用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇 ...
樓主: prince0214
go

老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+prince0214+於+15-05-05+發表

原帖由 shin08 於 15-05-06 發表
謝謝你的善意提醒!我send左message俾你。
Big thanks.

回覆 JoJo 的帖子

板主可否刪除樓主pose的通告,因為有老師的名,這樣好像對老師和學校都不太公平,小兒也是她的學生!我這樣講希望不要激怒樓主,是看完她的case才這樣認為的

回覆:prince0214 的帖子

就算真有,搣耳仔本身好小事。妳要做既唔係响度開post,而係睇下妳小朋友因乜事俾人罰(如有),小朋友冇做錯老師點會冇端端罰(如有)。妳應該叫妳小朋友唔好响學校犯規,佢唔犯錯就唔會有人罰到佢(如有)。如果唔搞清呢樣最緊要既嘢,否則佢讀邊間幼稚園,小學,中學都會俾人罰,到時妳仲頭痛心痛一百倍

回覆 sindy237 的帖子

認同!學校處理手法令你不滿意而搞到去防止虐待兒童會?咩學校都怕咗你啦~如果真係老師體罰學生直接報警(如真的的有受傷)其實去到小學仲有中學點算路還很長?你的小皇子如何可能會有便多令家長不滿的。

sansansan    發表於 15-5-7 23:48

回覆:evason 的帖子

絕對認同睇法

我小朋友都係呢個老師現在既學生, 一個咁有心機教導學生既老師, 就係因為你呢D 咁既行動, 搞到兩班既小朋友o係學期尾要換老師, 你知唔知對小朋友影響有幾大呀?
而加你o係未有結果前做埋D 自己以為係幫小朋友爭取既野, 仲要 post 張通告出黎, 你想博掌聲, 定想大家俾個叻你呀?
讀得呢間學校, 就預左學校唔會當你係老闆, 不停奉承你同你個小朋友架啦, 你覺得而加小朋友咁慘咁驚, 一係就轉校, 一係就申請掉班, 你搞埋咁多野, 我唔敢講你影響哂其他同學, 最起碼你影響度我兩公婆同我地既小朋友
總之, o係呢個學期, 我見到既係呢位老師既熱血, 用心同真心教好我既小朋友, 我亦都見到我小朋友既進步, 如果呢位老師今個學期教唔番我小朋友, 我感覺係萬分可惜......

sansansan    發表於 15-5-7 23:48

樓主,做人留一線日後好相見!我都知道針拮唔到肉唔知痛,事件唔係發生係我子女身上當然講得輕鬆。妳有冇真正了解小朋友如何受傷?!凡事講證據!點解妳第一時唔報警處理?

樓主你講d野不盡不實,

我小朋友都係讀k2e, 我吾相信個老師會咁做. 重有班房有咁多小朋友, 如果個老師真係咁做, 無理由d小朋友會睇吾到!

回覆 excellentgogogo 的帖子

講得好, 講出我既心聲!

受到警告
提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

樓主, 你公開通告用意是什麼呢? 証明你勝利了嗎?
你有無想過這位老師的專業就因你公開了名字而被毀滅? 亦因為你的投訴影響了她的生計, 工作前景.
大家角色唔同, 觀點亦不同, 無謂爭拗. 我小孩亦是這位老師的學生, 你為你的孩子爭取了權益而影響了其他50多位同學, 你這樣做又公義嗎?
9月至今都已過了8個多月, 我相信問題也不會是最近才發現吧, 樓主你又有什麼行動作出 '家校合作' 呢?
小孩有如此反應, 應該是成人找出問題, 再與孩子一起面對解決, 而不是有問題就覺得是別人欠了自己.
教育不是服務行業, 不是要 please 晒所有客戶, 如果要搵一間奉承家長的學校, 我想這間學校不適合你們, 如果不願意接受錯誤, 不改善, 去到邊度都會有問題.
大家都是父母, 都是想子女好, 祝你的小孩問題盡早解決.

我認識嘅果位老師吾係你講到咁架喎!你話社工都承認有呢件事咁點解冇通知警方嘅?睇你態度咁後悔冇一早報警,如果社工出聲你一定吾會阻止格?你咁講可以增加說服力令多d人信你?sorry, 我地其他家長認為眼見為真,我地有眼睇到老師嘅付出架!吾會因為你片面之詞而覺得學校老師有問題囉!

引用:樓主,+你公開通告用意是什麼呢?+証明你勝利

原帖由 7May 於 15-05-07 發表
樓主, 你公開通告用意是什麼呢? 証明你勝利了嗎?
你有無想過這位老師的專業就因你公開了名字而被毀滅? 亦因 ...
閣下冷靜,她的生計與前途,不是誰毀掉的,是她親手選擇,早知如此,何必當初。
如果大家能夠接受一位會體罰小朋友的老師、學校,的確不是我的選擇。因此本港教育署都例明老師不能體罰學生。

香港
香港在1991年9月起,在一些場所及學校禁止體罰。香港法例第279A章《教育規例》第58條訂明:「教員不得向學生施行體罰」,自香港政府簽署加入聯合國《兒童權利公約》,承認兒童的權利後,當時的教育署(即現時的教育局)便向全港學校發出指引,禁止教師對學生施以罰跪、打手板、打身體等任何形式的體罰,並且把體罰三次列入教員紀律性處分,於1991年起更把體罰列作刑事罪行以及教師嚴禁遵行事項。《教育規例》第58條規定「教員不得向學生施行體罰」,一經定罪可被判罰5萬元及監禁1年。;另外第243A章《幼兒服務規例》第15條及第45R條分別訂明:「任何人不得對兒童中心內兒童施行體罰」和「任何人不得對互助幼兒中心內兒童施行體罰」。

引用:就算真有,搣耳仔本身好小事。妳要做既唔係

原帖由 sindy237 於 15-05-07 發表
就算真有,搣耳仔本身好小事。妳要做既唔係响度開post,而係睇下妳小朋友因乜事俾人罰(如有),小朋友冇做錯 ...
如果大家能夠接受一位會體罰小朋友的老師、學校,的確不是我的選擇。因此本港教育署都例明老師不能體罰學生。

香港
香港在1991年9月起,在一些場所及學校禁止體罰。香港法例第279A章《教育規例》第58條訂明:「教員不得向學生施行體罰」,自香港政府簽署加入聯合國《兒童權利公約》,承認兒童的權利後,當時的教育署(即現時的教育局)便向全港學校發出指引,禁止教師對學生施以罰跪、打手板、打身體等任何形式的體罰,並且把體罰三次列入教員紀律性處分,於1991年起更把體罰列作刑事罪行以及教師嚴禁遵行事項。《教育規例》第58條規定「教員不得向學生施行體罰」,一經定罪可被判罰5萬元及監禁1年。;另外第243A章《幼兒服務規例》第15條及第45R條分別訂明:「任何人不得對兒童中心內兒童施行體罰」和「任何人不得對互助幼兒中心內兒童施行體罰」。

回覆:老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇

收到大家的PM,未能逐一道謝,在此多謝大家關心。
爭論不休沒意思,事實勝於雄辯,日久見人心。
其實全港多的是幼稚園,要隻子不提,選擇轉校了事,何等容易!不幸發生了,亦不想有其他小朋友受害,選擇面對問題。
體罰虐兒是刑事,報警是放過她還是令她永不翻身?報警是逼人太甚,還是凡事留一線?
各有各的選擇,不介意被刪除。

樓主,妳放個post係babykingdom 咁多人留意既forum,又防止瘧待兒童協會喥,咁做妳係咪逼人太甚定點啊?如果妳有真實證據報警處理就最為公道!謠言止於智者!

Excellentgogogo. Simon0926. 7May

歡迎三位新會員於2015.5.7 17:52 18:58 22:31 加入Education Kingdom大家庭

如果小朋友驚到返學都嘔,你首先應該處理佢嘅情緒,小朋友有陰影,可能影響將來對其他老師或者學校的觀感,佢仲要讀小學中學的,點解要繼續留喺譚歐唔走唔轉校呢?同埋,你話怕影響學校點睇小朋友,我覺得好奇怪,你post得出嚟公開的forum,預咗俾人知,你開得case,預咗全校老師都識你個仔,何必post啲唔post啲,講啲唔講啲?同埋,事件尚在調查中,你就post老師資料出嚟,根本未有定案,對老師好唔公平!

引用:如果小朋友驚到返學都嘔,你首先應該處理佢

原帖由 feifei_baby 於 15-05-08 發表
如果小朋友驚到返學都嘔,你首先應該處理佢嘅情緒,小朋友有陰影,可能影響將來對其他老師或者學校的觀感, ...
對,優先處理情緒問題,所以請教社工。
轉校,談何容易?多謝關心

‹ 上一主題|下一主題