用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請教phonics vs synthetic phonics
go

請教phonics vs synthetic phonics [複製鏈接]

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3025601&extra=page%3D1

busfaitony 睇到有關phonics既網頁
講拼音有分「自然發音法」(phonics)和「原音拼合法」(synthetic phonics)
請問有無jm 知道有咩分別
我睇極都搞唔清楚
phonics e.g. letterland
synthetic phonics e.g. oxford RWI
咁學邊樣會合適k1小朋友多d
有無jm 可以指教一下我呢, thx!!

i saw this post but not much respond, as i also want to know more ... any jm can help?

2    0    0    0

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

can someone please help

I want to know too

我最近去聽咗oxford 個synthetic phonics既簡介 (其實我未睇過letteland, jolly phonics嗰啲), 但我感覺oxford好似教幾有系統, 但價錢對比市場上學phonics既班就貴啲~ 其實我都想知多啲synthetic phonics, 有無人有上過oxford既班, 可以分享下係咪值呢個價呢?

我初部了解,Jolly phonics應該係最簡單,但多數以動作或圖畫去記PHONICS,但上左年級就唔會夠做,都要倚賴其他系統。

但synthetic phonics是RWI嗎?RWI同Letterland無比教過,但係兩個系統有些音是不同,如L音,已經不同。

引用:+本帖最後由+rosebb+於+15-5-21+16:47+編輯

原帖由 rosebb 於 15-05-21 發表

我初部了解,Jolly phonics應該係最簡單,但多數以動作或圖畫 ...
我都係岩岩開始研究,jolly,letterland同rwi都係synthetic phonics,相信各有唔同教法,亦各有好處缺點。

jolly多數人都話易學,42個音,唔係順序教,例如佢教s,a,t,先咁已經可以學識拼呢組字,有動作配合易記。

Letterland傳統教法由a至z順序先,但佢近年出左套fix-it phonics,我見有63個音,亦唔再順序教,似jolly,應該理論上讀音更準,亦有字母代表人物同動作配合。但唔係間間教學中心都用fix it phonics。

Rwi就教44個音,見人comments係教得慢,因為佢成套課程係著重晒聽說讀寫 ,未識寫字應該未學得住,所以我見通常建議4歲先讀rwi,既然佢係全面啲,咁我覺得教得慢相對係正常。但佢學費貴又學得耐既話,咁都幾金

大概我知就係咁,有錯請糾正

回覆:請教phonics vs synthetic phonics

Want to know more too
Thx for sharing

‹ 上一主題|下一主題