用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
樓主: yolayoha
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

AgapePa 發表於 15-4-30 10:58
因為上下兩條有關連, 所以要答 900 + 40 + 6
而且課程係教 百, 十, 個位概念.  唔可以反轉加, 否則你寫 890 ...
如果我個女D數咁叻, 識玩嘢用小點數, 我會毫不介意咁豪2分俾老師的。不過, 我阿女啲分真係分分皆辛苦

我見過阿仔老師在阿仔卷中mark  左個小圈, 即是既不符標準答題, 但又不是錯, 冇扣分, 但係會提醒到我地留意下.

以下內容,其實我喺係朋友聚會聽到。朋友中,有中學老師、有小學老師、有副校長、有普通老師、有大學高中時修數學。當佢哋討論太激烈時,我一係避避風頭,一係打圓場轉轉話題。

如果三角形嘅分類,可以由邊長去分,或可以由角去分,咁不等邊三角形的確可以有直角,又可以無直角。
如果樓主個小朋友畫不等邊三角形時,畫埋個直角符號而俾老師當錯。可以理解個老師點解當錯。
不過,我都係建議樓主聯絡老師了解下,因為我只係向好嗰一方面假設。

964=__+__+__
呢一條應該係二、三年級嘅題目。
題目想考乜,一如我之前嘅回覆,係最難知道。分分鐘出卷嗰一個都唔知。
964=__+__+__,應該係考學生兩樣嘢,各數字所代表嘅值,仲有讀法。

因為考各數字所代表嘅值,所以不可能寫成964=962+1+1,
因為考讀法,所以964=900+60+4(讀數,由左向右的讀)。

964=4+60+900,雖然根據加法交換性質而成立,但因為唔符合原本要求,所以會當錯。問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練,即係學生一寫900=4+60+900,老師就會要求呢啲學生更正。

至於方程,原本定義係:一條包含未知數(代數符號)的等式。
X=10-3,有代數符號,又係等式,無錯喎!而且,

X=10-3
X=7

根本無可能有步驟。如果小朋友以下計法,我仲擔心個小朋友...俾人教蠢咗

X=10-3
X+3=10-3+3
X+3=10
X+3-3=10-3
X=7
不過老師話因為無用乜乜原理(個名我忘記了,只知即係中學教嘅消項化),所以要扣分。

我當時心諗「咁係四年級時,做乜又迫個小朋友記住:長方形的長=周界/2-闊」?

我絕對有資格做怪獸家長,但我唔會亂變身成為怪獸。
我絕對無資格做虎媽,不過值得學習當中好嘅嘢。

崆峒絕學 發表於 15-4-30 16:58
以下內容,其實我喺係朋友聚會聽到。朋友中,有中學老師、有小學老師、有副校長、有普通老師、有大學高中時 ...
問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練 <=====  無, 課程及平時練習, 只教咩係百位, 咩係十位, 咩係個位, 只有串珠圖, 無類似題目。

不過, 第二次阿女就醒目咗, 識得由百位開始寫, 但抄錯咗數字......

little_yolky 發表於 15-4-30 17:09
問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練
似乎問題係你的教材, 946 = 900 +40 + 6 是小一題目. 屬於 3 位數課程.
這類題目很普遍, 除了學校有教, 我買的補充練習, 本本都有

AgapePa 發表於 15-4-30 17:42
似乎問題係你的教材, 946 = 900 +40 + 6 是小一題目. 屬於 3 位數課程.
這類題目很普遍, 除了學校有教, 我 ...
邊度有補充練習, 學校本練習無咁樣問, 三位數就三位數, 只講百位十位個位, 無咁騎呢拆開問幾+幾+幾。到測驗先嚟問。

little_yolky 發表於 15-4-30 17:09
問題係學校係平時嘅功課有無呢種要求(寫明)。或有無訓練
分數、教漏、教錯,通常發生兩樣,經電話聯絡個老師,但佢嘅回覆牽強,再啱啱遇着我得閒,我多數怪獸上身。

平時無教過,點可能期望個學生啱?學校嗰啲所謂嘅艱辛題、深奧題、高階題、思考題,大部份都係將已學過嘅概念延伸、混合運用。964=__+__+__,無學過,點延伸?

如果有教過,俾我發現佢曾經改錯過,我實搵校長聯絡下。

阿女下一次識做,阿女叻係阿女本事,但阿女無義務每一次學新嘢,第一次就要送幾分俾學校。呈分試更無妥協空間,因為阿女無義務因學校嘅錯誤編排而失分。而且,阿女之前嘅學兄學姊,係小六Pre S1因學校嘅錯誤編排而失分,係會好影響之後幾屆學弟學妹嘅升中派位,亦即係Band 1位嘅數目。

964=__+__+_係好基本嘅小二小三題目。基本嘢都出錯,咁深嘅嘢咪仲易錯!

我實問高年級嘅家長借佢哋嘅功課睇,因為我要有兩手準備------轉校!

我絕對有資格做怪獸家長,但我唔會亂變身成為怪獸。
我絕對無資格做虎媽,不過值得學習當中好嘅嘢。

little_yolky 發表於 15-4-30 17:51

邊度有補充練習, 學校本練習無咁樣問, 三位數就三位數, 只講百位十位個位, 無咁騎呢拆開問幾+幾+幾。到測驗 ...

Longman Primary Mathematics, Book 3A

成個系列都係用呢個方向去教多位數,一d都唔騎呢。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

little_yolky 發表於 15-4-30 09:41
其實我都有一條小一問題想問。

946, 9是  百  位, 4是  十  位, 6是  個  位 (以上橫線是要求小朋友填)
Your answer is totally correct, don't worry!
In primary one, the commutative property of addition viz. a+b = b+a has been taught though not explicitly but concept conveyed!
So 6 + 40 + 900 is totally correct!

數學個題, 佢應不是考commutative 的能力, 換位是可以出相同答案, 但此考 "位值相加", 如不順序排好似不合常理, 我都肯定阿仔是有一個此topic , 只是二定三年班有此topic 我就不記得了.

另好似乘數同被被乘數調轉, 不影響答案, 不過老師都會當錯.

天賜小公主  正確  發表於 15-5-2 19:12

乘數同被被乘數調轉,文字題一定當錯,因為解法不同左。英文見阿女用左另一個詞語,老師不當錯,最多suggest佢用另外一個字更適合。中文我女都試過不用課文詞語,老師都當佢答對。

王家爸爸  數學基本概念問題   發表於 15-5-2 21:15
王家爸爸  乘數同被乘數調轉,當錯係合理既   發表於 15-5-2 21:14

HaYi 發表於 15-5-2 16:36
數學個題, 佢應不是考commutative 的能力, 換位是可以出相同答案, 但此考 "位值相加", 如不順序排好似不合 ...

Yes, 考 "位值相加", but don't you think most students can check the most significant digit value at first glance without thinking, or they usually need counting and saying 個,十,百,千,萬 and so forth before they can identify the answer!

For writing the 個位 first, they just write down the answer as they count and think right???  It is intuitively to write 個位 first, 十位 second, and so on right???

Substance is much more important than form!

例如要小六學生列方程計:姐姐有10元,買了一杯汽水之後,餘下3元。一杯汽水要多少元?
唔用方程計,一定無分。

設一杯汽水要X元
X=10-3
X=7
答:一杯汽水要7元
---------------------------------------------------------------------------------------------------------

姐姐有10元,買了一杯值X元的汽水之後,餘下3元。

將題目“翻譯”成數學語言,最直接的方程式應該是 10-X = 3。

上文所寫的  X=10-3 當然沒有錯,但嚴格來講是跳過了一步。

1234ats 發表於 15-5-3 02:04
例如要小六學生列方程計:姐姐有10元,買了一杯汽水之後,餘下3元。一杯汽水要多少元?
唔用方程計,一定無 ...
"最直接的" may not be the teachers' model answer right???

In conclusion, we need to accept the reality!
When we have no power, we need to follow the authority.  That's it!

All Administration wants only one model answer for all to follow, then their job will be much more easy!

We no need to explain for them, or to rationalize them!

When the children grow up, they will learn how to play the game!
‹ 上一主題|下一主題