用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 陳守仁 或蔡繼友
樓主: sunkists
go

陳守仁 或蔡繼友 [複製鏈接]

回覆:陳守仁 或蔡繼友

擲毫,公定字?

小寶貝兒    發表於 15-5-1 13:28
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

siden 發表於 15-4-30 17:02
好心。

除非英文口音好差好難聽,否則爭少少有乜問題?下下要人有純正英語口音我覺得吹毛求「痴」,說得流 ...
“一位校長能否好好領導學校教育孩子,與英語口音無直接關係。” - 非常同意

“大家也不會要求一位外藉人仕有純正的普通話口音吧?” - 在你的例子中,這一位外籍人士是什麽角色?什麽職位?他/她也是校長嗎?他/她的學校主打普通話嗎?我在嘗試理解你的例子與上述討論的關係。

引用:Quote:原帖由+HMmummy+於+15-04-30+發表如

原帖由 ch-cheung 於 15-04-30 發表
多升顏寶鈴相信跟Tsl 有一部分為外籍人士有關,他們讀法文的,考不到外面的中學

...
都不一定,朋友囡囡都有幾間一綫直資有法文讀的爭往收。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

siden 發表於 15-5-1 02:06
就算係中大校長沈祖堯的英文都只不過係普通香港人講英文咁嘅口音,聽落去都正正常常唔失禮。土生土長香港人 ...
係啦, 而且以我所知, 通常校長係唔會再教書, 多數係做行政工作, 對我黎講, 一個校長最重要的責任係帶領一間學校辦得越來越好! 同佢英文講得好唔好關係囉~
正如我老公係物理老師, 佢英文普通話都唔係好得, 但佢可以幫你既仔女考到5*(講緊係B3中學喎!), 咁你又LIKE唔LIKE呢位阿SIR?
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

naughtybj 發表於 15-5-1 07:30
初中已知DSE較好,明顯是傳統書蟲,DSE真係有幾好呀??
目標清晰明確丫麻~ 只要肯下苦功去背去記, 成績容易攞到呢~
小小映像誌
老公, 你快樂所以我快樂~~ 好愛你哦~~ :oops:  
張家大少奶的美食日記

引用:Quote:ch-cheung+發表於+15-5-1+01:11+平時

引用:+本帖最後由+Doray+於+15-5-1+08:41+編輯+\

引用:Quote:naughtybj+發表於+15-5-1+07:30+初中

引用:去CKY啦,脫苦海呀+

引用:Quote:原帖由+Doray+於+15-05-01+發表本帖

原帖由 naughtybj 於 15-05-02 發表
SCMP, 2015: I am writing to express my disappointment with the latest English paper in the Diploma o ...
現今的DSE 真係令人一頭霧水

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表S

原帖由 sunkists 於 15-05-02 發表
現今的DSE 真係令人一頭霧水
Yes

好像除了一心為難大家以外就是冇意義

IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,亦需要喺好短時間去對一啲無寧兩可嘅題目做反應,team-mates唔生性亦會攬炒,並唔係IB就乜都好哂嘅。

小寶貝兒    發表於 15-5-4 11:08

引用:IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,

原帖由 Soundervolt 於 15-05-02 發表
IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,亦需要喺好短時間去對一啲無寧兩可嘅題目做反應,team-mates唔生 ...

Agree

正如唔係人人適合讀DSE

也不是人人適合讀IB

引用:IB亦不容易,冇標準答案即係會有主觀批判,

引用:+本帖最後由+siden+於+15-5-2+13:40+編輯+\

引用:Quote:原帖由+Soundervolt+於+15-05-02+發

原帖由 naughtybj 於 15-05-02 發表
其實唔係話IB就好容易,但其實有讀過大學的人都明白,佢要求較自律、較高分析能力、較好表達能力(寫講)、 ...
DSE同以前嘅HKCEE及GCE已經有所分別,所以唔可以用舊思維去認為書蟲先至適合DSE,多啲去了解下DSE嘅遊戲規則就會明白佢並非咁不可取,宜家有DSE curriculum 嘅學校都有機會做好多要思考、創意、presentation、team-work嘅Projects。所以兩種curriculum冇話邊種特別好,只有適合與唔適合用家之分。其實香港有DSE同IB俾唔同用家選擇都係一件好事。

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

引用:Quote:原帖由+naughtybj+於+15-05-02+發表

‹ 上一主題|下一主題