用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 IELTS UKVI比佢玩死
go

IELTS UKVI比佢玩死   [複製鏈接]

今次真係比佢玩死!個女4月11,12號考咗Ielts ,滿懷希望等成績,好開心有6.5分,報咗英國嘅Foundation 只要5.5分就夠,點知晴天霹靂,agent 話我知所考的結果學校唔承認,他要的是考IELTS UKVI成績!

我打去BritishCouncil 問,佢話係最新要求,你唔知咩,佢網上有講,好多學生知道後都退錢改期,說我應該考試之前上網咪知囉!
原來係我錯,我1月報名,佢接受咗我就安心等通知,佢話會一星期前通知地點時間,如收唔到知去查詢,而亦都真係差不多距離考試日期前就收到通知,所以一心叫阿女準備考試,其間亦有上佢個網做練習,但完全睇唔到話要改制度,咁即是要再考過,我想知有無人同我一樣咁慘,定係全世界得我咁無知害死阿女?
   10    1    1    0

Hannah041035 發表於 15-5-1 08:31
今次真係比佢玩死!個女4月11,12號考咗Ielts ,滿懷希望等成績,好開心有6.5分,報咗英國嘅Foundation 只要5 ...
有我陪你喎。我都是早前睇咗BK 有人post 出來才知,1月時呀仔仲專登由英國飛回港考。其實Agent 及我在考試中心報名,連他們亦不知改了。現最不幸不是考多次,而是報不到新考試,已Full了。我仔同學就改報在英國考,但呀仔時間又撞考GCSE, 我仔人不在港,比你仲有難度。

回覆:IELTS UKVI比佢玩死

還有機會,同英國學校解釋,道聽途説新舊是一様,只不過防做假,所以加費用,及舊ielts有效至年尾,佢冇理由拒絕,試上綢舊ielts找有效期再send-次給學校

真離譜!我女2月尾考,打算用來年尾報UCAS,而家大學可能唔收, 擺明握錢!

Noel2010,
我同你一樣,阿女亦是在英國讀緊A level,之前趁復活節假期返香港考試方便D,點知計錯數,現在惟有選擇那些肯接受的學校,未必再考過了,唔想比佢搶錢!

Wild berries,
你2月尾考的好似無問題,只是唔接受4月7日之後的,這之前的可以啊,你問清楚啦!

回覆 Hannah041035 的帖子

Aiya, 我仔去年12月考,報明年UCAS, 那还有效嗎?学校幫佢地成級同学—齐報的。

除了問學校收唔收舊制成績,還要check下是否附合student visa要求,現在申請visa去讀大學要出示ielts 成績

又唔太明白,沒有ielts成績大學會收嗎,既然大學收,出visa又怎麼再要ielts成績

引用:又唔太明白,沒有ielts成績大學會收嗎,既

原帖由 wildberries 於 15-05-01 發表
又唔太明白,沒有ielts成績大學會收嗎,既然大學收,出visa又怎麼再要ielts成績 ...
用lB成績有大學不用iELTS

回覆 poonseelai 的帖子

I see

引用:Quote:Hannah041035+發表於+15-5-1+08:31+

原帖由 noel2010 於 15-05-01 發表
有我陪你喎。我都是早前睇咗BK 有人post 出來才知,1月時呀仔仲專登由英國飛回港考。其實Agent 及我在考試 ...
都有我陪你地,我個女都考左,不過佢今年lower6,明年才報u先用,咁洗唔洗考過?IELTS 同ILETS UKVI 有乜分別?用黎apply student VISA?我點知邊間可用ILETS, 邊間用ILETS UNVI?

回覆:mummy911 的帖子

估今年報英u可一試,下年統一用新ielts

請問英國本土考ielts ukvi 要幾鎊?

請問是所有申請入 UK U 的學生都要考IELTS?
我以為已經在UK讀A LEVEL的學生不用考IELTS
阿女今年讀YR 11,要明年考嗎?

回覆:ritb 的帖子

請問簽証去到幾年?見一般至Y11?

回覆:brother4 的帖子

咁就是說新IELTS 係比簽student visa 用?如果唔洗簽visa 可以唔考新ielts?

我都想知?其實朋友是pre—AL,得—年簽証,升AL要申請新學生簽証,佢話不用考ielts!!!

mummy911 發表於 15-5-1 14:12
都有我陪你地,我個女都考左,不過佢今年lower6,明年才報u先用,咁洗唔洗考過?IELTS 同ILETS UKVI 有乜分 ...
我時間上很趕,希望用GCSE 及Ielts apply Foundation, 趕今年9月升讀。全部要在暑假搞好,否則才上A Level 。

引用:我都想知?其實朋友是pre—AL,得—年簽証

原帖由 brother4 於 15-05-01 發表
我都想知?其實朋友是pre—AL,得—年簽証,升AL要申請新學生簽証,佢話不用考ielts!!!

...
申請visa入大學才要IELTS

‹ 上一主題|下一主題