用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 沙田樂基(碧濤)上午中英班同 根德下午
go

沙田樂基(碧濤)上午中英班同 根德下午 [複製鏈接]

剛收到沙田樂基电話,因為住新界較近,仲係上午班,有些心動,hkps英文net 同中文老師做班主任。學英文會优勝。明日中午要覆。
不過聽人講話hkps 班主任常轉人,這是我擔心之處。而kv 是我一直期盼的好學校。有冇人可比些意見。thx a lot

0    0    0    0

回覆:沙田樂基(碧濤)上午中英班同 根德下午

KV 啦!我朋友仔以前HKPS(Ascot)返PN, K轉了入KV, 佢覺得比較適合佢仔,後來考入埋「神校」!上下午班不是問題,反正KV K2也是pm, K3就am!

KV

回覆 mlbidbid 的帖子

但我覺得KV英文同國語都吾夠,我投HKPS

引用:剛收到沙田樂基电話,因為住新界較近,仲係

原帖由 mlbidbid 於 15-04-28 發表
剛收到沙田樂基电話,因為住新界較近,仲係上午班,有些心動,hkps英文net 同中文老師做班主任。學英文會优 ...
有講全英文嘅英文老師教英文,,但唔一定係native English teacher (NET),有小部份係唔NET

醒目開學勳章 貢獻勳章

99dogdog 發表於 15-4-28 20:17
KV 啦!我朋友仔以前HKPS(Ascot)返PN, K轉了入KV, 佢覺得比較適合佢仔,後來考入埋「神校」!上下午班不是 ...
我有個朋友都係咁daddy 係KV 同男拔舊生,情意結

恐龍家

引用:Quote:99dogdog+發表於+15-4-28+20:17+KV+

原帖由 小曳人 於 15-04-29 發表
我有個朋友都係咁daddy 係KV 同男拔舊生,情意結
哈哈,DB校友一向對學校好有歸屬感!不過,我friend自己又唔係KV又唔係DB, 又冇其他背景,只係覺得去KV考入DB既機會會比HKPS(ascot)為高!的而且確阿仔真係醒目仔,最後都考入DB!

視乎小朋友性格,我個人覺得HKPS火碳對建立小朋友自信和表達能力是不錯的,而且課程較豐富和較多親子作業。我沒有考KV,因實在唔想小朋友讀呢類傳統學校,也不會讓小朋友讀傳統小學。

完全唔同level, 咪傻啦

回覆:sissysze 的帖子

兩種唔同的教學模式,樂基深得黎活動教學英文更加唔使擔心不用請私人net上門補oral,讀邊間睇孩子性格, 錯配的話就算比你入到傳統名校都係痛苦收場,所以唔係得一個答案架

引用:兩種唔同的教學模式,樂基深得黎活動教學英

原帖由 gg33 於 15-05-06 發表
兩種唔同的教學模式,樂基深得黎活動教學英文更加唔使擔心不用請私人net上門補oral,讀邊間睇孩子性格, 錯 ...
thx all mommy's comment.
最後我選了kv. 因為有朋友讀过碧濤老師不断轉。我比較趨向揾稳打穩扎的學校。個仔太活躍頑皮,更加要揾嚴格些的學校教佢。課餘就比佢玩多些體能㓉動發洩下,這是我的想法。

‹ 上一主題|下一主題