律師們的記憶力肯定不差。加強訓練小朋友記憶力才是正道。沒有良好的記憶 ...
U r not wrong to say that 但memory 有長期和working memory 兩種,前者只要repeat n repeat 便可但後者弱就好難搞。

MrBeast  試左Usborne未?有不同lev, 總有個啱你  發表於 2 小時前

試咗, 睇得明, 但唔係好似ORT咁個個字識讀。

MASAYA 發表於 15-9-22 23:26
通常記憶法都係教短期記憶, 瞬間就有效果見到, 家長大愛, 但長期記憶以理解去記憶效果較大, 其中一樣就係之 ...
e加e生都唔一定要好好記性,因為有internet, 真人真事,有fd個e生係佢面前google

MASAYA  係咪做緊手術先?   發表於 15-9-23 10:38

S-Kwok 發表於 15-9-23 07:15
我哋自己細個背文言文都係用圖像法啦, 例如背木蘭辭, 都係想像個故事來記的, 唔係咁長, 點記到?

little_yolky 發表於 15-9-23 08:44
MrBeast  試左Usborne未?有不同lev, 總有個啱你  發表於 2 小時前
就要係咁先expand 到vocabs,first reading 童話故事多d易入手, young reading 故事很多是改編一些名著,好睇ga,最重要係有好多本,once 孩子有興趣,唔使煩去搵書

MrBeast 發表於 15-9-23 08:53
就要係咁先expand 到vocabs,first reading 童話故事多d易入手, young reading 故事很多是改編一些名著, ...
D故仔又真係幾好睇, 我唔理三七廿一買咗十幾本sip書架, first reading 同 young reading 都有, 等佢兩姊妹鐘意就攞嚟睇。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+15-9-23+07:15+咁有長

原帖由 little_yolky 於 15-09-23 發表
我哋自己細個背文言文都係用圖像法啦, 例如背木蘭辭, 都係想像個故事來記的, 唔係咁長, 點記到? ...
以前讀書總有自己嘅方法記,都冇諗過自己用嘅係咩方法,依家又無需要刻意記一啲無興趣嘅嘢,有時一些技巧,真係要睇返書先記起(無計,阿媽都無記性)。印象中,我地被要求刻意背一樣自己無興趣嘅嘢(默生詞除外)嘅時候,其實已經有能力為自己想辦法記。但依家小一、二已經被要求背詩、背課文, 可能就真係要刻意教一些技巧(可能只有我仔需要刻意教)。

little_yolky  個個都要啦  發表於 15-9-23 12:53

little_yolky  小小朋友我prefer三字經同弟子規。

咁小二算唔算小小朋友

little_yolky  或者可以自己search一D童(古)詩,不過我唔得閑。  發表於 15-9-23 12:51
little_yolky  我覺得算,要背就背呢兩本淺D,唐詩對P1,P2太深。  發表於 15-9-23 12:51

回覆:真心求救,8歳仔中文科學習困難!!!

Little yolky, rainbow magic 有early reader 系列, 可試吓

http://www.amazon.com/Summer-Holiday-Fairy-Rainbow-Magic/dp/1408327457/ref=pd_sim_sbs_14_5?ie=UTF8&refRID=1T7V7DXT0Y58MX1V6HY3

Little yolky rainbow magic有early reader系列,簡易啲, 可一試http://www.amazon.com/Summer-Hol ... T7V7DXT0Y58MX1V6HY3

S-Kwok 發表於 15-9-23 07:15
thats why我唔鍾意普教中
用繪本開始閱讀就係幫助理解文字既意思,又thats why我唔信flash card個套
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

S-Kwok 發表於 15-9-23 09:53
little_yolky  小小朋友我prefer三字經同弟子規。

咁小二算唔算小小朋友
三字經、千字文、千家詩。學中文要先死背,后理解。
但要背經典,唔系白話文。
唔好浪費小學生的記憶力,背佐后一生受用。
‹ 上一主題|下一主題