用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小六呈分試分享區
樓主: aeiou_drm
go

小六呈分試分享區   [複製鏈接]

回覆:小五呈分試分享區

我個都係明日考,但學校都仲有功課要做,今日同平日一樣放學返來要睇卡通片唔做功課,書又未溫好,hea到…,我急佢唔急,要放工先可以睇住佢,可以點?

考完了,派埋成績,但不派卷

引用:考完了,派埋成績,但不派卷 +

原帖由 小魚兒1 於 15-06-09 發表
考完了,派埋成績,但不派卷
睇你樣,應該好好

你就好啦~ 我仔派左, 麻麻地, 好失望呀! 我見佢好多同學起碼都有一科9字頭, 佢就主科7x, 常8x

呢個暑假真係要好好操下至得

引用:你就好啦~+我仔派左,+麻麻地,+好失望呀!+我

原帖由 littlelamlam 於 15-06-09 發表
你就好啦~ 我仔派左, 麻麻地, 好失望呀! 我見佢好多同學起碼都有一科9字頭, 佢就主科7x, 常8x

...
唔緊要啦,仲有兩次可追,最緊要小朋友盡左力,鼓勵下佢,襯暑假補下主科,盡量拎番個B叩門都易d 。加油!

阿女今日考, 希望佢盡力啦

引用:Quote:原帖由+littlelamlam+於+15-06-09+發

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-06-10 發表
唔緊要啦,仲有兩次可追,最緊要小朋友盡左力,鼓勵下佢,襯暑假補下主科,盡量拎番個B叩門都易d 。加油!

...
佢地今日開始考,今早佢講:哎呀!嚟緊考數學添!佢咁講真係嚇親我!

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

thanks! 其實我都知, 呢D都係佢以往成績, 但近日操得fit d, 又話好夠時間做, 我希望佢今次可以突圍少少, 吾好太粗心, 我見平時同佢差不多既同學都有一科9字頭, 果下心裡面真係吾開心囉

不過jm講得岩, 呢次出左成績吾太理想, 下兩吹真係要加緊追番! 今個暑假都吾可以放鬆! 大家都加油呀!

引用:thanks!+其實我都知,+呢D都係佢以往成績,+

原帖由 littlelamlam 於 15-06-10 發表
thanks! 其實我都知, 呢D都係佢以往成績, 但近日操得fit d, 又話好夠時間做, 我希望佢今次可以突圍少少, 吾 ...
咁多科我覺得可以把握常識呢科,呢科冇乜古惑野,只要努力熟讀課文,拎高分機會相對較高,而且常識呈分比重亦高,一般學校 X6 ,要好好把握,不過小五,六課文真係好多野要記/要背,但如果可以背熟晒佢,拎高分比率亦高。好似我仔今次常識用左好多心機,考前一天我都同佢溫左兩,三個鐘,結果成績好好,差2.5分滿分,係咁多年黎最好一次,我都好意外,不過我地唔係X6,係x3,但已經唔錯啦!你兒下次考試可嘗試好好把握呢科。 Good  Luck !

引用:Quote:原帖由+littlelamlam+於+15-06-10+發

咁多科我覺得可以把握常識呢科,呢科冇乜古惑野,只要努力熟讀課文,拎高分機會相對較高,而且常識呈分比重 ...
常識我地考九課,讀到死死下。

JJDBB 發表於 15-6-10 21:01
常識我地考九課,讀到死死下。

九課又陰公左d,睇返我仔都係考六課,不過已經好多野讀 。而且我地呢科只係X3,仲要讀另一科,都唔野少架 !

引用:Quote:原帖由+littlelamlam+於+15-06-10+發

咁多科我覺得可以把握常識呢科,呢科冇乜古惑野,只要努力熟讀課文,拎高分機會相對較高,而且常識呈分比重 ...
好 叻! 97.5分,加油!

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-10+發表

原帖由 aeiou_drm 於 15-06-10 發表
好 叻! 97.5分,加油!
係呀… 我都好意外

咁考音樂筆試又點同佢溫呢?佢冇學樂器好耐因冇興趣

引用:Quote:原帖由+洋蔥頭媽咪+於+15-06-10+發表

原帖由 alhy.love 於 15-06-11 發表
咁考音樂筆試又點同佢溫呢?佢冇學樂器好耐因冇興趣
我兒音樂筆試都有失手,得7x分,佢話聽唔清楚d音,其實都有難度架!
音樂我都唔掂,我諗要溫熟佢地書入面教過嘅音符/樂器,工作紙等等。

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-11 12:37
我兒音樂筆試都有失手,得7x分,佢話聽唔清楚d音,其實都有難度架!
音樂我都唔掂,我諗要溫熟佢地書入面教 ...
我阿女雖然唔係呈分, 但上次音樂筆試得60分, 俾我炳到佢。佢話前一晚夜瞓無精神, 所以聽唔清D音。

引用:小兒都派了數學94,全級最高98,最驚係科中

原帖由 brianshe 於 15-06-11 發表
小兒都派了數學94,全級最高98,最驚係科中文,希望有8字
叻仔,讚下佢啦…  唔好擔心,就算中文失手仲有得追嘅 ,只要孩子肯盡力去做已經值得鼓舞。

引用:Quote:洋蔥頭媽咪+發表於+15-6-11+12:37+我

原帖由 little_yolky 於 15-06-11 發表
我阿女雖然唔係呈分, 但上次音樂筆試得60分, 俾我炳到佢。佢話前一晚夜瞓無精神, 所以聽唔清D音。 ...
唔好咁啦!佢會好大壓力架
我問過私人教音樂老師,佢話聽力要 train 要上堂學先得,唔係學開音樂,其實都有難度架

洋蔥頭媽咪 發表於 15-6-11 13:00
唔好咁啦!佢會好大壓力架
我問過私人教音樂老師,佢話聽力要 train 要上堂學先得,唔係學開音樂 ...
上學期鬧完, 今個學期醒醒定定, 前一晚8:00就去瞓, 攞返90分了
‹ 上一主題|下一主題