用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 K1: York 上午班 vs 聖若望全日班
go

K1: York 上午班 vs 聖若望全日班 [複製鏈接]

真心求意見,你們點揀?
   0    0    0    0

回覆:K1: York 上午班 vs 聖若望全日班

我揀了聖若望,放棄了york

回覆 littlebeany 的帖子

謝謝,可否分享原因呢?

全日+有小學back up,

已我聽聖若望比較傳統教學,我小朋友比較怕羞,可能york 比較活動教學會幫助佢多D

我女ballet class 同學k2 轉到聖若望, 讀左大半年的用家...........佢話d 課程深到喊, k2 一開始就加減數一齊教...中英數都深. 我上星期日跳舞班時傾左一陣,佢話家長日老師勁批評佢個女, 話"你d 咁既成績都唔使考慮考私校啦, d 數學跟唔上......" 佢話覺得老師只會評估, 唔會有愛心幫下小朋友.

佢個時轉, 係貪全日班, 又小班教學 (1 班18人), 對住工人不如返學好過啦, 加上有小學back up. 點知, 佢話升k3, 有其他家長收到學校通知, 你唔使交留位費啦咁........即係叫你轉校? 佢話以前真係天真以為有家長真的是自己轉走, 原來是"勸退".........

10月開學無幾耐, 佢女有次上來我家玩加lunch, 竟然大喊, 問我屋企有無cctv 睇住佢食飯, 話老師話學校有cctv 睇住佢地, 食得唔好既話會比返媽媽睇......我女個時問我咩叫做cctv......

回覆:hyritaleung 的帖子

咁得人驚?

幼稚園得幾歲人仔啫!點解要面對呢d壓力?

回覆:hyritaleung 的帖子

我地用家黎,絕對冇 cctv 睇住食飯呢回事喎

我小朋友返學超開心,日日一早問我今日係末返學

zcw2011  i m looking into SJC for PN, do you the tuition fee for half day and full day?  發表於 15-6-19 10:26

引用:幼稚園得幾歲人仔啫!點解要面對呢d壓力? +

原帖由 BBBQ 於 15-05-05 發表
幼稚園得幾歲人仔啫!點解要面對呢d壓力?
輕易勸退不合心水的學生係此校特色啊

邊有CCTV ? ? ? ? ?大門口就有

引用:我女ballet+class+同學k2+轉到聖若望,+讀左

原帖由 hyritaleung 於 15-05-05 發表
我女ballet class 同學k2 轉到聖若望, 讀左大半年的用家...........佢話d 課程深到喊, k2 一開始就加減數一 ...
太誇啦,我女依家就係讀緊sjc k2,真係好深,k2 d老師我識一半,因為我女由pn 讀到依家,我唔信老師會咁講,sjc是會有留班,k1已經會留,但唔會串到叫家長不用留位囉

引用:Quote:原帖由+BBBQ+於+15-05-05+發表幼稚園

原帖由 gg33 於 15-05-05 發表
輕易勸退不合心水的學生係此校特色啊
邊個講,我女讀pn讀到依家k2,我都唔知,我女仲要唔叻

我都求證過k1用家,根本沒有cctv係課室,何來監控食飯,好心唔好抹黑學校啦,好多人都想上來睇下學校實際情況,而唔係睇啲假的指控,你唔鍾意有權唔讀呢間學校,不過留意仲有其他人要讀或者讀緊。。。作為用家真係唔覺老師咁差,不過每個人都會有人鍾意同唔鍾意,但唔好做些損人不利己的事,不喜勿插

回覆 mikiwu 的帖子

認同, 打咁大篇野為咩? 無聊

引用:Quote:原帖由+gg33+於+15-05-05+發表輕易勸

原帖由 wingcrown 於 15-05-18 發表
邊個講,我女讀pn讀到依家k2,我都唔知,我女仲要唔叻
即係你的女兒乖,合心水,佢地handle到咪唔勸囉

下。。。我係sjc用家,唔覺老師會串wor,個個都好nice ,仲有。。。邊有cctv呀。。。。唔好作野啦

我都係用家大部份家長都讚多過彈,我仔pn全班得3個in到其他走,有in到st cat都唔走因為老師真係好好,小朋友都返得好開心

點解某幾位咁落力留-ve言係所有sjc既post 好有興趣知道學校得罪左佢地啲咩

大家都係將自己經歷過既事寫出黎,你無遇到過唔代表無發生過。我估班房有cctv既事件,樓主意思係老師用呢个方法嚇小朋友食飯要乖d,唔係話班房入面真係有cctv。間間幼稚園都有好同唔好既老師,个別老師有冇心真係好睇彩數.....不過說到“勸退”就不是老師操守,而是學校政策,區區一个老師無校長默許不會夠膽勸退.....好既方向咁諗,學校學生的學習模式(我說的是學習模式,不是水準,因為我相信高水平既學生,都可以有不同的學習模式)會好统一,老師會易於掌握,教起上黎應該會順利d。覺得好唔好,就見仁見智。

‹ 上一主題|下一主題