用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 pre-s 1 係咪大家講嘅編班試?
go

pre-s 1 係咪大家講嘅編班試? [複製鏈接]

如題
   1    0    0    0

回覆:pre-s 1 係咪大家講嘅編班試

8-)

借位一問。。。
其實呢個 ps1 即編班試,有乜作用?
真係只係中一分班用?
如是的話,其實都已入了該學校,讀邊一班又有何分別?
小弟無知,望有高手能解疑難

王家爸爸  顧名思義,編班  發表於 15-5-6 14:19

讀精英班有甚麼好處?

回覆:newfather 的帖子

Pre s1考中英數

學校可借用呢三份卷的成績去初步了解學生的能力,用作分班參考

每間學校分班安排不同,有些學校用能力平均分班,按能力及男女比例順序分班

有些學校會將英文較好集中在一班,或較弱集中在一班,方便拔尖補底。有時候未必只參考英文,可能參考英、數又或者三科。

回覆:credit9999 的帖子

可以教快d、深d、廣d

newfather 發表於 15-5-5 23:42
借位一問。。。
其實呢個 ps1 即編班試,有乜作用?
真係只係中一分班用?
PRE-S1 對不同類的學校起不同的作用:
1. 有分英文班的學校
    - 學校可參考 PRE-S1 的英文成績,以便將學生編入英文班或非英文班

2. 有分精英班和非精英班的學校
    - 學校可參考 PRE-S1 的中、英、數成績,將學生按能力分班

3. 不設精英班的學校
    - 學校透過 PRE-S1 結果,將學生編名次,分班時會確保每班有齊名次屬高、中、低的學生

4. 頭 3 類的不同混合方式

----------------------------

PRE-S1 對中學的作用,一般來說只限於分班 / 分辨學生中、英、數的能力 / 放在校務報告內展示新生的能力。

PRE-S1 對小學的作用較大,會影響不同 BANDING 人數的比例,影響派到不同 BANDING 學校的比例。

引用:Quote:newfather+發表於+15-5-5+23:42+借位

原帖由 憫父 於 15-05-06 發表
PRE-S1 對不同類的學校起不同的作用:
1. 有分英文班的學校
    - 學校可參考 PRE-S1 的英文成績,以便將學 ...
謝謝回覆

即係六年級考校內試, 跟住係tsa(為教育局評估小學), 最後係pre-s1(中學分班, 小學分banding)?

每個試都係果d範圍, 唔同題目, 攪到家長, 學校老師人都顛

王國會長

lemoncc 發表於 15-5-5 17:36
如題
唔係, 只不過有學校借用左preS1 成績去編班, 也有學校會另考編班試.

引用:+本帖最後由+lemoncc+於+15-5-6+10:16+編輯

原帖由 lemoncc 於 15-05-06 發表

即係六年級考校內試, 跟住係tsa(為教育局評估小學), 最後 ...
TSA同pre-S1係隔年考嘅,TSA係單數年考,pre-S1係雙數年考,個别小學可以自願性質在雙數年考TSA. 所以今年無需考pre-S1.

回覆:khmama 的帖子

今年吾洗考?有人又話日子係7月14日?

引用:今年吾洗考?有人又話日子係7月14日? +

原帖由 sml 於 15-05-10 發表
今年吾洗考?有人又話日子係7月14日?
根據教育局通告2015年開始,單數年考pre-S1係optional,中學要簽回條比教育局表達意向,教育局會安排試卷,今年在7月14日舉行。

回覆 khmama 的帖子

Khmama,
中學若意向參加pres1,即入讀該校學生則要回校考試; 相反,則無須要,對嗎?但我有疑問會有中學不參加嗎?
禁止在戶名,頭像相片,自定義頭銜,個人簽名,使用帶有 商業/個人/團體 廣告或宣傳推介成份之字句/圖片/超連結

引用:+本帖最後由+Crabtree+於+15-5-11+08:26+編

原帖由 Crabtree 於 15-05-11 發表

回覆 khmama 的帖子
如果學校自己出卷去分班,又或者自己小學升上中學,好清楚學生強弱,又或者不設精英班,都有可能唔參加。教育局原意係想學生考少個試,但將決定權比番中學,到時家長冇得怨政府。

Crabtree  Tks!  發表於 15-5-11 14:13

khmama 發表於 15-5-11 08:42
如果學校自己出卷去分班,又或者自己小學升上中學,好清楚學生強弱,又或者不設精英班,都有可能唔參加。教 ...

又有B1A校無精英班, 就用呢個試去分補底班。

講到尾教局 又唔敢取消呢個制度,考唔考又交中小學校自決
校方用呢個埋由, 可以谷班學生補課

王國會長

lemoncc 發表於 15-5-12 12:53
講到尾教局 又唔敢取消呢個制度,考唔考又交中小學校自決
校方用呢個埋由, 可以谷班學生補課
...
校方要谷班學生根本不需要理由

khmama 發表於 15-5-11 08:16
根據教育局通告2015年開始,單數年考pre-S1係optional,中學要簽回條比教育局表達意向,教育局會安排試卷, ...

我都好有疑問, 是否等7月7日放榜, 知道自己讀邊間學校, 然後再了解那所中學是否有參加PRE S1, 如果有, 就要7月14日返該中學考. 如果該中學無參加, 就不用考PRE S1?

一時又TSA, 一時又 PRE S1, 我都唔知幾時考D咩.... 不過考咩都無得特別溫吧!

khmama 發表於 15-5-10 10:39
TSA同pre-S1係隔年考嘅,TSA係單數年考,pre-S1係雙數年考,個别小學可以自願性質在雙數年考TSA. 所以今年 ...
請問PRE-S1 嘅數學卷題目係中文的英文?
假設派入英中
‹ 上一主題|下一主題