用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 幫朋友一問
go

幫朋友一問 [複製鏈接]

如果有意糸香港讀醫(non jupas),糸gcse同gce要攞咩成積,已及參加d咩活動去增加入讀機會
   1    0    0    0

我曾經問過我學校老師這個問題,他們說,一定要全部A*,才有面試的機會

回覆:幫朋友一問

做醫生—定要有熱誠,現在英可做醫院義工經學校介紹或認人可,加推薦信,另看高中教育的非聯招有講,本地方法

錯字不是認人,是識人

回覆 Alicec516 的帖子

Is it both gcse and gce need to get a*?

回覆 GFGGT 的帖子

Better yes

GFGGT  有小小疑惑,全部都要A*糸指佢讀   發表於 15-5-2 14:17

引用:回覆+Alicec516+的帖子 Is+it+both+gcse+a

原帖由 GFGGT 於 15-05-02 發表
回覆 Alicec516 的帖子

Is it both gcse and gce need to get a*?
基本上入讀醫科都是尖子中的尖子,經DSE和IB入得的都是滿分或接近滿分

我認識在英國讀書,用GCSE 拔尖回來讀醫科的同學,係 10 A*的成績。 醫科係好難讀,好 tough的,真係要尖子先讀得掂。所以,無論係用咩方法入醫學院,都要係滿分。

有樣提一提,記得要考中文,O level 或 A level, 因為香港醫學院係要求學生識中文的。

我大女唔少同舉,係讀讀下中學去英國,再用 GCSE 或 A level成績報香港d大學的神科,個個成功讀到的,都係近乎滿分的狀元。

所以,想讀神科係無咩捷徑,都係要好高分好高分。唯一著數少少係,GCE A level應該比 DSE 淺少少,易d考到高分。

我都有同d朋友、其他家長討論過。如果兒女成績中上但又未到最top個班,而有志讀神科,自己又有條件供兒女去外國讀書,呢個方法係最大機會讀到香港的大學的神科。關鍵係唔好太早送走,起碼讀埋中三,等佢個人識多d,tough d同成熟d,去到外國,用番香港的讀書方法同心態,想做全科 A *狀元,難度不大。

因為香港成績唔差,就算報較少位的 Y10,考到好學校的機會都好大。我知有d學校 Y9 唔會收盡學生,而會留位 Y10再收好成績的學生,所以不用擔心無好學校。再唔係,就讀完中四或中五,先報讀中六。

我就見到好多成功例子。我有時同我大女講,如果你間中學計埋呢班中途跳船,跟住回來讀神科的舊生,一定有張好靚成績單比家長交差。

回覆:GFGGT 的帖子

自己係中大有資料
如果要first interview gcse 他們話 10A plus a level prediction 4x A2 subjects all 93-99% (A*)
或者就要等a level 成績出來先有得in
去年winchester college 4個仔申請讀醫 3個收左

咁有冇人知道藥劑的要求

本地定英國定澳州

回覆 brother4 的帖子

本地

brother4  藥劑成績跟醫科差不多!因為名額   發表於 15-5-3 20:25

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-5-2+16:25+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-05-02 發表

我認識在英國讀書,用GCSE 拔尖回來讀醫科的同學,係 10 A*的成 ...
請問在港成績中上大概指幾多?
DSE Best 5大概幾多分先算?
另外全A*請問最少幾多科?
唔知你清唔清楚入G Law嘅要求係唔係都係全A*?
咁多問題唔好意思...

optimist 發表於 15-5-3 19:24
請問在港成績中上大概指幾多?
DSE Best 5大概幾多分先算?
另外全A*請問最少幾多科?

當 Band 1 學校...全級 180人計,60名以內。
我唔明 DSE Best  5 係乜??

GCSE 全 A* ... 越多越好,10科 或以上

你問 G Law ...咁係唔係問 HKU ? 據我所知.....無論 G law , LLB , BBA Law 或 Lit Law .. GCE A level收的同學都係3-4科 A* ...因為non-jupas位少,收生要求高 ...仲有內地高考生同 IB生..入得的都係狀元或近乎狀元的人...

反而用 DSE 入的學生,會鬆手d....因位名額比較多。
不過,試想想,同學全部都係超班人馬....如果僥幸用低些成績入到,都未必夠人鬥。

如果想讀 Law ,有其他方法,不如在英國讀間好的 Law school..讀埋 BCL...然後返香港讀 PCL。

又或者,先讀個其他degree..返香港讀兩年 JD

我同事個仔,今年在 HKU 讀 測量學 Year 1....佢成績好似 AAAB..唔記得有無 A*...
pharmacy, medicine...CU, HKU全部唔收,只得測量學收...反而 UCL 收左佢讀 pharmacy...但係佢唔想再留在英國,所以選了回港讀測量學。

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-5-3+22:32+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-05-03 發表
Thanks!
DSE best 5即是最好五科嘅總分(5**就7分,5*就6分,如此類推)。
其實想入g law係因為有興趣做A.O.政府工,唔知喺英國讀返黎做唔做得?

optimist 發表於 15-5-4 21:49
Thanks!
DSE best 5即是最好五科嘅總分(5**就7分,5*就6分,如此類推)。
其實想入g law係因為有興趣做A.O. ...

http://www.law.hku.hk/prospectivestudents/files/LLBBP_2015-2016.pdf

如果睇番2014 年收生DSE 分數,應該係收 36分到, Faculty of Law 要求 6科成績。

做 AO 應該唔一定要讀 G Law ,讀邊科到得 ...最緊要GPA 高、英文好同口才好。 我識個今年 HKU journalism 應屆畢業的小朋友,佢 GPA 4.xx ..報.AO 都入到圍....不過最後得唔得,就有排先知,考AO 漫漫長路。

至於外國畢業回來考AO要咩條件,我又唔清楚。

引用:+本帖最後由+wloi+於+15-5-4+23:19+編輯+\

原帖由 wloi 於 15-05-04 發表
明白了,唔該晒你... 做AO睇黎都係可遇不可求,都係疊埋心中試下喺英國讀唔讀到law再慢慢打算

‹ 上一主題|下一主題