用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 15/16 年度申請轉校入學,交流下
樓主: *leshita*
go

15/16 年度申請轉校入學,交流下   [複製鏈接]

晴晴小B 發表於 15-6-30 11:56
可能小四無位呢。我哋都係差唔多時候寄信去申請插小三,今個星期五考。

...
都有可能,其實小學讀到三年班都差不多定左。轉校機會細好多。

醒目開學勳章 貢獻勳章

有份筆試嘅家長,如果照以往習慣,應該星期四下午會收到電話通知星期五面試
如果有人放棄,就會星期五面試後通知後備家長,星期一面試

祝各位好運!
恐龍家

引用:有份筆試嘅家長,如果照以往習慣,應該星期

原帖由 小曳人 於 15-07-07 發表
有份筆試嘅家長,如果照以往習慣,應該星期四下午會收到電話通知星期五面試
如果有人放棄,就會星期五面試 ...
多謝提醒,但再下個禮拜去左旅行,萬一有電話恐怕也去不了。

回覆 小曳人 的帖子

您好,今天早上收到面試電話,請問面試需要作什麼准備,或是着裝有什麼要求呢?家長一起面試嗎?

回覆 babie2 的帖子

next Tuesday

貢獻勳章

個人經驗及睇法,亞仔 smart casual 就可以,切忌太過隆重,睇落光鮮醒目有自信便可。有得 interview,已經係叻仔中的叻仔。注重外表,不如留意臨場發揮對答仲好。上網睇下學校歷史資料/教學方針/宗教/課外活動等等,唔好死背。

輕鬆D,希望新學期見到你,祝你好運

回覆:15/16 年度申請轉校入學,交流下

請問家長同小朋友係咪分開見?需要多少時間?

醒目開學勳章 貢獻勳章

kblv78 發表於 15-7-8 11:50
回覆 小曳人 的帖子

您好,今天早上收到面試電話,請問面試需要作什麼准備,或是着裝有什麼要求呢?家長一 ...
先恭喜你!dress code smart casual 就可以
面試唔需要準備,因為都係閒談幾句,到時係一齊入校長室,唔會分開,講幾句就出去辦手續

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

puibpuib 發表於 15-7-8 13:04
請問家長同小朋友係咪分開見?需要多少時間?
一齊入去嘅,你預一個鐘左右走得
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

kblv78 發表於 15-7-8 12:46
回覆 babie2 的帖子

next Tuesday
今年好奇怪,唔係賣書日面試,可能校長唔得閒
恐龍家

貢獻勳章

呢個校長咁爽,一齊見,傾一陣間就去辦手續。上個校長先見亞仔(讀書+傾計),再加埋父母,見足半個鐘。又睇下亞仔識唔識 "有禮貌咁敲門" / 坐姿 / 起身識唔識鞠躬講 "校長再見" / 會唔會拉返好張凳 等等。

面試班?唔好浪費時間同金錢,上嚟傾下好過啦 !!!

回覆 joemyt 的帖子

謝謝您joemyt!我們在這個論壇里,得到您很多關于插班的幫助指點!由衷地謝謝您!

回覆 小曳人 的帖子

謝謝您小曳人!希望能有您說的好運氣見完校長就注冊

今天很興奮終於收到學校給面試機會,但同時很緊張面試後也不取錄,心情很忐忑!由大兒子開始我留意了此喇沙頁已經多年了,一直很想向小曳人和joemyt說聲感激,需然幾年筆試也失敗,但我們沒有放棄,你們的留言實令我們獲益良多,感謝您們感謝天主及一切!突然想哭!希望14/7 真的能通過面試!我很緊張,今學期仔仔的成績單退了幾名擔心影響機會!感激各位!

kblv78 發表於 15-7-8 13:53
回覆 小曳人 的帖子

謝謝您小曳人!希望能有您說的好運氣見完校長就注冊
請問小兒升幾年級?希望大家成功!我很緊張!

貢獻勳章

回覆 mickeywinnie3 的帖子

當年我都係在此受另一位媽媽的相助,甚至電話支援,所以唔駛感謝我,只要亞仔努力讀書,我就開心啦!
因為如果今次插班成功,得益並唔係呢幾年,而係升中。你入得嚟,成績一定有返咁上下,過馬路實無問題,除非你跳船。

等你好消息 !!!   

回覆 mickeywinnie3 的帖子

p3,您呢?我也好紧张呀

回覆:kblv78 的帖子

先恭喜各位有得面試的小朋友和家長。
不知太緊張吧。平常心去面對便可。
註:通知得你面試,已經踏了大半隻腳入來

等你地好消息

‹ 上一主題|下一主題