用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學目標想讀Law, 讀唔讀M1 M2?
go

大學目標想讀Law, 讀唔讀M1 M2? [複製鏈接]

如題, 小兒各科成績一向不錯, 現決家選科: Econ+Bio+Chem, 只是不知道讀不讀M1/ M2好?
因知道與法律系無關, 但又怕他不讀少了競爭力!  煩腦中

請各位給予意見, 謝謝!

王家爸爸  除非你研究案件既成功率?   發表於 15-5-1 18:04
王家爸爸  讀法學點解要讀M1/M2?  發表於 15-5-1 18:04
   4    0    0    0

回覆:BB0628 的帖子

應該不用了。

回覆 hogwarts 的帖子

謝謝hogwarts 回覆.  本來若如以往, 只當半科計我是不考慮的, 但現在見到各大學俯都當一科計, 而且越見重視M1/M2, 加上小兒除英文科外, Econ係佢最喜歡及最叻的科目, 怕將來若佢突然想轉讀經濟係, 沒有M1/M2很難入咋

加了呢個考慮,就要有 M1 或 M2 了。如果不考慮入醫科,可以在決定後和支持不住下,S6才讀少一科。

回覆 hogwarts 的帖子

我都係咁同小兒講格, 但佢就係話太辛苦同怕無時間應付, 所以呢幾日我同佢糾纏緊呢個問題上 (因星期一就要交表俾學校啦),  所以上黎等各家長俾D意見, 以第三方身份公平咁回應, 令佢明白我既心意囉, 而唔係因我唔想佢太得閒, 無事先搵事俾佢做囉.   激死我

回覆 BB0628 的帖子

我叫佢不如唔好修Bio/Chem (因知佢對讀醫無興趣), 佢又話好鍾意 (3科都係佢自己揀的favourite).   唉........我只係想佢明白 "退可攻, 進可守" 既道理, 不過我唔會逼佢既..........

if he prefers to study Law, focus on Eng & Chi Language is far more helpful than M1/M2. For students who take PHY better take M2 as well. If he would consider stg about statistics , then M1 will be his 0.5X . Study either M1 & M2 would occupy much time indeed. "係太辛苦同怕無時間應付"  - it is a fact. So, he must overcome it once he would take the 0.5 X. "退可攻, 進可守" is not applicable at all in DSE because there're too much to study.Other than the core subjects, working hard on 3X actually is good enough.

小小的經驗分享, 小女今年考DSE, 目標也是LLB的課程. 她中四時選修ECON, BAFS, PHY和M1, 這都是她個人的選擇. 到了升中五時, 她決定放棄PHY, 當時我也有問她會否也放棄M1 (以中四考試的成績來看, PHY的成績似乎比M1更佳). 她說,: 雖然M1很難取高分, 但將來JUPAS選科, 多了一科M1可有更多的選擇. 到了今天, 她的M1畢業試成績比其他兩個選修還要好.

BB0628  將目光放遠一點  發表於 15-5-2 14:56
BB0628  希望小兒也能如你女兒一樣, 將目   發表於 15-5-2 14:55

回覆 btk_whw 的帖子

Dear btk-whw,

Thanks for your sharing.

回覆 Mayflowers 的帖子

Dear Mayflowers

Thanks for your advice.

回覆 sukifong311 的帖子

Dear sukifong 311.

你的想法跟我一樣, 謝謝!

王家爸爸  :

小兒叫我俾個 "Like"你喔

法律
4 +3強, 足夠

回覆 btk_whw 的帖子

那如果我只讀4+2呢?

BB0628  會比較保障D   發表於 15-5-2 21:21
BB0628  我覺得比較危險囉, 4+2+m1/m2會   發表於 15-5-2 21:20

簽名被屏蔽

Dear ryanhowh

謝謝回覆.  你的第一身經驗很有用, 會加以參考一下

其實LLB 最重要睇中,英文。我囡好多同學理科人,因夠分唔好曬,所以讀LLB, 但都覺辛苦,每個sem 要睇50篇以上長lai lai reading, 未計 text book, 考試問題深。支筆少D 力都難頂,又要背case, 中,英文唔得好幤

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

好重語文能力

Reading LLB is absolutely no problem with those 4+3 subjects. But it will be a problem when he want to change its mine later to Economic (or related course)? ( 怕將來若佢突然想轉讀經濟係, 沒有M1/M2很難入.) < that is  particularly true when he want to apply UK top university for Economic.

My suggestion is to take M1/M2 for this year, and give himself one more year to consider his future goal. He then can drop one subject out of those 4.

Cello093    發表於 15-5-8 17:54
‹ 上一主題|下一主題