用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 專注力藥會否對發育之青少年影響高度?
go

[其他] 專注力藥會否對發育之青少年影響高度? [複製鏈接]

藥物會否對發育中既青少年影響長高?
有無家長係中學時停藥?
   0    0    0    0

我大仔中一,無停藥,不過他真係又瘦又矮,好似小學四年級,我都好擔心。

引用:+本帖最後由+Ericang+於+15-4-28+19:35+編

原帖由 Ericang 於 15-04-28 發表

我大仔中一,無停藥,不過他真係又瘦又矮,好似小學四年級, ...
請問你仔仔幾年班開始食藥?

回覆 loklok0104 的帖子

Start from P1

回覆 loklok0104 的帖子

我仔中二, 冇停藥.由小三升小四吃藥.  高度比同學高. 因我們每星期有兩天打籃球, 兩次打乒乓球, 一次游水. 而且他吃得.
但我們見有大量運動的吃藥兒冇話高度有問題的.

loklok0104    發表於 15-4-30 14:18

回覆:專注力藥會否對發育之青少年影響高度

我仔仔都有專注力問題,已見政府醫生,醫生話俾幾個月時間俾地諗下食吾食藥好。我想問你地食左藥係咪真係好d,做任何野都可以專注到。其實我吾太想小朋友甘早就食藥,好似對佢身體吾好甘,怕影響高度。你地果時候有冇甘既念法。

fdcc_hk1 發表於 15-5-23 07:44
我仔仔都有專注力問題,已見政府醫生,醫生話俾幾個月時間俾地諗下食吾食藥好。我想問你地食左藥係咪真係好 ...
我同你一樣...醫生建議P1仔仔食藥, 但我個心1516掙扎中, 始終年紀太細, 請問你小朋友幾大?

回覆:專注力藥會否對發育之青少年影響高度

我小朋友都係小一,9月升小2。

回覆:專注力藥會否對發育之青少年影響高度?

我k2就叫佢食,又矮又瘦,年紀甘細就食?我聽到就好反感,莫非無其他方法?每次見到佢唔集中,我就想比佢食,內心真係好爭扎。。。

回覆:henry1997 的帖子

我以前曾經掙扎過,但醫生冇理由想害d小朋友丫,之後我自己諗,試半年再打算,始終個仔係 ADHD, 個腦分泌有問題,唔係大家可以 control...試過之後如果唔掂咪再同醫生商量。

而家已經適應左藥效,係瘦d,不過醫生有 check 佢身高體重,仍然係正常,我就放心 d. 冇話好唔好,有得必有失...
大家加油丫💪💪💪

引用:我以前曾經掙扎過,但醫生冇理由想害d小朋

原帖由 azraelho 於 15-11-08 發表
我以前曾經掙扎過,但醫生冇理由想害d小朋友丫,之後我自己諗,試半年再打算,始終個仔係 ADHD, 個腦分泌有 ...
咁食左藥有無專心d

回覆:粒粒芝士 的帖子

有 ar, 佢專心左好多。
邊有人想個仔細細個就食藥,但係唔食根本乜都學唔到,而且連同其他小朋友亦相處唔到。。。
咁對佢大左,影響也一樣很大

引用:有+ar,+佢專心左好多。 邊有人想個仔細細個

回覆:Gary_family 的帖子

ADHD 本身亦包括了衝動性格, 你可以話佢大情大性也直率, 但有時衝口而出講錯野令其他朋友仔唔開心,又試過忍唔到戲弄左人。。。佢做完已經立即知錯,但人地嬲左唔原諒佢,佢又自己唔開心!

冇食藥就更加控制唔到自己,做完立即好內疚,其自己係唔想丫,不過控制唔到...心靈也受到影響...
ADHD 唔係只是行為, 帶來了更深層次的 problem...

我仔仔都係p1開始食葯,以家六年級,高度正常!

我仔仔K2下学期開始吃,吃了药明顯專心好多,宜加P2重吃紧,吾吃根本坐吾定,上左堂等於無上,所以瘦D都要吃。
‹ 上一主題|下一主題