用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

仔仔錫錫你 發表於 15-4-30 12:01
牛唔飲水唔禁得牛頭低,如果家長無考慮小朋友能力,而盲目地聽從老師建議or人做你做,我會話低佢死。 ...
有些家長自己教育水平不高或不大熟悉本港教育制度,好多時當老師是盲公竹,我們也要體諒這些家長。

王國會長

引用:今年我校取得的聯係位比去年多了,班主任hi

原帖由 saiwanho 於 15-04-29 發表
今年我校取得的聯係位比去年多了,班主任high左,鼓勵同學們家長們要選,務求填滿,也幫學校,班主任本人省 ...
位始終係咁多,多人爭咪降低成功率,如何省靚招牌?

黃巴士  是否有多間聯繫校??  發表於 15-4-30 13:20

瑩瑩老豆 發表於 15-4-30 13:16

目標是盡量填滿,填得嗮個招牌就漂亮。
聞說去年填唔滿,gum 數字創新低,個招牌唔靚咯
另外又聞說去年同學保守,是否真相如此,不得而知。

瑩瑩老豆 發表於 15-4-30 13:16

聯繫小學唔只自己一間,如果自己小學全部 band 1唔理頭中尾都去爭,成間小學計就有機會多了學生入神校。

回覆:Victory1 的帖子

校長指的是本校而已,不過普遍水平低左都唔出奇,出生率低自然競爭少左。

fion6406 發表於 15-4-30 13:24
聯繫小學唔只自己一間,如果自己小學全部 band 1唔理頭中尾都去爭,成間小學計就有機會多了學生入神校。
...
好明顯呢個它區聯繫位係呢一區只有一間小學分, 所以學校先可以認叻咁話前人爭取到多一個聯繫位, 所以根本數目上限已定.

反而學校叫人咁搏法, 最後可能多咗一堆人因浪費機會而最後入咗D二線頭英中, 派位結果仲難睇.
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

saiwanho 發表於 15-4-30 12:19
有些家長自己教育水平不高或不大熟悉本港教育制度,好多時當老師是盲公竹,我們也要體諒這些家長。
...
明知子女要升中, 自己都唔去瞭解下派位制度, 其實可以話係不負責任. 後果如何亦怨不得人
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 saiwanho 的帖子

我反為覺得...老師極力推介並非單係想多d學生谷入联繫中學(當然亦係原因之一)
亦係...小學要交數俾联繫中學...少人肯揀...meet唔到quota...就有俾中學來年cut位
當然....小學亦有承諾要為联繫中學提供優質學生...都係搞联繫姐~~~

saiwanho  有否這個quota要meet, 不清楚。   發表於 15-4-30 17:33

hkpapa852 發表於 15-4-30 13:32
好明顯呢個它區聯繫位係呢一區只有一間小學分, 所以學校先可以認叻咁話前人爭取到多一個聯繫位, 所以根本數 ...

但我未聼過話學校對外宣傳,話是前人努力多爭取到一個聯係位,至於數目上限已定,請問閣下何以得出這個推論?

我有預感,今年好有可能放榜后好多怨氣。

hkpapa852 發表於 15-4-30 13:34
明知子女要升中, 自己都唔去瞭解下派位制度, 其實可以話係不負責任. 後果如何亦怨不得人
...
都說了,有部分家長自己教育水平不足,好難去expect 他們樣樣做足。

saiwanho 發表於 15-4-30 17:31
但我未聼過話學校對外宣傳,話是前人努力多爭取到一個聯係位,至於數目上限已定,請問閣下何以得出這個推 ...
保留位有幾多選校資料有寫, 唔會因為學校多咗人想用保留位就加俾佢

hkpapa852 發表於 15-4-30 18:18
保留位有幾多選校資料有寫, 唔會因為學校多咗人想用保留位就加俾佢
無人講過話學校多了人想用保留位就加位wor

hkpapa852  所以咪話有上限囉!  發表於 15-4-30 20:50

果真有上限??

不過該校吸收全港18區尖子,聯係位有quota,寧可收多些外界尖子。

saiwanho 發表於 15-4-30 21:38
不過該校吸收全港18區尖子,聯係位有quota,寧可收多些外界尖子。

联繫 算唔算 生意夥伴

少一個联繫位....就係多一個抽獎位....唔係自行位...信联繫小學 好過 搏抽入黎
做得生意夥伴....就自然要幫手推d校內尖子報嫁啦...唔係就有机被人cut單~~~

吹下水乍~~~

saiwanho  生動的描述!  發表於 15-4-30 21:57

王國會長

fion6406 發表於 15-4-30 13:24
...

如果聯繫小學同區唔只一間, 那各間可獲分配的聯繫學額是不一樣的, 有可能聯繫小學A有8個聯繫學額, 而聯繫小學B只有2個聯繫學額. 所以派多D人塡不代表小學會多了學生入聯繫小學.

saiwanho  really?  我以爲看隨機號碼而已   發表於 15-4-30 22:53

王國會長

saiwanho 發表於 15-4-30 17:31
我有預感,今年好有可能放榜后好多怨氣。...
年年放榜都好多怨氣啦

saiwanho  本來出生率低,理應喜氣洋洋。。   發表於 15-4-30 22:32

王國會長

Band5 發表於 15-4-29 19:17
唔怪得同學,亦唔怪得老師,抽獎係唔睇成績嘅,只要同係B1,大家機會均等,想讀嘅點解要同你客氣。

而且聯 ...
冇錯, 玩法係計, 只要係B1 都有資格在同一個pool 抽. 而且B1C學生是否一定讀唔掂神校而B1A 一定掂也言之尚早.

www  Agree.言之尚早.  發表於 15-5-19 20:38

王國會長

saiwanho 發表於 15-4-29 20:44
不是怪同學,只是覺得班主任理論令人surprised

叫人填,都應該看看叫邊位去填,成績好的同學當然應該去填 ...
相信你囝囡係B1A 吧, 你心情我上年也面對過, 我囡小學也有聯繫位, 如果聯繫位係以成績收, 我囡係必入, 但玩法係B1 就可以抽, 如果老師叫B1 頭尾都去取也無可厚非.

saiwanho  唔鬼去逼同一間。  發表於 15-4-30 22:31
saiwanho  所以我唔鬼去逼!  發表於 15-4-30 22:15

瑩瑩老豆 發表於 15-4-30 22:04
冇錯, 玩法係計, 只要係B1 都有資格在同一個pool 抽. 而且B1C學生是否一定讀唔掂神校而B1A 一定掂也言之尚 ...
“莫欺少年窮”,這個説法某程度上是對的,可是正當大家都提選校要因應子女成績、能力、志向的時候,是否跟以上説法產生矛盾呢?也許1C同學後來居上,但很少機會會見到1A同學越讀越差。好多家長都清楚自己子女的定位,自己子女有能力,就會心儀1綫學校,同學寒窗苦讀,家長苦心栽培,假若因爲制度,小學選校策略推介而以致賽果偏差,是否同學和家長願意見到呢?

其實問題癥結,在於這個派位隨機號碼,小學又是否真的從同學利益出發。

突然覺得,升中好像婚姻配對,配得合適,當然家庭美滿,錯配,好多時候會離婚或其他悲劇收場。
‹ 上一主題|下一主題