用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
樓主: Bobong227
go

Deleted [複製鏈接]

作為家長要接受係好難,我都經過這階段,但眼見囡囡的進步雖然唔及正常的幼兒,都好開心。囡囡的老師話每個幼兒的發展不一,所以而家不等於將來,大家努力。

引用:作為家長要接受係好難,我都經過這階段,但

原帖由 kiki217 於 15-05-08 發表
作為家長要接受係好難,我都經過這階段,但眼見囡囡的進步雖然唔及正常的幼兒,都好開心。囡囡的老師話每個 ...
我同意

回覆:Bobong227 的帖子

我有時會諗,如果在6歲前追返,入到主流學校,是否可以消除自閉症這個標籤,唔好被人再認為佢係自閉症兒童,或是這個標籤會跟一世呢?長大後仍然叫做自閉症人士?

回覆 muffincake 的帖子

將來既事無人知,別人既眼光更加係管唔到。我哋可以做既係正面D調節自己既心境,盡力為仔女作最好既安排

回覆:斷錯症的可能

睇得呢個版嘅,相信大部分都係同路人。與其喺度惗有冇機會斷錯症,不如花時間努力search有咩可以做嚟幫小朋友。我個囝兩歲3個月喺cac評估為發展遲緩尤其係言語(一度懷疑過佢自閉,因為當時未講野、冇乜眼神接觸、唔識聽指令),社工安排排i位,然後就開始一連串project: 返全日制N班(學校有i位)、介奶介蛋、逢星期六上幼教導師一對一訓練,兩個月已見明顯改善(多咗單字、識表達自己、識聽指令)。再過兩個月後先開始上ST。幼教導師堂上咗半年已經唔駛再上,ST仲keep住,宜家佢啱啱3歲已經好多野講,當然仲未追返哂,好彩地今年K1就派到原校i位。我講咁多,都係想鼓勵你,既然已經斷症,唯有相信去幫小朋友,那怕你付出100分佢只係回應你10分,嗰10分嘅進步足以令你知道係值得嘅。加油呀!

回覆:斷錯症的可能

有朋友的朋友和我分享時,說他兒子2歲半評估時醫生說他兒子情況嚴重,只有中低等智力,入讀S位。在S位讀了一年,出返來重讀K1。6歲回去再評估,醫生說不用再回來了,close file 。說他仔和正常年紀小朋友差不多了。現在他仔在一間不錯的小學返學,成績也在前矛。

未來沒有人知,現在做好。希望在明天

我仔20個月大時去step 都确診為自閉,但到左25個月大cac 兩個醫生一齊同佢做評估都話見唔到佢有自閉特徵,而我都留意到佢20個月大果陣的確有d 特徵,而大大下又冇左,所以太早去做評估結果唔係咁準。我相信cac 個結果多d.當然未係100%放心,可能三歲後會搵私家做多次,到時就100%放心。

我女六歲, 初時第1次評為自傾, 第2次評為PDD.  我開心咗, 以前個女日後會無事, 好番做個正常人, 但學什麼也未懂 e.g.唔好講學術, 學了三年游水還未懂, 彈琴學多大半年也彈得很差. 現在升小一前在幼稚園的最後一次評估很差(接近包尾), 及上完一年E位都無改善, 我才明白, 她不可當正常人咁教, 永遠慢過人, 還要升小路很難行......什麼俾心機教她, 方法也出齊, 但因金錢及時間資源有限我不能給她太多, 我到現在也不能接受佢永遠做尾人.
‹ 上一主題|下一主題