用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港嘉諾撒學校 想認識讀嘉諾撒男生啲家長
go

想認識讀嘉諾撒男生啲家長 [複製鏈接]

我仔仔有25分,如無意外將於2016入讀,有無人可以分享下男仔響呢間學校讀成點呀

1    0    0    0

回覆:蕃薯仔媽媽 的帖子

你好,我仔仔今年小三,他很喜歡這學校,雖然班中只有6-7個男仔,但他也能認識到好朋友,最好朋友的還要是女同學。很多起初擔心的似乎都沒有發生,例如成績沒有不及女孩子,沒有因比較頑皮被投訴,也好像無形中有幾多機會,好像比較容易選為班長、參加集誦,希望你仔仔一樣讀得開心。

回覆:想認識讀嘉諾撒男生啲家長

我見成績優秀男生都多,而男女生也會一起玩,感覺大家相處都融洽!

男生一定是較易成為班長,風紀等! 因為始終男少女多! 在學校競賽項目方面,同樣男生也較容易得獎,因為分開男子女子組

引用:我仔仔有25分,如無意外將於2016入讀,有無

原帖由 蕃薯仔媽媽 於 15-05-01 發表
我仔仔有25分,如無意外將於2016入讀,有無人可以分享下男仔響呢間學校讀成點呀

...
我都係25分男仔2016升小一

我等緊佢簡介會,唔知幾時有呢?

引用:你好,我仔仔今年小三,他很喜歡這學校,雖

原帖由 singyumama 於 15-05-08 發表
你好,我仔仔今年小三,他很喜歡這學校,雖然班中只有6-7個男仔,但他也能認識到好朋友,最好朋友的還要是 ...
隔離forum話好chur喎,你小朋友跟到嗎?

引用:Quote:原帖由+singyumama+於+15-05-08+發表

原帖由 polliebb 於 15-06-03 發表
隔離forum話好chur喎,你小朋友跟到嗎?
暫時只是低年班,還未出現問題。

引用:Quote:原帖由+polliebb+於+15-06-03+發表隔

原帖由 singyumama 於 15-06-05 發表
暫時只是低年班,還未出現問題。

我睇到嘅同前面講嘅有啲分別:

男生做班長同風紀人數,一般都較男生收生比率低,我嗰小朋友嗰班仲誇張,咁多年來出過十幾個女班長,只有一個男班長。

男生同女生一起玩,在低年級係,但到咗中高年級,佢哋已經分開玩了,唔嘴喵喵、吵架,已經偷笑。

競賽方面,男生亦較女生遜色,學校網站有齊比賽得獎嘅資料,可以睇睇。

校內成績方面,由於校方並無提供數字,好難話男生是否優秀,不過咁多年嘅結業禮上,男生都係無緣三甲,前十五亦廖廖可數,數字低於男生收生比率

引用:我睇到嘅同前面講嘅有啲分別:男生做班長同

原帖由 afternoontea372 於 15-06-08 發表
我睇到嘅同前面講嘅有啲分別:

男生做班長同風紀人數,一般都較男生收生比率低,我嗰小朋友嗰班仲誇張,咁 ...
是不是每年級也是男女班長各一?
我小朋友那班,現一年級,每次也有男女班長呀! 聽說今年度,亦有好幾位男生全級十名內呢!我也相信高年級男女也會分開玩,現在眼見低年班,男女生都很好朋友,可能現在大家仍然細個。

每個學期選兩個班長,一年六個,性別不是選班長的因素,否則會違反性別歧視條例,但部份老師可能不重選班長。至於成績方面,唔好“聽說”啦,七月結業禮就會有答案。

當然由於收生制度的關係,收到嘅學生質素冇保証,今年收到嘅學生質素好定唔好,唔代表明年收嘅學生質素都一樣。

引用:每個學期選兩個班長,一年六個,性別不是選

原帖由 afternoontea372 於 15-06-08 發表
每個學期選兩個班長,一年六個,性別不是選班長的因素,否則會違反性別歧視條例,但部份老師可能不重選班長 ...
我以為每次也男女班長

引用:Quote:原帖由+afternoontea372+於+15-06-08

原帖由 Wistaria 於 15-06-10 發表
我以為每次也男女班長
我也以為是,今年阿仔做班長,我仲笑阿仔終於排住隊輪到你!

有些老師喜歡一女一男做班長,有些喜歡女仔。好難講。上到高班,男仔好少好似女仔勤力,女仔成績一定好d。睇個仔係靜定活躍,活躍一定會給老師話曳,有少小蝕底。同呢兩年入學的都谷左好多,真係辛苦左

請問有冇往年男仔升中派位資料, 男生派左去邊間呢, 幾多成去band 1 ?

You can check the school website

今年一年級全級第一,二男仔包辦!估唔到。

五年級前十五名中,女生佔十三人,亦佔據了至少第一至第四名

學校冇分男女派位結果啊
有好多家長女校男生,女生成績較有優勢,男生成績比下去欠佳
‹ 上一主題|下一主題