用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局譚歐陽少芳紀念幼稚園 老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇 ...
go

老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇 [複製鏈接]

老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇,家長無助,學生無辜

慎重考慮應否入讀,後悔中

0    0    0    0

發生乜事啊?

prince0214 發表於 15-4-30 01:38
老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇,家長無助,學生無辜

慎重考慮應否入讀,後悔中
請樓主說清楚,這指責後很嚴重,如果沒有說明因由加證據證明,請不要就此發佈,謝謝。

回覆:老師體罰學生有傷痕,老師否認,校方包庇

有冇証據?請講仔細點,否則同抹黑冇分別!

回覆:feifei_baby 的帖子

咁恐怖?

是否有證據?如果沒有,請不要造謠!如果屬實,請去報警檢傷!

引用:Quote:prince0214+發表於+15-4-30+01:38+老

原帖由 hilarychu 於 15-04-30 發表
請樓主說清楚,這指責後很嚴重,如果沒有說明因由加證據證明,請不要就此發佈,謝謝。
...
有受害者,有傷痕,有社工了解過,都同意有發生過。俾過校長睇,校方選擇相信老師,咁又可以點?
難道各位情願相信有五歲小朋友作嘢,受傷後驚到返學就嘔?如果係你地自己子女,你會心痛嗎?

引用:是否有證據?如果沒有,請不要造謠!如果屬

原帖由 shin08 於 15-05-05 發表
是否有證據?如果沒有,請不要造謠!如果屬實,請去報警檢傷!
對,應該立即驗傷,不過已經過咗最佳時間

引用:Quote:原帖由+hilarychu+於+15-04-30+發表

原帖由 prince0214 於 15-05-05 發表
有受害者,有傷痕,有社工了解過,都同意有發生過。俾過校長睇,校方選擇相信老師,咁又可以點?
難道各位 ...
我小朋友係譚歐讀完3年,每天開心上學,實難以相信你所說的!我不認識所有老師,或者學校真係有不良的老師,對學生體罰,但真難以相信為何見到自己仔女被體罰,有傷痕但唔去報警檢傷。反而在這𥚃發放此沒有證據的指控!就算唔報警至少都應影相做証據!只在此留言,用意何在?

引用:有冇証據?請講仔細點,否則同抹黑冇分別!

原帖由 feifei_baby 於 15-04-30 發表
有冇証據?請講仔細點,否則同抹黑冇分別!
揻耳仔,小朋友清楚詳述,防止虐待兒童會社工都會面過,社工認同確有此事。
其他不提,當小朋友驚恐到翌日不敢再上學,隔天拉扯中被迫上學,進課室不到10分鐘,就驚到嘔一地。
如果你是家長,你心情如何?

引用:Quote:原帖由+prince0214+於+15-05-05+發表

原帖由 shin08 於 15-05-05 發表
我小朋友係譚歐讀完3年,每天開心上學,實難以相信你所說的!我不認識所有老師,或者學校真係有不良的老師 ...
我地都有數名小朋友在此上過學,如不信任學校,不會再次選讀。
錯過了報警時機,絕對係愚蠢行為。
作為家長,都想提醒各家長,希望此乃單一事件,純出於善意提醒。
只不過道出事實。

相有,不可能公開,需要保護孩子。
投訴無門下,唯一將事實公開。
想信便信,選擇不信,即使證據確鑿,都可以不信。

引用:咁恐怖? +

原帖由 bi_bi 於 15-05-04 發表
咁恐怖?

引用:Quote:原帖由+shin08+於+15-05-05+發表我小

作為家長 ...
再講,到我貼圖出來,始終會有人質疑真確性。
如果事情發生你小朋友身上,可能各位有更決斷性的做法。佩服!
處理不當,優柔寡斷,當初考慮因素太多,不知所措,怕校方不承認(最終都不承認),怕投訴惹老師更加不滿,孩子在校會受更多罪。尋求社工幫助,是唯一可以做的。
令小朋友恐懼一個人到嘔,產生生理反應,對小朋友弱小心靈做成了一個怎麼樣不可磨滅的傷害?
人在做,天在看。我信有報應

引用:Quote:原帖由+shin08+於+15-05-05+發表我小

作為家長 ...
謝謝你的善意提醒!我send左message俾你。

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示 : 請會員文責自負,所有留言,不代表親子王國立場。

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一切後果教育王國恕不負責,並保留刪除有關文章之權利,如教育王國因會員言論而需負上民事責任,將保留向會員作出追究之權利。

版主團隊示
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

引用:溫馨提示+:+請會員文責自負,所有留言,不

原帖由 JoJo 於 15-05-06 發表
溫馨提示 : 請會員文責自負,所有留言,不代表親子王國立場。

會員如在文章中發表任何言論而被告誹謗,一 ...
如果講出事實,要被刪除文章,我無話可說。
多謝版主提醒

引用:Quote:原帖由+JoJo+於+15-05-06+發表溫馨提

原帖由 prince0214 於 15-05-06 發表
如果講出事實,要被刪除文章,我無話可說。
多謝版主提醒
不寄望人人做老師有呂校長嘅愛心,為學生犧牲,不過作為老師教育工作者,應該有一定職業操守,基本做人的良心。

我女兒也在譚歐陽上過3年學,每天都很開開心心的去上學,開開心心的放學。雖然不盡認識每一個老師,但致少我認的老師之中,無論是知識上,或是心靈上,都照顧得無微不致。
剛上學的時候,小孩都不適應,小孩都哭哭啼啼的找媽媽。我看見的老師是一手抱一個,另一手拖一個,真的感動不已。愛自己的小孩是人,愛别人的小孩是`神’呀!
雖然畢業了,孩子還會常常想念 老師,常常嚷著探望老師。
我認為:孩子讀什麼學校、遇上什麼老師,就跟他們生在哪個家庭,有什麼樣的父母是天註定的。
我很感恩女兒,讀到好學校,遇到了好老師,對未來奠定一個好基礎。

回覆:prince0214 的帖子

首先,你同小朋友轉咗校未,間學校咁恐怖,如小朋友講係啱,就去報警過咗時間都受理㗎,唔好就咁寫幾隻字就抺黑D老師及學校,重有而家唔係70年代呀,重包庇,等警察查好再post出來有證有據,而家D家長唔會睇幾隻字就會信!

引用:首先,你同小朋友轉咗校未,間學校咁恐怖,

原帖由 radynkh 於 15-05-07 發表
首先,你同小朋友轉咗校未,間學校咁恐怖,如小朋友講係啱,就去報警過咗時間都受理㗎,唔好就咁寫幾隻字就 ...

Thanks for your attention and support. Hope we will soon resume normal in near future.  Big thanks for those concerning our case.
[版主按 :相片涉及個人私隱, 現刪除]

excellentgogogo  版主 / 管理處你係咪應該立即 de   發表於 15-5-8 06:58
‹ 上一主題|下一主題