用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 叩門一問
go

叩門一問 [複製鏈接]

請問各位會派吾到頭三志願叩門,還是派吾到第一志願就叩門呢,我對六月六日的佈處仍一頭霧水,求教!

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

引用:請問各位會派吾到頭三志願叩門,還是派吾到

原帖由 chanhazel 於 15-05-04 發表
請問各位會派吾到頭三志願叩門,還是派吾到第一志願就叩門呢,我對六月六日的佈處仍一頭霧水,求教!

...
鐘意又唔嫌煩,鐘意點叩都得。填表點都要考慮贏面,唔可以過份進取,叩門就無限制,點雄心壯志都得

醒目開學勳章 貢獻勳章

無所謂,每個人要求都好唔同
有朋友好唔滿意派位,但無奈大住個肚,無去叩門,但之後阿仔讀得起開心
所以,你鍾意點叩就點叩,有時間精神就得
恐龍家

回覆:叩門一問

d人成日都話冇三條一冇誠意,叩黎都冇用,真的嗎?

有學校唔睇誠意,只揀叻仔叻女!

有無用,睇學校, 話事權在學校手 !!!
是否叩,好睇你想入讀該校決心。 
又或者派得唔好, 不埋什麼志願, 都要去叩門呢, 博下 !
有D學校真係111先見, 有D交表就有得IN, 有D交左等運到
(即是否有得IN,要等學校Call)

放榜前, 先去心儀學校website look 做好功課, 準備好 ! 
一放榜,唔好彩即刻去博,好彩就大食一餐 

我叩門只睇準6間去叩,
2間無通知in
1間是早上收到offer已經無去in
2間失敗

引用:請問各位會派吾到頭三志願叩門,還是派吾到

原帖由 chanhazel 於 15-05-04 發表

...
真係好睇你點睇,我係去年叩門成功的,我填表時好保守,第一志願排心儀嘅,第二志願已經填大部份人排第三嘅學校,結果如我所料,派咗去第二,我只叩回第一志願心儀嗰間,抱住試吓,小朋友又唔駛太辛苦,一路同佢講我哋係去玩嘅,可能因為咁反而冇咩壓力而成功咗!

如果想叩一間唔係自己網,又冇填過既學校,係咪in都冇得in呢?
因為唔係自己網。唔敢駁。但又想去試下。

chanhazel 發表於 15-5-5 15:47
d人成日都話冇三條一冇誠意,叩黎都冇用,真的嗎?
學校如需三條一或兩條一, 事先會講明, 你自己research吓, 如話明要111, 就的確扣都冇用, 不過, 仲有好多名校000都照收。呢個世界, 若仔女堅叻, 仍大把學校爭住收。

回覆:chanhazel 的帖子

我叩六間,六間都有得面試,無一間係111,當中三間收。

pigpig25 發表於 15-5-5 23:27
如果想叩一間唔係自己網,又冇填過既學校,係咪in都冇得in呢?
因為唔係自己網。唔敢駁。但又想去試下。
...

都去到叩門時候囉,唔好理咩111、唔同區啦,總之,唔入表申請就無機會,入左表申請仲有機會。
入左表有機會面試先再諗下點解釋無揀過、唔同區呢啲問題。學校都係揀叻人、揀啱學校既人。

入表時需唔需要附件埋profolio?

MMVV 發表於 15-5-7 13:16
入表時需唔需要附件埋profolio?
有學校收, 有學校唔收,
去你心儀/想叩的小學website 睇清楚, 根指示做功課為上策 ! 

回覆:nkf 的帖子

都係既。唔該晒

請問6/6日當天係唔係要即刻去註冊左先?
就算唔理想

心平如鏡 發表於 15-5-14 16:15
請問6/6日當天係唔係要即刻去註冊左先?
就算唔理想
你冇私校back up先,有就唔洗註冊。無就注左冊先,到時叩門的學校收你小朋友,再問派位俾你間學校取回註冊証,

回覆 熊牛不兩立 的帖子

明白原來6/9-10先註冊

去年準備好文件資料去叩第一,二志願,
派左第二,考慮過叩唔叩第一,但仔仔喊晒咁話好驚考試,
所以最後冇叩,宜家仔仔讀得好開心。
只可以話,叩門資料準備定係冇壞的,相呀信呀個d,
叩唔叩,睇左派彩再決定囉!
‹ 上一主題|下一主題