用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 玫瑰崗vs 保良局譚歐楊秀方vs綠茵
go

玫瑰崗vs 保良局譚歐楊秀方vs綠茵 [複製鏈接]

玫瑰崗沒校車直到屋企
綠茵讀緊
保良有校車有學卷

能否講下lee 三間學校如何呢?大家又會點選

1    0    0    0

回覆:玫瑰崗vs 保良局譚歐楊秀方vs綠茵

我都煩惱梗去唔去譚歐陽。。。有冇在校生家長可以比comment??

另外兩間吾清楚,但我同C6超吾鍾意玫記,話就話係名校,以後選小學可能容易D,但完全吾覺得校長係鍾意小朋友嘅人,幾年前仲有疑似外籍老師虛兒個䅁發生

點解話校長唔鍾意小朋友呢?

我朋友仔仔讀ing譚歐陽k1,見過佢在家做功課,都幾多(weekend),英文程度幾高,但他小朋友是文靜仔,喜歡睇書坐定定,所以好ok, 但若小朋友坐唔定,可能未必適合...

引用:我都煩惱梗去唔去譚歐陽。。。有冇在校生家

原帖由 baby7 於 15-05-19 發表
我都煩惱梗去唔去譚歐陽。。。有冇在校生家長可以比comment??
小朋友讀緊,揀譚歐完全無悔,老師好細心,好了解學生,女女好鍾意老師,教學、評估呢啲我覺得好認真,好多時家長考慮譚歐係因為英文語境,但我覺得英文以外,佢都係一間辦得好好嘅幼稚園,不妨參考下教育局的視學報告!有學劵,雜費平,我覺得物超所值!

回覆:maglam0610 的帖子

謝謝,我仔都比較靜,希望沒選錯!

回覆:feifei_baby 的帖子

應該會選保良局,希望仔仔讀得開心啦!

小朋友讀PLKTAYSF K1, 當時有德信, 迦南收咗, 但決定讀PLK, 我地係屋企講廣東話, 無工人姐姐
英文:老師評語聽講能力無問題, 所有指令都做到, A-Z而寫到, 簡單英文字串到, 如CAR, CAT, DOG, BOY, 有時佢會自己講英文玩同答你問題, 有次見佢同個外籍小朋友玩,佢同人地講:Oh sorry, there have no seat for you, please line up there and wait...我先知原來佢係識用英文答問題
中文: 而家認字及寫簡單筆畫, 可以自己認讀到"哥哥到公園玩皮球, 爸爸和我坐巴士...ETC 但家長要多D操小朋友中文
數學(英文教): 數到100 (中,英), 個位加數(但要唸)EG 1+1, 4+3, 5+2
SICENCE: 學咗紅色+籃色=紫色, 圓柱狀滾落斜坡係快D...
有次唸弟子規, 春曉
希望D資料幫到你, 小朋友好喜歡返學, 好喜歡校長同老師

回覆 anniehah 的帖子

綠茵其實幾好, 我住觀塘, 如果我之前唔係無人揍仔返學太唔方便, 我一定留讀。K的課程好吸引!

回覆:popeyemuimui 的帖子

咁叻ga, k1已做到啦!
謝謝分享等我放心d!
我最擔心係英文會差左!
但保良德育我好有信心!

回覆:anniehah 的帖子

聽你分享完放心左好多!

引用:玫瑰崗沒校車直到屋企 綠茵讀緊 保良有校車

原帖由 anniehah 於 15-05-12 發表
玫瑰崗沒校車直到屋企
綠茵讀緊
保良有校車有學卷
玫瑰崗唔係已經係今個月16號註冊左?姐你比左學費,而家放位

我早幾日再問我朋友, 佢仔讀ing譚歐陽K1, 之前老師發現佢有少少行為問題, 如經常用手指在牆上畫, 坐在椅上不斷向後un, 不合群等等.... 老師不但沒有怪責他, 反而同我朋友討論, 然後好快請了人跟進, 不久仲介紹左去做 therapy, 應該係好初步的小問題, 所以做左幾個月已經改善左好多, 先前既問題已經唔存在了.

朋友話, 如果學校因為小問題而唔理, 到k2/k3, 問題越來越嚴重先處理, 可能會好影響升學同人際關係, 佢覺得老師好好,好專業

我仔今年都要報k1, 聽完佢咁講, 我對lee間學校好有好感!!

係咪所有保良局屬下D課程係一樣呢?

回覆:Er09090913 的帖子

玫瑰崗放左位啦!

回覆 Angelafyfy 的帖子

應該間間唔一樣, PLKTAYSF 會有外籍小朋友一齊返學, 當然印巴籍居多, 我小朋友個班有D 係MIX 有D 係印度, 佢地D 英文好好
除咗PLKTAYSF, 保良局都有好幾間辨得好好既學校
我選擇呢間, 當然係地點近屋企, 有學卷, 英語教學, 課外活動收費亦便宜, 升小一既學校亦不差(可上佢地WEBSITE 參考), 最開心係小朋友超喜歡學校, 佢之前唔睇故事書, 一睇就想瞓, 而家成日話要去圖書館, 自己做習作....需然佢唔係叻B, 但好感恩佢係自發性去做
希望幫到你

‹ 上一主題|下一主題