用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局蔡繼有學校 有冇類似蔡繼有的另外選擇?
樓主: shshmama
go

有冇類似蔡繼有的另外選擇? [複製鏈接]

soso3509 發表於 15-5-9 00:12
終於有人答我問題...

同埋我本身係諗住輕鬆問句...真係搞到唔敢再問野
係呀,係度問句野/答句野都要好謹慎.
唔好太介意.
始終問多d了解會多d, 問問下總會有得著.

回覆:shshmama 的帖子

Gigamind (激活英文小學)功課少/冇,英文為主,普教中,老師唔嚴格,小朋友開心,09:15第一堂

引用:Quote:soso3509+發表於+15-5-9+00:12+終於

原帖由 四隻貓 於 15-05-11 發表
係呀,係度問句野/答句野都要好謹慎.
唔好太介意.
始終問多d了解會多d, 問問下總會有得著.
thanks

希望睇多d 之後會易上手啦

引用:Quote:soso3509+發表於+15-5-8+15:32+唔好

原帖由 MrBeast 於 15-05-10 發表
Tsl la, 平靚正
考得到就好

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-5-10+11:23+

原帖由 hkpapa852 於 15-05-10 發表
其實我原先都係問甘有邊間介紹姐

我覺得我無問錯野...只係你地跟著又話我唔付出我先要表態點解姐...

如有問錯請唔好見怪....我都係有咩問咩..甘岩見到呢個帖..我又唔想白白開個帖跟著又比人話唔爬文

引用:Quote:原帖由+soso3509+於+15-05-09+發表我

原帖由 chingcging 於 15-05-09 發表
其實間間小學嘅方法都啦同,我女間英文同RWI, 中文係自己寫課程,有啲我見過係除咗中文其他係全英教學,亦 ...
我明白...但始終抽果下個話事權硬係好似唔係自己度甘 ...雖然表係自己填....所以我想盡量有得揀都揀左先...結果唔得都起碼出過力...因我唔想似以前年代...求其搵間近/ 跟呀哥家姐讀就算, 配錯學校比個小朋友一家都辛苦希望大家明白我問題出處..只係想睇下有無其他類近學校....先唔講budget, 因大家有提出..我自己都會再做資料搜集...睇下自己岩唔岩..我自己上網可以一間間睇...但又未必會印象深刻...學校表面野做得好係應該..但唔係用家又唔了解自然想問左先..

PS..希望樓主唔好介意...我唔係入泥搞事...只係甘岩見大家講d 野係我想知..我入泥8 下

回覆 hkpapa852 的帖子

見到你咁有經驗,想請教吓你.

小囡讀緊平價國際班幼稚園, 英普上堂.

平時生活與我用英文溝通. 也愛閱讀. 理解及表達能力也好.

因為無乜錢, 讀唔到呢D 私校.

當然TSL 是首選但不一定入到.所以都要報津校

如果報津校自行有無介紹.

本身希望是基督教, 男女校, 功課不太多, 以啟發學生主動學習為主. 同埋唔想浪費了她的英文.可以KEEP 到.

如果循道同九龍塘基華,哪一間較適合她呢?

yumiee 發表於 15-9-17 01:22

見到你咁有經驗,想請教吓你.
坦白講, 任何官津小學, 要保持英文語境或者水平都唔係易事, 只有部份英文津小(如MCS, DPS), 或辦學團體寧意投資(如油天, 沙田呂明才)才會較好.
其實相比之下, 中文會難好多, 唔好太重英輕中, 唔係日後仲辛苦.

個人認為循衞理道會本身辦學較出色, 不過循道中學剛宣佈和小學"脫龍", 加上油尖旺區升中不利女仔, 選基華可能較好.
不過如果一定要選基督教男女校, 九龍區我會選35網奉基, 港島會選北循/丹循/衞理.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

奉基比循道及基華都好?
請指教原因。

yumiee 發表於 15-9-18 18:40

奉基比循道及基華都好?
升中網, 奉基比循道好, 尤其係女仔

升中派位透明度, 奉基極高, 年年有詳情公佈, 起碼知過去3年表現係正常地持續上升 (因升中人數少), 但其如兩間呢?
循道以前有直屬中學, 大部份人已經直升上中學, 只有20-30個學生每年考入其它一線中學, 咁到底有幾多B1學生呢? 恐怕唔多, 否則循中點會話要減直屬位最後仲要脫埋龍吖!

至於基華, 一路只係"聽聞"有5成, 甚至話6成入B1, 但事實呢? 無資料我答唔到你.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Gigamind+(激活英文小學)功課少/冇,英文

原帖由 Hilarymother 於 15-05-11 發表
Gigamind (激活英文小學)功課少/冇,英文為主,普教中,老師唔嚴格,小朋友開心,09:15第一堂

...
愉快學習,然後又有人問升中成績唔好

回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

請問TSL同Soundervolt中文係咩?

回覆:有冇類似蔡繼有的另外選擇?

Tsl 係陳守仁,soundervolt 係bk會員名字

‹ 上一主題|下一主題