用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 或蔡繼友
樓主: sunkists
go

陳守仁 或蔡繼友 [複製鏈接]

回覆:陳守仁 或蔡繼友

親友正正係用大量金錢去睇一位醫務所喺中環嘅所謂內科名醫超過兩年(佢有喺養和掛牌),但病情都未有好大進展,最後經過香港乙肝基金會轉介到瑪麗醫院,因為乙肝有超過80%嘅病患者係南方黃種人,所以乙肝間接係風土病,香港大學出好多關於乙肝嘅世界領導性硏究,而港大/瑪麗嘅黎青龍教授亦係乙肝世界權威。親友經過黎教授治療後的確有明顯好轉,黎教授仲指出之前嗰位醫生用嘅藥Pegasys已十分落後,新一代療法已不再用。宜家嘅藥平好多亦冇乜副作用。政府醫院好多醫生都十分出色,如果為錢已早早轉為私人執業揾真銀,有好多真係仁心仁術。所以話私人執業醫生一定比政府醫生好就有點唔公平。黎教授仲話私人執業可以㨂病人嚟醫,難醫嘅可以reject,但政府醫生就冇得㨂病人,所以乜人都要醫,正所謂實戰一定比私家醫生經驗豐富。Sorry!題外話,不過真心分享!

小寶貝兒    發表於 15-5-4 11:15

引用:IB又如何?對香港學生而言,語言是一大問題

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-3+01:44+

引用:Quote:原帖由+penguin_chick+於+15-05-02+

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-03+發

原帖由 naughtybj 於 15-05-03 發表
咁你又沙呂vsSPC?

如果係有留意我之前喺其他帖嘅討論都知我個仔讀邊間學校,有關聖保羅vs沙呂係同事托我喺EK睇下各位家長睇法,又有乜野問題呢?

其實每年都好多人争住比錢入dgs考dse

引用:其實每年都好多人争住比錢入dgs考dse

回覆:penguin_chick 的帖子

我會傾向比較NSS,lB課程設計,而非以考試合格率作比較!

22222只是以前的中五會考程度,引用這數字........

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-3+09:10+

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+15-5-3+01:44+

回覆:陳守仁 或蔡繼友

離晒題
講黎講去都得一個論點,就係貴野多人爭就係好野。
其實有咩好比較,每人把尺都唔同,你鍾意又唔代表我鍾意,適合你小朋友又唔代表適合佢小朋友。

引用:離晒題 講黎講去都得一個論點,就係貴野多

回覆:naughtybj 的帖子

我會咁睇,你們都是用其中一間最好的私院跟其中一間最好的公立醫院比較。

瑪麗醫院是港大教學醫院,真是有一批有心又有料的資深醫生及教授。Soundervolt 都講得啱,公院有不少奇難雜症,對從事研究及向難度挑戰,作育英才,好有吸引力及挑戰性,亦因此這批可敬的醫生做不成星球人。(我沒有提及中大及威院,只是按你們討論聚焦,他們亦有 Centre of Excellence)

養和醫院亦吸吶不少好有經驗的公立醫院資深醫生,加上硬件上的投資,自然如虎添翼,只講個別專科,一定比一般私家及公立醫院優勝。

HA之下有33間醫院,是否間間一樣水準?私家醫院亦一樣!如果看平均水準,性價比,是要考慮到的。如何就要按自己經濟能力,及緣份了。

最近有家人要做緊急手術,當考慮 Second Opinion , 幾個醫生朋友的忠告是在公立醫院而非私家,原因是該手術要三個醫生,因為病人年紀大,風險高,私家好難安排及願意做,手術後都要深切治療。最後是一個顧問醫生加兩個醫生一同做,都要5個多小時才可以完成。

手術後對家屬的 Debrief 十分專業及到位,在公立醫院,對我來說是喜出望外!

我又離題了, Sorry.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-03+發

原帖由 naughtybj 於 15-05-03 發表
你同事應該同你唔係好friend, 你應該同佢share下@政府醫院好過養和?但點解咁多名人高官有錢佬睇養和??佢 ...
好多有錢人,高官都係睇港大/中大嘅醫生,私家醫院上喺環境同私穩都會比公立醫院好,但唔代表私家醫院及醫生醫療質素會高過公立醫院。黎教授都有好多Superrich嘅乙肝同糖尿病人,您有機會去佢瑪麗醫院嘅office就見好多感謝狀。關於私人執業醫生因為好似您所講不滿正府官僚嘅說法只係您嘅主觀睇法,咁嘅講法對現在仍然係政府醫院工作嘅醫生好唔公道。之前我又答過政府醫生冇得揀病人,所以佢地嘅服務範圍遠超私家醫生。我由頭到尾都冇講過IB唔好,用錢去讀IB嘅人係儍瓜,但我由頭到尾都講緊IB同DSE都各有利弊,冇話邊個system好過邊個,所以冇話好與不好,只有對唔同類型嘅學生適唔適合。

MrBeast  不錯的比喻  發表於 15-5-3 11:56

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-03+發表

原帖由 Soundervolt 於 15-05-03 發表
好多有錢人,高官都係睇港大/中大嘅醫生,私家醫院上喺環境同私穩都會比公立醫院好,但唔代表私家醫院及醫 ...
有啲好昂貴嘅醫療儀器因成本效益唔高,私家醫院唔會購置,只有政府先至會買。所以有情況係有私家醫生叫病人去公立醫院做 diagnosis然後再返去睇佢。

回覆 naughtybj 的帖子

DSE是為香港學生度身訂造的,需則未臻完美,但仍運作良好,而且仍在良善中。IB則是一個有四十多年歷史的國際試,備受全球知名大學認許。所以要與DSE比較,是不公平的。
IB指向國際,要考IB必須要在IB學校就讀,IB學校須IB總部評審認可,所以要求可以高一點。
DSE則面向全港學生,以香港學生為主,所以要求要普及。

如果講到奇難雜症,瑪麗係會好過養和。三兩年前,朋友個女有d古怪病,係養和使左十幾萬都check吾到什麽問題。後來睇瑪麗,搞左一輪,send埋佢女d資料去英國,終于知什麽病。

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-05-01+發表本帖

回覆 naughtybj 的帖子

naughtybj: 錯哂!論點係教育DSE很差,唔係就唔洗講咁耐!直私、EK就唔會出現!

回應︰

一、直私比DSE出現得還要早。

二、61間直私(60間直資、1間私校)中學中只有8間有IB,所以直私的出現與DSE無關。

三、不能因為多人講,多人批評,便說有問題,應細心分析問題之所在。

小寶貝兒    發表於 15-5-4 11:20

回覆 Busybody! 的帖子

DSE的認受性亦唔算差,睇睇UCAS 的 tariff. DSE 5科5**連數學延伸課程,tariff 有725分,IB 45分(滿分)亦只不過720分。

既然已有唔錯的認受性,就唔駛提升程度,免得更多人唔及格(舊年有22%肥佬)。而且可以提高程度的,老師已做左,你唔見好多學生二年級教三年級野,上學期教下學期野咩!
‹ 上一主題|下一主題