用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 數學老師你想點?
樓主: yolayoha
go

數學老師你想點? [複製鏈接]

不過long answer short answer 倒轉都一定是錯, 所以我教個仔一見問題紙先要睇清楚問咩要求咩, 不是求其寫晒先發覺錯左基本野, 不過佢都是不小心多.

最經典有朋友個小朋友中文類似"作句", 老師 改交乂, 說他作得不對, 我地大人一看都知是作文, 如冇ANSWER 好難同標準一棣, 真是好古怪, 只好教他不要介意啦.  

有d人係咁,老師都係人,你舉一反三以為好醒,但對方只容得下一個答案,明明意思一樣,佢死都話你錯,咪當提前認識呢個社會,我女遇到呢個情況,如果佢答案都0岩,我會同佢講佢個答案唔可以話錯,不過老師要既就係呢一個,個個老師標準唔同,自己留意多d去執生,順便培養合作能力
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:數學老師你想點

成日話學識咗係屬於自己嘅,我自己嘅角度唔會為咗答個標準答案而去學習,我接受學校有個框框,我自己就唔想有個框框比小朋友!勉強要那一邊跟那一邊就好困難。
考試技巧,答題技巧都重要!尤其去到重要考試!要掌握出題者要什麼答案,我都會教個仔到考試,要跟清楚題目去做!
變唔變通到,要睇個小朋友同家長點樣引導!
我仔其實係常會離開指示,例如話係課文搵詞語填充,但佢唔睇課文,填佢自己嘅詞語,個意思其實都差不多,但老師當然會話錯,我就要解釋佢聽!題目要求那個答案,而另外可以有那些想法!
但樓主是乎合題目指示,只係不是標準答案,呢D情況好多學校都會,一係就調節自己心態,一係搵過間適合學校,但後者唔易!

我好市儈,經常同阿仔講要清楚題目嘅目的,就算有好多答案都要揀個最合理嘅。例如正方形是否屬於長方形, 佢會話平時唔係,但奧數係。

同意首先要睇清楚題目嘅要求。之後要睇要思考題目想問乜,呢一樣嘢最難。

例如要小六學生列方程計:姐姐有10元,買了一杯汽水之後,餘下3元。一杯汽水要多少元?
唔用方程計,一定無分。

設一杯汽水要X元
X=10-3
X=7
答:一杯汽水要7元

咁計,已經會俾人扣分。可以上Google search 下 TSA過去試卷嘅答題要求。當年,有因為呢題問老師點解扣分。

三角形,可以用邊去分類:等邊三角形、等腰三角形,仲有一些人分出不等邊三角形、任意三角形、不規則三角形。
三角形,可以用角去分類:直角三角形、銳角三角形、鈍角三角形。有時,會分埋等腰三角形等。
又有直角,又有兩條邊長度相等,一係叫直角等腰三角形,又或叫等腰直角三角形。

係小學,如果我無記錯(已係幾年前嘅事),會教:
等邊三角形、等腰三角形、直角三角形、直角等腰三角形(或等腰直角三角形)。

所以樓主呢一條,我都係建議樓主直接問個數學老師。

至於, "寫出一個比六分四小, 但比六分一大的分數",二分一嘅值的確係正確。不過,小學三年級只係學同分母分數,如果學生寫 "123/247",答案嘅值的確正確,但老師好難判斷學生係識定係撞。
如果話 "題目又無要求一定要用同分母",可以理解。因為本書或練習嘅設計只係俾一般程度嘅學生,如果學生寫 "1.5/6",個分數值係正確,而且題目亦無寫 "唔俾用小數"。寫繁分數 "一又二分之一 分之 二分之五",個分數值又係正確。

如果樓主個小朋友已經超越一般程度,建議下次寫埋 "三年級程度嘅答案", "1/2=3/6",咁就無敵,仲可以令老師多點留意下自己個小朋友,唔好淨係俾一般程度嘅工作紙佢做,免得小朋友上上下堂覺得悶,嘥咗學習時間。

回想條方程俾人扣分,就諗其實係小二程度嘅數學題。題目咁淺,迫人用方程,但又唔可以 X=10-3......

HaYi  x=10-3 直接去答案, 老師會說跳   發表於 15-4-30 10:45
little_yolky  應該係10-X=3吧  發表於 15-4-30 09:30
我絕對有資格做怪獸家長,但我唔會亂變身成為怪獸。
我絕對無資格做虎媽,不過值得學習當中好嘅嘢。

回覆:數學老師你想點?

http://zh.m.wikipedia.org/zh-hant/%E4%B8%89%E8%A7%92%E5%BD%A2

我學歷唔差,相信終生學習,細路有問題就一齊去了解,會鼓勵去揾老師問清楚;如果師資咁有問題,寜願去轉校。

引用:Quote:原帖由+Jane1983+於+15-04-28+發表之

原帖由 wan_sosin 於 15-04-29 發表
無錯,教小朋友明白,老師有佢要求,但唔等於得一個答案,不過最好答返老師要求的。
我仔有次做英文功課, ...
呢個情況我會話仔唔睇題目要求

王家爸爸 發表於 15-4-28 09:25
第三題,小朋友係錯既,因為直角三角形可以同時係不等邊三角形,所以不等邊三角形可唔可以有直角?答案應該係可以,因為不等邊三角形既定義係三條邊唔同長度,唔關有無直角事

唔太明點解你會話第三題係小朋友錯.  你的解釋不就是問題所在?!?!  如你所說, 不等邊三角形可以有直角, 亦即是起初老師教同學的; 而結果, 後來當小朋友畫了一個有直角的不等邊三角形時, 老師就打了交叉, 話因為有直角的不等邊三角形就要叫"直角三角形", 唔可以當係"不等邊"嘛.  

little_yolky  改錯  發表於 15-4-30 09:33
little_yolky  請參考#9點評,王家爸爸表示老師   發表於 15-4-30 09:33
沙田友

wan_sosin 發表於 15-4-29 10:18
無錯,教小朋友明白,老師有佢要求,但唔等於得一個答案,不過最好答返老師要求的。
我仔有次做英文功課, ...
做功課時候就無所謂者, 咁考試呢? 難道真的"求學不是求分數"??  
沙田友

王家爸爸 發表於 15-4-28 10:22
我覺得如果個圖係有直角既不等邊三角形,小朋友寫直角三角形應該對,因為唔需要強調不等邊。如果兩邊相等, ...

其實問題關鍵不在於"有直角的不等邊三角形"應算係"直角"、"不等邊"、定"直角不等邊"又或者兩者皆是.  問題係, 老師當初講左, 不等邊三角形可以有直角, 而後來小朋友被要求畫不等邊三角形時, 畫了一個有直角的不等邊三角形, 而老師話錯, 而理由竟是"有直角的就要叫直角三角形,唔可以叫不等邊"!!!  同佢之前講的一套南轅北轍, 叫小朋友點適應呀??
沙田友

yolayoha 發表於 15-4-30 08:59
唔太明點解你會話第三題係小朋友錯.  你的解釋不就是問題所在?!?!  如你所說, 不等邊三角形可以有直角, 亦 ...
直角三角形既兩條直角邊,可能相等,亦可能唔相等。如果相等,呢個直角三角形係等腰直角三角形。如果唔相等,呢個直角三角形係同時係不等邊三角形。

換言之,概念上,直角三角形同不等邊三角形有Overlap既。

yolayoha 發表於 15-4-30 09:05
其實問題關鍵不在於"有直角的不等邊三角形"應算係"直角"、"不等邊"、定"直角不等邊"又或者兩者皆是.  問 ...
條問題係:不等邊三角形可唔可以有直角?
重點係:可唔可以有直角。

王家爸爸 發表於 15-4-30 09:13
所以, 理論上, 如果題目要求畫一"不等邊三角形", 小朋友也可以畫一個直角不等邊三角形吧!?

王家爸爸  我覺得係  發表於 15-4-30 09:38

王家爸爸 發表於 15-4-30 09:13
其實我都有一條小一問題想問。

946, 9是  百  位, 4是  十  位, 6是  個  位 (以上橫線是要求小朋友填)

946= + +

答案為何必須是900+40+6, 而不可以填6+40+900? 是數學概念的問題嗎??????

HaYi  好似是習慣由大至細  發表於 15-4-30 10:47

little_yolky 發表於 15-4-30 09:36
所以, 理論上, 如果題目要求畫一"不等邊三角形", 小朋友也可以畫一個直角不等邊三角形吧!?  ...
原則上係可以,所以考試時老師應該當佢啱。但係如果係做練習(功課)時,老師唔知道小朋友有無概念上既錯誤,所以要提醒小朋友,最好畫一個無直角既不等邊三角形。

little_yolky 發表於 15-4-30 09:41

946, 9是  百  位, 4是  十  位, 6是  個  位 (以上橫線是要求小朋友填)
概念上兩種做法都正確,考試時唔可以當錯。

引用:Quote:wan_sosin+發表於+15-4-29+10:18+無

原帖由 yolayoha 於 15-04-30 發表
做功課時候就無所謂者, 咁考試呢? 難道真的"求學不是求分數"??
求學是求分數?而家唔少學生平均分9字頭,名次仍然唔知落咗去邊處,D家長都感到懊惱,而家呢句說話應該改為求學不是求名次了!

王家爸爸 發表於 15-4-30 09:45
概念上兩種做法都正確,考試時唔可以當錯。
老師話錯, 阿女由80分變咗78

王家爸爸  考試?  發表於 15-4-30 10:36

little_yolky 發表於 15-4-30 09:41

因為上下兩條有關連, 所以要答 900 + 40 + 6
而且課程係教 百, 十, 個位概念.  唔可以反轉加, 否則你寫 890 + 49.50 + 6.5 都得
學數學除了結果對, 亦雖要運算歩罩正確

‹ 上一主題|下一主題