用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 注冊證問題
樓主: dcd
go

注冊證問題 [複製鏈接]

我上年仔仔派了間很差的津小,去了註冊也交了註冊證。但後來叩門到了私小,私小沒有要求交註冊證,我也沒有到津校取回註冊證,只打電話通知津小我們放棄學位。

醒目開學勳章 貢獻勳章

SHARONJULIO215 發表於 15-5-9 12:08
回覆 小曳人 的帖子

謝謝你!即係放榜日我只需要直接去取回註冊証去可以玩扣門?
如果你肯定唔會讀派位嗰間學校,就唔駛去註冊可以攞住張証留個紀念,真係叩到咯~ 咪俾學校囉

我有朋友註冊咗私小,又註冊埋津校,最終唔去津校,都要攞返張証,話留紀念,我就無咁做喇

恐龍家

SHARONJULIO215 發表於 15-5-8 17:49
回覆 subb 的帖子

我想問我只想玩跨區扣門都要去拎註冊証?

我想問我只想玩跨區扣門都要去拎註冊証?

~~ 其實叩門期間學校不睇註冊証 !

註冊証是官津收你才收你的註冊証

派位果間小學我一定唔會讀,但都要先去註冊先可玩扣門?

~~ 可以唔去註冊,註冊証即係你派那間學校的証, 點都會去拿,

唔拿又點知派那一間小學

回覆:注冊證問題

咁自行收左,又想跨區叩門,咁註冊証係咪係自行個間學校?

cowcow826 發表於 15-5-11 10:19
註冊証係叩門時其實係無用, 唔需要帶(除非學校要求, 不過我未見過), 只係間官津小學收咗你先要你用註冊証登記

私立小學同直資小學根本唔需要亦唔會有註冊証, 所以我唔明點解咁多人會話去私小/直資攞番張註冊証.

如果之前係考咗私立小學, 唔會對你叩門有咩影響, 因為你抽獎後都一定有註冊証. 但如果你無參加抽獎又去叩門官津小學, 而最後又收咗你, 咁建議你要去問清楚學校同教育局點樣你先可以註冊. 只要打個電話通知番間私校就可以 (唔排除個別學校要人親身交封退學信俾佢地)

如果留咗位係直資小學又叩門官津小學成功, 應該要馬上通知小學你既情況, 問清楚點做. 好似要打去教育局, 再走番去直資學校填表話放棄直資學校學位先得.

打去問清楚教育局好過係度問人, 其實好多人都唔清楚事實就亂答.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

當年, 私小有要我派位後交回註冊証 !只是我叩了津小,沒有交回咋 !

其實好簡單, 間學校收左你, 叫你點做就點做 ! 唔洗思前想後咁多,人家收你,你跟就得 

我朋友派位前一星期,直資叫她派位日或之前去註冊 !我朋友雖然有拿註冊証(派那間小學証), 但都不需要交回直資 ! 

所以點做,學校會講,你跟就是 !  

醒目開學勳章 貢獻勳章

hkpapa852 發表於 15-5-11 10:36
註冊証係叩門時其實係無用, 唔需要帶(除非學校要求, 不過我未見過), 只係間官津小學收咗你先要你用註冊証登 ...

註冊証係有學校要求收copy架!聽聞,如果學校覺得你派得好,就算鍾意你都唔會收(講返轉頭,可能當初只填甲部,結果會唔同哂...)

私小係舊年先聽聞問家長攞註冊証,擺明係唔想你走嘅小家動作

恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

咁想問如果唔拎註冊証,可唔可以直接去玩扣門?

醒目開學勳章 貢獻勳章

SHARONJULIO215 發表於 15-5-12 11:14
回覆 小曳人 的帖子

咁想問如果唔拎註冊証,可唔可以直接去玩扣門?
當然可以啦只係有個別學校有要求,你講咗點解無就ok
e.g. 有朋友自行揀A校,之後直資收咗
佢照叩要111嘅A校,學校有要求交派位証,佢無,但有直資offer letter,咁就ok,叩門成功!
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

咁如果我唔拎註冊証,到時扣門津小問我拎返,咁我可以再取回嗎?

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

醒目開學勳章 貢獻勳章

SHARONJULIO215 發表於 15-5-12 11:19
回覆 小曳人 的帖子

咁如果我唔拎註冊証,到時扣門津小問我拎返,咁我可以再取回嗎?
咁你點解唔去攞呀?!如果你有參加大抽獎,咪响少人嘅鍾意去攞咗佢囉
如果你又要叩門,又堅持唔去攞嘅,唯有打去edb求救
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

TracyC 發表於 15-5-12 11:26
自行無註冊証架!你問edb啦
恐龍家

回覆 TracyC 的帖子

剛問完edb,註冊証去自行收左個間學校取回。

想問6/6當日要拿什麼去取註册證 ? edb會否寄信來通知 ? 因最近搬左屋, 怕收唔到信.

Xmasxxx 發表於 15-5-13 13:01
想問6/6當日要拿什麼去取註册證 ? edb會否寄信來通知 ? 因最近搬左屋, 怕收唔到信. ...
即係你去交統一申請的學校取回派什麼小學的通知証,張紙寫什麼正確名已經忘記了 ! 
不會寄,要自取, 睇清楚統一申請的資料吧 !  

‹ 上一主題|下一主題