用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 字典機
go

字典機

我知好少人用啦,但想買部平平地9300mini 比呀仔平時睇書用,我本來覺得iPad裝apps咪有囉,但都係唔得,怕佢玩其他,結果都係有部字典機實際啲,但好難揾,學子店執咗,電器舖冇!
公海問冇人覆,求助。

回覆:字典機

我地小一開始用傳統字典,完全冇問題,為何一定要電子產品?

回覆 雙妹媽 的帖子

咁佢哋用大本,picture dictionary, 還是pocket 果種?其實個問題係呀仔懶查,成日大叫問我。覺得咁佢英文書既興趣也會減底。

升小學時我都買左本picture dictionary,不過次次都查不到字,始終picture dictionary太淺,我自己有本n年前嘅小學生用的英英字典,我女p1時都很喜歡用,後來都發覺唔夠字查,於是升p2時在書展時平平地買左本枕頭咁厚嘅英漢字典(冇註明學生用,我估即係一般成人用)搭夠。一直以來,我小朋友通常都係自己查字典查意思或讀音,好少問我,因為我夜返,等得嚟都蚊瞓。

tutik 發表於 15-5-4 08:48
回覆 雙妹媽 的帖子

咁佢哋用大本,picture dictionary, 還是pocket 果種?其實個問題係呀仔懶查,成日大 ...
我仔看書,遇到不懂的字,估估下或者跳過就算。始終對佢來説,看書是爲了看故事的情節,爲了開心,而不是爲了學英文。

我仔也一樣, 唔識但肯睇,也不俾我教。

AnimalFarm 發表於 15-5-4 22:31
會不知不覺地學埋英文㗎

這個當然啦,不過想講的是這不是仔的目的,所以佢也不會邊看書邊查字典。

AnimalFarm 發表於 15-5-5 11:31
幾乎個個小朋友追看小説目的都只會係entertainment,而不是存心學好英文㗎啦
正是睇小説能不知不覺 ...

唔知我咁老先學人睇英文書, 會唔會都WORK呢

幾十年前, 想學好英文, 所以睇英文書, 遇到唔識既字就即查字典, 查下查下就無心機再睇了, 失敗咗, 所以依家英文咁屎

雖然睇書少查字典,但都要有本字典看門口,唔好下下問人

Twins 媽咪

回覆 AnimalFarm 的帖子

講得啱,因為詞彙唔夠用會減低佢睇英文書興趣,字典機也只是亡羊補牢而已,呀仔睇英文書之快,可知他也只是略懂皮毛人,草草了事,太淺佢又冇興趣。是無奈地錯過了,但見佢每天大量功課,閒時他閱讀也是消閒目的,已不管是否中英平均分配了。