用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 會揀無呈分的龍校嗎?
go

會揀無呈分的龍校嗎? [複製鏈接]

如果有得比大家揀多次,你地會揀冇呈分的龍校嗎?為什麼?

1    0    0    0

其實讀龍校,都係諗住升上一係龍中學。我孩子小學時讀有呈分的一係龍小學,但中學有自己的分班試,變了大家都不重視 pre-S1。雖然有呈分,banding 亦未必能正確反映學生的實力。

teambuilder 發表於 15-5-13 09:53

要看哪一間學校...

YTM有些龍校,講明沒有呈分,每年交表日子一樣大排長龍。

www 發表於 15-5-13 11:34
要看哪一間學校...

YTM有些龍校,講明沒有呈分,每年交表日子一樣大排長龍。
YTM有那些龍校沒有呈分?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

teambuilder 發表於 15-5-13 09:53
我諗要大家諗番當初為何要入個間龍校.

如果只為"入住先, 好過唔知派到乜", 對學校根本唔了解, 咁隨時出事.

其實香港無呈分既龍校唔多
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。
‹ 上一主題|下一主題