用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 理工言語治療
樓主: Jjchow2015
go

理工言語治療 [複製鏈接]

回覆:濼晴 的帖子

我住九龍,HKu 實在太遠!唉!

回覆:Jjchow2015 的帖子

我都係住黃大仙 有左mtr 好方便

回覆:濼晴 的帖子

近地鉄?我仲要一凑二!

我有朋友就係唔聽我講,話貧佢平,俾晒錢上咗兩堂就後悔,佢話好hea,poly學生好hea, 佢個女有行為問題,d學生完全唔識handle。
我之前搵嗰個上門都唔係好貴,重點係阿仔有進步,發音問題搞掂晒,我朋友join 咗之後呻笨!

我個上門言語治療師話理工只係讀兩年要讀哂港大五年的課程 仲要只係學生應該麻麻

回覆:理工言語治療

公平啲講,掂唔掂我覺得都好睇每個ST本身,我試過去耀X,唔係學生啦,一比就比9堂錢,但上咗一兩堂就知唔掂,強烈感覺到個ST唔鍾意小朋友,似純粹打份工,我個囝每次上堂都好。我最初惗緊係咪因為佢後生,但宜家轉咗去基督教服務處,個ST都好後生,但好有耐性同靈活變通,我個囝好鍾意上,亦有明顯進步。所以我覺得主要係人夾人,未必關機構事。

回覆:DJ924 的帖子

Agree! 所以周圍揾個介小朋友的ST!

其實我覺得得兩樣都好緊要 治療師本身有耐性同愛心仲有同小朋友夾係好緊要 試過有個治療師喺我bb一唔聽話就反哂白眼 唉
不過同一個課程用五年同兩年讀始終質素有出入 理工第一屆都未畢業 學生最多只讀了一年半 就同讀證書課程差唔多

引用:其實我覺得得兩樣都好緊要+治療師本身有耐

原帖由 tszkinmama 於 15-05-19 發表
其實我覺得得兩樣都好緊要 治療師本身有耐性同愛心仲有同小朋友夾係好緊要 試過有個治療師喺我bb一唔聽話就 ...
同意…5年嘅嘢要兩年讀曬,超人咩!岀實習又可能唔夠時間,經驗少,可能supervision 仲少

‹ 上一主題|下一主題