用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 Deleted
go

Deleted [複製鏈接]

Deleted
   0    0    0    0

回覆:斷錯症的可能

其實小朋友在學習的過程都會有改變,如果兩次的評估時間太過相近,斷錯症都有可能,又或者兩者評估相隔比較遠的話,可能係小朋友已經進步左,所以要自己觀察先知邊一個答案係比較準

Deleted

我在私人機構和政府都有做評估,大家的答案都係一樣,斷錯症的機會比較低,三歲至六歲係治療的黃金時期,所以把握時間找治療啦!

其實唔好太執著佢係咪真係被診斷有同無,你同小朋友既相處時間最多你自己心裏有數,所以應該向小朋友的短處或落後既地方加把勁。
加油!

引用:其實唔好太執著佢係咪真係被診斷有同無,你

原帖由 球星媽咪 於 15-05-04 發表
其實唔好太執著佢係咪真係被診斷有同無,你同小朋友既相處時間最多你自己心裏有數,所以應該向小朋友的短處 ...
同意!正視小朋友的問題方爲上策!

a328  agree, ignore the label  發表於 15-8-1 11:36
a328  agree, ignore the lable  發表於 15-8-1 11:36

引用:請問有冇小朋友曾被診斷為自閉,隔一段時間

原帖由 Bobong227 於 15-05-03 發表
請問有冇小朋友曾被診斷為自閉,隔一段時間再評估又話唔係的,thanks!
其實發展遲緩跟自閉症好似,亦會有自閉譜系的特徵。自閉譜系很廣泛,最緊要是知道什麼地方有問題,對症下藥

Deleted

引用:多謝各位媽媽解答,我會努力,不過想到小朋

原帖由 Bobong227 於 15-05-05 發表
多謝各位媽媽解答,我會努力,不過想到小朋友會被歧視和標籤就覺得好心痛! ...
心痛都冇辦法,你試諗下你冇可能一世都可以照顧到佢,你情原選擇佢比標籤,定佢能夠照顧到自己,黃金時間一過佢地就會追得好慢和辛苦,所以媽媽你要加油呀!

媽媽!無須這麼快就斷定他會被標籤、被歧視。只要你及早做訓練、找到他的才能同特質。做他們既伯樂。根本佢地同普通人沒有分別。
你係佢最親近既人,只要你唔標籤佢。與他同行,學懂欣賞他的才華。他們既發展潛力,是你想像不到的。
媽媽,加油!

我仔私人評估為自閉, 要我排特殊, 隔2個月後到政府評估為有"自閉特徵", 改排兼收

引用:我仔私人評估為自閉,+要我排特殊,+隔2個月

原帖由 alexpo 於 15-05-06 發表
我仔私人評估為自閉, 要我排特殊, 隔2個月後到政府評估為有"自閉特徵", 改排兼收 ...
咁又再次証明斷錯症的機會好底啦!

Deleted

回覆 Bobong227 的帖子

你小朋友幾歲?
判斷點講?

回覆:Bobong227 的帖子

斷錯症嘅可能很低,年多前我細女被評為A仔,我的想法和你一樣很想以為是斷錯症,後來替女兒報名參加協康會的自閉症課程。問及老師她是否A仔,老師答我:你自己也有另一個大女,你覺得她們兩姊妹有不同嗎?聽後我就知道答案了,快點替小孩找訓練及去做針炙吧,趁小孩還細,趕緊6歲前去追治療的黃金期

四年前,我囝囝大部份自閉症病徵皆中,當時被評為中度自閉症。經過多年的努力,現時他的整體表現已與同齡小孩已差不多。今年九月他將升讀小一,剛到CAC作入學前評估,心理學家認同我的看法(只是社交方面仍需努力)。
我也曾經想過囝囝於四年前是否被判錯症呢?但當知道自閉症譜系的範圍是很廣泛,簡單如語言發展慢、社交弱、固執……只要有其中一項病徵,也可能是患上自閉症時,我便覺得介定是否判錯症的意義已不大,因為針對某些情況是很難作絕對介定的。
當然,我也非常認同上述家長的意見,作為父母的,重點應放在怎樣協助囝囝改善問題。:dadday:

呢度個個都希望係斷錯症, 可惜可能性好低. 明白係好難接受, 但隨住時間一日一日咁過, 你會慢慢習慣及接受現實

斷錯症.......最驚係明明有事,診所都話你無事,咁你就「平平安安」的回家,「憂憂愁愁」的生活,因為當以為小朋友無事,會用正常的準則去要求佢做到標準,但能力不足的話,會變為經常不達標,結果係大人細路都辛苦。

小朋友能力及表現如何,家庭生活是否順暢愉快,孩子學習與社交能力及情緒是否穩定,做父母的心中有數,今日可否應付? 明天? 青春期又會如何? 雖然不可能有萬全之策,但今天若可略盡綿力,幫他們一把,其實點計都是較保險之策。

不少過來人也體會到,初期難接受,過左呢關,全力處理問題,做訓練好,戒口好,針炙好,總知有用的就好了。我覺得最重要係有愉快的家庭生活、家庭回憶,與孩子建立深厚感情,而佢地自已亦有朋友,做事正正常常,咁就OK的了.....

唔好錯過黃金時期,快d幫佢搵training.

回覆 DENNIS201 的帖子
Deleted
‹ 上一主題|下一主題