用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

johnnywalker 發表於 15-5-20 19:10
夾硬搏得到,未必好,阿女幾年前有同學廿幾卅名入唔到英華,俾個4x/5x名既入左,最後4x/5x呢個卒之要留級 ...

近年都唔少b2生大抽獎好運甘入左英華喎

johnnywalker  入到去開竅就好,否則  發表於 15-5-21 10:46

ernestchow 發表於 15-5-20 20:03
英華可唔可以憑二進一甘留班?近年都唔少b2生大抽獎好運甘入左英華喎
近年都唔少B2生可以抽獎入英華? 即係話,B1生可以100%憑大抽獎入英華。

英華女校咁易入,真唔真呢?有冇人可以講吓?

www 發表於 15-5-20 20:41
近年都唔少B2生可以抽獎入英華? 即係話,B1生可以100%憑大抽獎入英華。

英華女校咁易入,真唔 ...
因為英華近年要搬去深水涉,好多住中西區b1女生的家長唔想每日山長水遠去返學,所以人棄我取的策略有些b2生中着

ernestchow 發表於 15-5-20 20:51
因為英華近年要搬去深水涉,好多住中西區b1女生的家長唔想每日山長水遠去返學,所以人棄我取的策略有些b2生中 ...
若有任何一個這樣的B2生成功,代表中西區的B1生,只要在大抽獎階段有揀英華女校,必定100%成功。

有沒有人知道事實是否如此呢?

like_travel 發表於 15-5-20 13:01
你又知唔知?如果你有識qc/bps既人,well known 校長指明叫軒小上黎既要加倍努力啦, 我諗你要做下功課
係d人乜功課都唔做,以為我唱淡啫,分別幾個唔同年級既家長講架,唔係我都唔敢當真啦,好心講比人知,等佢地有預備仲比人話

johnnywalker 發表於 15-5-20 19:10
夾硬搏得到,未必好,阿女幾年前有同學廿幾卅名入唔到英華,俾個4x/5x名既入左,最後4x/5x呢個卒之要留級 …
我覺得樓主個囝似係b1 中 ,咁咪可以抽羅!  搏只係個隨機編號靚唔靚姐!

johnnywalker 發表於 15-5-21 10:42
留意下面個表,就知中西區b1位係供過於求,所以b1生只要前面填晒b1學校,係必入

...
數雖然係咁計, 但都係個句, 男女比例都係一個重要因素.

多數小學既學生分佈都係男多女少, 但學位一向女多男少, 所以女生升中係大多數地區都係有優勢, 男生就不要高估自己既優勢. 係中西區B1女生應該係100%必入其中一間, 男生就難講. 所以我都唔明之前成日都有中西區女仔既家長會擔心派得唔好, 走去註冊D二線直資中學而放棄派位
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-5-21 11:39
數雖然係咁計, 但都係個句, 男女比例都係一個重要因素.

多數小學既學生分佈都係男多女少, 但學位一向女多 ...
有機會b2 生估錯自己為b1, 但又隨機号碼又唔靚, 以為自己b1生又抽唔到b1就有聽過
‹ 上一主題|下一主題