用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 英文用書但廣東話教書
go

英文用書但廣東話教書 [複製鏈接]

請問從何得知中學會有這些政策?
如數學,地理,歷史等科目

1    0    0    0

中學概覽內會有詳細列明每科的教學語言

MM1155 發表於 15-5-12 14:35
中學概覽內會有詳細列明每科的教學語言
問題係中學概覽話用英文教,事實可能係英書中教。

dorismama 發表於 15-5-12 12:06
請問從何得知中學會有這些政策?
如數學,地理,歷史等科目
就所有官津學校來說,EDB 容許「英文用書但廣東話教書」嗎?

王家爸爸  我估應該係容許  發表於 15-5-12 17:24

www 發表於 15-5-12 17:10
就所有官津學校來說,EDB 容許「英文用書但廣東話教書」嗎?
培正講明上課用英文書,但會用廣東話教。

引用:Quote:www+發表於+15-5-12+17:10+就所有官

原帖由 王家爸爸 於 15-05-12 發表
印象中只有這間中中說過英書中教,但當時已經有人說做法踩界。

除了培正,還有學校英書中教嗎?

回覆:英文用書但廣東話教書

我就係想知

「假英中」者,英文課本,中文授課也。香港有報紙把這稱為「培正模式」,因為聞名穗港澳的百年老校培正中學一直堅持用這種模式來授課。教育局局長孫明揚說,在新方案下,學校有理據要實施這種模式的,可以向當局申請,「但多數都不會獲批」﹔常任秘書長黃鴻超則說,怕這樣弄得課堂都變成了翻譯課。

孫明揚:原則上不再允許
英文課本,中文授課的教學模式

香港觀察 葉靖斯 BBC中文部記者

==============

個人意見:

孫明揚說:原則上不再允許
英文課本,中文授課的教學模式。所以,除了培正中學外,可能沒有其他學校獲EDB批準以「培正模式」來授課。

王家爸爸 發表於 15-5-12 17:24
不过培正百年都以中中自居,从無冒充过英中。

Yanamami 發表於 15-5-13 00:10
不过培正百年都以中中自居,从無冒充过英中。

對!今天培中仍以「中中」自居,但中一必修Eng. Lit.,至少有一班學生以英語考DSE通識。

相反,今天仍有一些自稱「英中」的,初中和高中都不設Eng. Lit.,所有學生以中文考DSE通識。

真是香港教育制度的大諷刺!

王家爸爸  大多數名男校都無Eng.Lit.。   發表於 15-5-13 09:22
王家爸爸    發表於 15-5-13 09:20

明白,謝謝回覆,英文教預視學生能聽得明,看得懂,所有b1生都能做到嗎?有感好像只是造就了差異

www 發表於 15-5-12 18:23
印象中只有這間中中說過英書中教,但當時已經有人說做法踩界。

除了培正,還有學校英書中教嗎?
唔少開一、二班英文班既學校都係,老師英文講唔掂、學生英文聽講都唔多掂,無其他方法。
想知真實情況,真係要去學校開放日,問下啲學生。

醒目開學勳章

試過問一位係學校成績中下的中二英中女生,想用英文or中文教,佢答英文好d。
我再問囡囡,佢都話英文易d。
所以我覺得上得band 1中學,適應力唔差的,唔明點解某d學校要框住佢地個能力

小木偶媽咪 發表於 15-5-13 10:43
試過問一位係學校成績中下的中二英中女生,想用英文or中文教,佢答英文好d。
...
我當年學校數理科也是英書中教, 學校也是中中, 唔係翻譯問題, 係老師話當年中文教科書譯本唔好, 所以我哋係用英文書。

至於band 1生升上英中係唔係一定能力OK? 其實, 我卻以為部份學生小學時阿媽背後發功, 造就了band 1成績。升中後, 阿媽學術力有不逮, 仔女青春期又唔聽阿媽枝笛, 咁就..........

點解咁講? 因為有親戚係咁囉。小學時一星期補足6日, 終於阿仔上咗地區名校, 點知一個學期唔夠俾老師頻頻打電話投訴功課拿西, 我都係第一次知道原來中學老師都興電話投訴呢招

位中二女生成績中下, 會唔會係中文差唔係英文差? 因為有一批小朋友自小俾中產家長教導母語係英語, 英文好過中文, 中文想追番真係談何容易。

小木偶媽咪 發表於 15-5-13 10:43
...
位女同學係咪你囡囡間原校升中??...係就都正常....理論上原校升果d學生係英文比中文好~~~

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-5-13+10:43+試

原帖由 little_yolky 於 15-05-13 發表
我當年學校數理科也是英書中教, 學校也是中中, 唔係翻譯問題, 係老師話當年中文教科書譯本唔好, 所以我哋係 ...
我都明白唔可以一概而論。
我認識的那位中二女生媽媽是內地人不懂英語,中文小學,每天放學到補習社只是完成功課。
而我囡囡中文小學,我也是幫不上忙,亦從來沒補過習,溫習靠自己。

其實我覺得青春期間很受同輩影響,好像我囡囡小學時考測前一日先溫習,升中後測驗期間已經派考試範圍,同學係不斷接住溫習,我囡囡亦受同學影響。
所以我先認為既然有能力點解某些學校要框住佢哋呢?!
但係都係個人意見,如有得罪 多多包涵

醒目開學勳章

引用:Quote:小木偶媽咪+發表於+15-5-13+10:43+試

原帖由 mcl203 於 15-05-13 發表
位女同學係咪你囡囡間原校升中??...係就都正常....理論上原校升果d學生係英文比中文好~~~
...
唔係呀,位女學生係中文小學升上band1A 中學(唔係我囡囡現在學校)

‹ 上一主題|下一主題