用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 我校聯係位爭崩頭
樓主: saiwanho
go

我校聯係位爭崩頭   [複製鏈接]

引用:再重申一次,你地有小朋友讀過晒呢三間學校

原帖由 Sindy 於 15-05-18 發表
再重申一次,你地有小朋友讀過晒呢三間學校嗎?知道聖心瑪利曼軒下用咩書,課程點嗎?樓上,我話差幾皮,唔 ...
真係難為你,始終都要現真身!我其實好好奇(=八卦)其他小學嘅教法/課程,你講完之後,再加上我聽返黎同親眼看到,咁我終於明白幾間名小學嘅分別!真係好多謝你講左咁多,我知道我囡可以點样讀上高中啦!

hkpapa852 發表於 15-5-18 14:25
唔好意思又講下題外話.

其實好多學校都強迫學校要"增擴視野", 仲記得我以前讀中學時, 中文科最令人增擴見 ...
你講呢d算"癀"...定"專" ??...

bb560 發表於 15-5-18 14:42
真係難為你,始終都要現真身!我其實好好奇(=八卦)其他小學嘅教法/課程,你講完之後,再加上我聽返黎 ...

agree, bk 敢言的家長無幾多

hkpapa852 發表於 15-5-18 14:25
唔好意思又講下題外話.

其實好多學校都強迫學校要"增擴視野", 仲記得我以前讀中學時, 中文科最令人增擴見 ...
教得廣,係同級應該/可以學既野,唔單單係教署規定果幾間英文書制定既野,除左果d書外,仲可以有其他野學,正如好幾年前,我女2年班時推介一本英文書比一個6年級表姐睇,佢望望本書,比返我女,話唔識睇,唔係想話有幾叻,好似個"flock"字,用唔到,佢讀完大學都未必識,但中文解一群, 我地要大學或專業地學咩?唔知你明唔明我講咩

Sindy 發表於 15-5-18 15:46
教得廣,係同級應該/可以學既野,唔單單係教署規定果幾間英文書制定既野,除左果d書外,仲可以有其他野學, ...
小學2年級 ?? ~~~

mcl203 發表於 15-5-18 16:33
小學2年級 ?? ~~~
Rainbow magic 之麻,唉

回覆 熊牛不兩立 的帖子

Good,講得好,更好一線私校,也有二三成較差,出來又吾見得好 。升上中學更是另一條路。

chrischeung 發表於 15-5-18 22:30
回覆 熊牛不兩立 的帖子

Good,講得好,更好一線私校,也有二三成較差,出來又吾見得好 。升上中學更是另一 ...
我唔分私校定津貼,知道有d津校係機乎無band3嗎?聖心上午如果係3班果年,都絕大部份係band1/2, 如果兩間學校比較,我會band1對band1,band 2 對band 2,先公平,我想講呢三間學校, 聖心同瑪利曼唔會差太遠,band 1頭既話可以講不相伯仲添(睇佢地各自考到既神校) ,但軒小band 1頭對呢兩間學校比,睇實質數字吧,聖心要係band 1頭,貼近95分,唔會講多,但軒下95分已勁到飛起,軒下只要貼近90,都係band 1,但係呢兩間既本區已經係band2/1邊緣人,我係用過往經驗,年年睇到既野作判斷,接觸呢3間6年,相信收既料比浦係呢度多,由其聖心既料,信唔信悉隨專便

回覆 Sindy 的帖子

你好奇怪,大家吾同學校,點會比較平均分,平均分高低那又如何呢?聖心識飛好未。
好啦我吾再發言。

chrischeung 發表於 15-5-19 00:14
回覆 Sindy 的帖子

你好奇怪,大家吾同學校,點會比較平均分,平均分高低那又如何呢?聖心識飛好未。

大家用咩書都未知睇你。。。聖心同軒下本英文書係一樣,大家share 同一個試題庫,你又知唔知?如果你有識qc/bps既人,well known 校長指明叫軒小上黎既要加倍努力啦, 我諗你要做下功課,軒小聖比德聖心高主教,戶江。。。常識都同一個出版社(聖心&高主教部份用英文版), 聖心數學同軒下都係一樣,mps 用popup (星架波出版社,已知音小都係用佢) ,大多名校都會用wide range reader, 所以學既字會多d,  聖心仲有本ptu(grammer 書), 連其他學校用咩書都唔知,只係係自己個世界裏面,知唔知dse 係全港學生一齊考架?

仲有,唔知你知唔知,軒下既"A", 係85分或以上,但人地既A,係90 分。。唔好沾沾自喜,對於成績普通既我仔,考學校的確可以呃得下人,打死我都唔會印埋grading 果頁比人睇,嘻嘻

引用:仲有,唔知你知唔知,軒下既"A",+係85分或

原帖由 Sindy 於 15-05-19 發表
仲有,唔知你知唔知,軒下既"A", 係85分或以上,但人地既A,係90 分。。唔好沾沾自喜,對於成績普通既我仔, ...
軒下85分以上就係A?但朋友曾經比左張軒上成績表我睇,要90-100呢個range 先係A.上下午校又會差咁遠?

saiwanho 發表於 15-4-29 14:19
今年我校取得的聯係位比去年多了,班主任high左,鼓勵同學們家長們要選,務求填滿,也幫學校,班主任本人省 ...
咁知唔知有幾多B1學生揀番另一間一線聯繫中學?

saiwanho  但聞說每年都有好多人選。   發表於 15-5-19 16:26
saiwanho  我沒有確實數字,  發表於 15-5-19 16:26
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Sindy 發表於 15-5-19 01:30
大家用咩書都未知睇你。。。聖心同軒下本英文書係一樣,大家share 同一個試題庫,你又知唔知?如果你有識q ...
所以我認同唔同小學band one有唔同的效果,我表妹當年年年係村校小學一定考三甲(佢自己話程度淺),佢去到聖士提反中學(當年未轉直資)由中一至中三都考尾三甲,結果中四都轉左校

估唔到呢個帖最後又變咗軒小家長討論區

saiwanho  這是我不願意見到的。  發表於 15-5-19 16:27
saiwanho  討論所引起的爭論而傷感情   發表於 15-5-19 16:27
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實有用家講出唔同嘅感受俾其他家長參考係好事,事情係要有唔同角度睇先夠全面嘅。

978212 發表於 15-5-19 10:38
其實有用家講出唔同嘅感受俾其他家長參考係好事,事情係要有唔同角度睇先夠全面嘅。 ...
我講既係有事實根據, 唔係道聽途說, 第一身, 我唔明點解有D家長咁緊張, 入得軒小, 理得佢咩程度大有人在, 目標只有一個, 就係入QC, 有咩不足, 自已補足我見唔少.... 只係帶出如果係軒小讀, 唔好大安指意啫

yuengooluk  自求多福  發表於 15-5-19 17:21

熊牛不兩立 發表於 15-5-19 09:12
軒下85分以上就係A?但朋友曾經比左張軒上成績表我睇,要90-100呢個range 先係A.上下午校又會差咁遠?

...
所以唔講又點會知呢.... ? 我係度浦咁多年, 唯一一間學校我係無讀過, 會對佢多多意見 (九龍某幼稚園), 其實都係分享我見到的, 可能而家新人太多, 我又好耐無浦頭... 唔知我個性

Sindy 發表於 15-5-19 17:15
所以唔講又點會知呢.... ? 我係度浦咁多年, 唯一一間學校我係無讀過, 會對佢多多意見 (九龍某幼稚園 ...
其實一般中文官津小學既最大問題係, 小五小六依然近乎所有科都係用中文教(甚至中文課本), 咁班B1學生就算點叻都好, 一升到上英中, 見到9成既野都變晒做英文, 點都要一段時間適應.

saiwanho  一針見血!  發表於 15-5-19 17:59

熊牛不兩立 發表於 15-5-19 09:12
  ...

我又回應吓d聽番黎既料....有一好友d小朋友就讀某SSP私小...佢太熟升中資訊
正當大家討論"A" Grade時...佢話佢小朋友間私小係85分就係A...但學校成績表寫係90以上
我即答唔係瓜...佢就表示其實好多家長都知係咁...對外張成績表靚好多

btw...聽番黎...我聽完算數...唔知真假...亦無話軒小係咁...只係口多多吹下水 ~~~

‹ 上一主題|下一主題