用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問沙田B2中至尾的中中有邊幾間?
樓主: qzwg
go

請問沙田B2中至尾的中中有邊幾間? [複製鏈接]

MM1155 發表於 15-5-2 01:34
人人都怕陌生,若他不想轉校就嘗試找人補習英文,希望有些幫助!
若成績真的追不上而要留班都沒法,最緊要 ...

多謝您的提議。其實佢小學時英文唔太差架,但中一就一落千丈,都有請私人補習,可惜效果唔理想,佢學習習慣同態度唔好,從來唔睇英文書,唔記英文生字,唔會主動溫書,功課hea著應付做完就算,我就小道理都同佢傾過,佢就成日好似未開竅咁,講極都聽唔入耳, 你有你講,我有我做,係咪唯有等佢開竅

係呢,你兒F1時有位同學重讀三年F1, 係咪B1校?或者一般中學會比重讀幾年既咩?我仲以爲一定唔會比留校而勸退。真係擔心如勸退唔知去揾邊間學校收。

October. 發表於 15-5-1 18:43
佢係英中~

我係唸起有個曾記學生BAND 1入讀曾記, 一路墮后追唔上, 留咗幾次班後尾先俾間BAND 3校收咗, 依 ...

係咪直資一定比津中少功課架?

王家爸爸  睇邊間直資同睇邊間津中比較   發表於 15-5-11 16:03

引用:佢其實唔想轉校,可能佢怕去考同面對新環境

原帖由 qzwg 於 15-05-02 發表
佢其實唔想轉校,可能佢怕去考同面對新環境,係我擔心佢英文唔得升唔到班。留班同轉校,大家點睇,煩腦中.. ...
試下九龍塘香島,B1c直資,你可選中文班。

qzwg 發表於 15-5-2 23:54
多謝您的提議。其實佢小學時英文唔太差架,但中一就一落千丈,都有請私人補習,可惜效果唔理想,佢學習習 ...
是的,小兒在B1b學校就讀。現時中學若每級四班最多只有八個留班位,成績或品行不達標的,學校會要求留班…一直到達標才可升。

而現時的課程真的較以前深,自問已教不了,睇見他們都讀得辛苦…開竅時期個個不同,都唔知等到幾時。
現只好嘗試比多d鼓勵佢,從旁協助,尋找適合他的讀書方法,這些都是家長要必須做的。
共勉之!

引用:若是囝囝,不如試德信,校風較林大輝好!若

原帖由 MM1155 於 15-05-01 發表
若是囝囝,不如試德信,校風較林大輝好!若是女孩子,就試培基…但當然難入d! ...
請問培僑可嗎?好小人提!

qzwg 發表於 15-5-3 00:07

唔一定, 一間間。

如果你阿囝基楚唔太差, 留班會好過轉校, 學校應該會有補底班提供或自己搵個适合既補習老師幫幫佢, 家長要從旁協助,不厭其煩地"講耶蘇"哦佢(心平氣和傾偈唔係駡), 有d細路表面睇好似唔想聽、聽唔入耳, 但其實呢招洗腦式佢地係接收到既,我使咗呢招1X年了, 我囡承認有用,知道父母對佢地有期望, 入大學係佢既目標.  雖然個個細路性格唔同, 但家長唔好放棄。

中英文要好係唔係一定要睇書? 通過我阿囡(現在大一), 我就覺得唔一定得睇書一個方法來提升語言能力, 我囡自細中意中文書, 日日書不離手, 不過幾乎唔睇英文書, 但佢喜歡上網睇YOUTUBE外國短片, 無字幕, 日日上網日日睇,幾年下來對佢英文聽、講幫助好大.  作文方面, 佢都唔差, 中學老師曾經評語阿囡作文內容豐富, 流暢, 用字很道地. 阿囡雖然唔中意睇英文書, 但佢會刻意去學去記一d深字用來寫文, 佢話會攞高分d, 結果, 佢DSE英文成績真係幾好。

以上希望幫到你。

回覆 MM1155 的帖子

係呀,依加的課程真係幾深下,特別係英文,聽講仲教快一年,一篇閱讀文生字多到唔識睇,平時教學又無課本,得間中發的工作紙,零零散散唔知點系統咁file, 測考前都唔知點溫書,我自己睇到都無咩信心mouth:" />

October. 發表於 15-5-3 10:07
唔一定, 一間間。

如果你阿囝基楚唔太差, 留班會好過轉校, 學校應該會有補底班提供或自己搵個适合既補習 ...

多謝你的分享,佢都鍾意上youtube睇片架,但可惜唔係英文片羅,係呢,你囡囡喜歡睇D咩外國短片架?我都試試推薦佢睇下有無幫助。

October.  歌曲,搞笑片等.  發表於 15-5-4 11:35
October.  我囡多數睇旅遊,keep fit,整甜品   發表於 15-5-4 11:35

Sallyqiqi2 發表於 15-5-3 09:20
培僑的學生多為小學直上,双語教學,學生語文底子不錯。我家附近勁多日本人在培僑由小一直上,見到d小朋友品行都好好!

回覆:MM1155 的帖子

thank you

王X輝係應該好過林X輝, 不過LEE相對性好, 我見過王X輝既學生係石門上車, 每人攞著包真真薯片食, 我眼望望, 佢地SPARE著我.另外朋友係石門餐見王X輝女學生坐起男同學大比.
我想是相對唔係禁差掛!

10090 發表於 15-5-1 13:38
林大輝明顯係band 3 打交粗口常見 教師流失率高

Sallyqiqi2 發表於 15-5-3 09:20

回覆:請問沙田B2中至尾的中中有邊幾間?

樓主唔好意思想借位請教一下,如未去到留班,成績中間偏下,可以六月時,考直資重讀中一嗎?謝謝?

qzwg 發表於 15-5-3 00:07
大家都係Band 1頭,SPCC一定比對面既SJC多功課

fionakong2008 發表於 15-5-11 15:49
樓主唔好意思想借位請教一下,如未去到留班,成績中間偏下,可以六月時,考直資重讀中一嗎?謝謝?:iloveit ...
試吓無蝕底

fionakong2008 發表於 15-5-11 15:49
樓主唔好意思想借位請教一下,如未去到留班,成績中間偏下,可以六月時,考直資重讀中一嗎?謝謝?:iloveit ...

呢個情況未諗過,咁即係轉校重讀,係咪=留班?

引用:Quote:fionakong2008+發表於+15-5-11+15:49

原帖由 qzwg 於 15-05-12 發表
呢個情況未諗過,咁即係轉校重讀,係咪=留班?

因為我女係11月細女,非常非常希望佢重讀一年打好個底
,不過如真係唔收,都考慮緊想轉津校重讀低一個banding中一,唔知是否可行

引用:Quote:原帖由+qzwg+於+15-05-12+發表呢個情

原帖由 fionakong2008 於 15-05-12 發表
因為我女係11月細女,非常非常希望佢重讀一年打好個底,而且有小小信心直資會收

...
仲有我覺得呀女現在才開始有點似開竅,讀緊呢間學業上幫唔到佢,近來聽過現就讀直資家長分享,該真資在足夠資源下,更能幫助我女呢類小朋友

洋蔥頭媽咪 發表於 15-5-2 12:02
個人意見,我覺得勉強冇幸福,若孩子跟本跟不上,留班亦頗打擊自信,好朋友同學全升班佢則要留,亦同樣要面 ...
Agree... 要知己知彼。。
‹ 上一主題|下一主題