用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 農圃道官立小學 大家好!我想問現讀緊農小的家長!
go

大家好!我想問現讀緊農小的家長! [複製鏈接]

我小朋友今年升k3,想選農圃道官立小學111,但我好想問下大家,這間小學品德及教學如何?我主要想找一間品德好的學校!希望大家有時間回覆我!

0    0    0    0

農圃道官立小學是一間校風純樸及比較低調的好學校,家長們比較含蓄,不太熱衷於網上發言。

回覆:HappyKookaburra 的帖子

多謝你回覆~

想問學校升中成績如何?

回覆:大家好!我想問現讀緊農小的家長!

我都想了解多d, 老師有愛心嗎?

我覺得校長和大部份老師都很關心和緊張學生們,但不是幼稚園般的愛心,而是有耐心,傳統學校的老師對一些頑皮的學生會比較嚴厲些!

過往升中成績,請參考以下舊文:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

謝謝回覆

回覆:大家好!我想問現讀緊農小的家長!

Thanks

引用:我小朋友今年升k3,想選農圃道官立小學111,

原帖由 盧BB 於 15-05-06 發表
我小朋友今年升k3,想選農圃道官立小學111,但我好想問下大家,這間小學品德及教學如何?我主要想找一間品德 ...
我覺得麻麻,家教會好多時鐘意攪好多校外活動在星期一至五,但學校一定要家長帶仔女,因要做有關功課及加入考試分,但其他學校唔會咁迫家長,佢哋嘅課外活動亦比其他學校貴,而且多人,如在校外自己報亦可知一個老師對幾多個學生,但好多時學校內參加的活動我哋睇唔到。

引用:我覺得校長和大部份老師都很關心和緊張學生

原帖由 HappyKookaburra 於 15-06-12 發表
我覺得校長和大部份老師都很關心和緊張學生們,但不是幼稚園般的愛心,而是有耐心,傳統學校的老師對一些頑 ...
呢樣真係感受唔到,有時問老師問題,佢哋只係想盡快答完你就算,唔想多講,可能官校就係咁,因接觸幾個老師都係咁。

ceciwong2008 發表於 15-6-14 08:53
我覺得麻麻,家教會好多時鐘意攪好多校外活動在星期一至五,但學校一定要家長帶仔女,因要做有關功課及加入 ...

學校於星期一至五安排課外活動,是件平常不過的事,學校亦沒有限制學生一定要參加或要由家長接送,家長也有義務安排子女的接送。

課外活動是安排給學生參與,而不是安排給家長們看的。學校也舉行過音樂會給予學生們表演機會,學習出席音樂會的基本禮儀。關於活動後要做功課並計分這事件,講來講來也只是針對這場音樂會,家長們應該欣賞學校和學生努力的成果。

我沒有比較過課外活動的價格,師資和師生比例也會影響學習的進度,導師不竟是外判的,有時可能因為導師要處理某些學生而拖慢其他學生的進度,我也關心這點,家長應多與學生了解上課情況。

老師們工務繁重,電話上未必可詳盡解答家長們的問題,因此家長們應多留意學校通告和網站,並出席家長日等,亦可透過家課冊或以書面查詢,這好比只在網絡媒體上高談闊論更直接和有效。

總而言之,小學不像托兒所,凡事不應假手於人。經歷過統一派位的家長,都應知道一個理想的學位得來不易。小朋友成長得很快,要珍惜與他們相處的每一刻。家長們只要肯付出多些時間,去了解及參與學校的活動,透過身教,必定會令學生們更投入和享受學校生活。

其實小朋友讀小學,家長有得參與,我覺得求之不得!
教導一個小朋友,唔係交晒個波比學校老師就等於你係好爸爸或者媽媽

如果用時間去陪小朋友參與課外活動都覺得好困身,小朋友會點諗?原來爸爸媽媽覺得我好浪費佢地時間?!

入左去小學A又不斷比較人地小學係點點點,咁辛苦點解唔轉校?

利申:第二間小學家長

其實星期一至五既活動,都係咁岩今年有兩個,一二年班時我又唔覺有D咁既活動喎~  對於在職媽媽要請假可能係麻煩D既,但我反而覺得個音樂會比我想像中好睇好多!不過安排上可以改善下就好D,例如安排大車送番學校啦,果晚我等小巴,等左40分鐘,前面都仲有成30人.......
至於老師,我情願唔好冇啦啦打黎,因為打親黎都唔方好野發生啦~

始終小學唔係幼稚園,要比小朋友學習獨立。有咩事我都叫個仔問完覆我,我係極小打番學校問野

Ekko 發表於 15-6-26 15:24
其實星期一至五既活動,都係咁岩今年有兩個,一二年班時我又唔覺有D咁既活動喎~  對於在職媽媽要請假可能係 ...
其實你覺得這小學如何呢?我睇番舊 post, 07年時有人話校長那時新來時,好多老師走掉。現在老師們穩定嗎?他們都是年紀偏大的嗎?

mrgeeba 發表於 15-6-26 16:55
其實你覺得這小學如何呢?我睇番舊 post, 07年時有人話校長那時新來時,好多老師走掉。現在老師們穩定嗎? ...
我只係覺得每間學校都有好同唔好既地方,老師亦有家長覺得好同唔好。07年我小朋友未黎讀,唔知當時情況,但到我仔入去讀,都分別有做左多年既老師同新老師做班主任,我覺得各有各既好處。我小朋友唔係文靜果類,仲間唔中都收到老師電話果隻,但係我眼中,老師都好肯去教導我仔,而我仔亦越黎越進步,老師真係放左心機係小朋友身上!
所有事情都唔應該淨係睇表面同一面倒負面,將事件既好處放大d (除左犯法既事啦),人都開心d~~

回覆:Ekko 的帖子

好多謝大家意見,統一派位派到好學校,是一件得來不易的事,我雖然沒有進入過校園,但我聽了很多朋友説學校品德很好,無論成績有幾好,沒有品行我覺得都冇用。
我覺得能參與到家長會話動或做義工,是一件很好的事,我有三個小朋友,幼稚園需要義工,我也會參與,因為從另一個角度可以知多啲小朋友學校情況是一件好事~
多謝大家給我回覆~感謝!

‹ 上一主題|下一主題